Weerpraatje van maandag 13 augustus:

Een lagedrukgebied dat via de Britse Eilanden naar het noorden koerst, beheerst vandaag ons weer. Het bezorgt ons een aantal buien. Morgen en woensdag zorgt een uitloper van het Azorenhoog opnieuw voor rust in de atmosfeer. Donderdag komen we geleidelijk weer onder invloed van een nieuw lagedrukgebied waarvan het frontensysteem later op de dag onze richting uit komt. Nadien zorgt een nieuwe uitloper van het Azorenhoog weer voor rust in onze omgeving.

Vandaag zitten we in erg onstabiele lucht met buien nadat er vanochtend vroeg een koufront door onze omgeving is getrokken. Het blijft dan ook wisselend tot zelfs zwaar bewolkt. Veel zon zal er vanochtend zeker niet meer bij zijn want de bewolking en de buien blijven voorlopig overheersen. Die zaten vanochtend vroeg al verspreid over de hele regio, zelfs al met een eerste klap onweer hier en daar. Dat is dan ook meteen het weerbeeld voor een groot deel van de dag. De bewolking blijft overheersen en is alom tegenwoordig met een aantal buien. Die kunnen lokaal fel zijn en er kan tijdens de zwaarste buien gemakkelijk een flinke plens water vallen. Veel plekken zullen weer minstens een tiental liter per vierkante meter te verwerken krijgen. Ook een onweersbui is mogelijk. Verder staat er eerst een zwakke, wat variabele wind, maar later vandaag kiest die voor een westelijke richting. Veel meer dan maxima die daarbij vooraan de 20 graden zitten aan de kust en rond maximaal 21-22 elders, zullen we dan ook niet halen. Gaandeweg de middag komen er stilaan wel wat minder buien, maar dan trekt de wind wat aan. Die waait eerst nog zwak en veranderlijk, maar komt vanmiddag meer uit een westelijke hoek opzetten en kan dan uithalen tot een 50 km per uur.

Vanavond en vannacht zijn er dan vooral aan de kust nog wel een aantal buien mogelijk. Eerst kunnen die nog overal wel opduiken, later concentreren ze zich meer aan zee en nog steeds is er daarbij kans op een lokale onweersklap. Later in de nacht wordt het rustiger met minder buien al blijft een enkel exemplaar wel mogelijk. De wind neemt dan ook geleidelijk weer af, maar blijft westelijk bij een wisselende bewolking en weer erg zachte minima rond 16 tot 17 graden.

Morgen en woensdag krijgen we dan dagen met gematigd zomerweer. Morgen moet er wel eerst nog een zwak warmtefront passeren en daar kan eventueel nog een buitje opzitten in de ochtend, maar veel zal dat niet meer zijn. In de loop van de dag wordt de wind dan steeds meer zuidwest en waait zwak tot matig bij steeds breder wordende opklaringen. Het wordt in de namiddag een 21-22 graden aan zee tot 23-24 elders. Woensdag is het sowieso de hele dag droog bij een licht bewolkte tot bij momenten wisselend bewolkte lucht. De wind trekt wat meer naar het zuiden en het is dan ook weer een graadje warmer. We kunnen zeker landinwaarts daarbij weer een zomerse 25 graden noteren.

Donderdag ligt een volgende storing op de loer en die zorgt dan weer voor vrij veel bewolking met gaandeweg de dag kans op eens wat regen of een bui, maar grote hoeveelheden zullen dat zeker niet worden. De maxima zetten dan weer een stapje terug. De precieze timing van die storing schuift nog wel wat. De ene keer ziet het er naar uit dat die vrij snel binnenloopt, dan weer wordt die passage weer wat uitgesteld dus het is nog even afwachten voor een precieze verwachting.

Vrijdag en zaterdag krijgen we dan weer een uitloper van het Azorenhoog die tot over onze regio rolt en dat zorgt dan weer voor een tweetal vrij aardige dagen met redelijk wat zon en opnieuw maxima van ruim in de 20 graden. Het is wel niet altijd even zonnig op die dagen.

Samenvattend voor vandaag: Dit is de natste en minste dag van de week. De hele dag door is er veel bewolking met kans op perioden van regen en/of buien en die kunnen fel zijn, zelfs met een donderklap. Het is eerst rustig, later komt er meer wind uit het westen met uitschieters tot een 50 km per uur. Het is daarbij zeker niet koud. We halen toch gemakkelijk 20 tot 21 graden.

Geert, maandag 13 augustus, 06.35 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen