Weerpraatje van zondag 12 augustus:

Een Brits lagedrukgebied zorgt bij ons voor een zuidelijke aanvoer van warme lucht. Het stuurt ook enkele storingen onze kant op en de bewolking daarvan beïnvloedt ons vandaag meer dan eerder verwacht. Die storingen komen in de nacht en morgen binnen met regen en buien. Dinsdag en woensdag zitten we tijdelijk weer onder een mobiele wig van hoge luchtdruk, maar tegen donderdag sluipt weer een storing binnen zodat het de komende dagen wat op en af gaat met ons algemene weerbeeld.

Vandaag is zeker geen koude dag, integendeel. Er wordt met een in de loop van de dag volledig naar een zuidelijke richting draaiende stroming weer erg warme lucht aangevoerd waarbij het vanmiddag weer op grote schaal zomers warm kan worden met maxima van 25 graden en meer. Afhankelijk van de hoeveelheid zon kan dat tot 25 à 28 graden worden. Die bewolking is echter de moeilijke factor van de dag: zie verder. Ook aan zee is het weer warmer dan gisteren met maxima rond 23-24 graden. Maar … er zijn wel van tijd tot tijd wolkenpartijen aanwezig. Die nemen gaandeweg de dag trouwens ook flink in aantal toe. Het gaat daarbij vooral om hoge sluierwolken, maar zeker aan zee en in het noordwesten kunnen die van tijd tot tijd vrij alomtegenwoordig gaan zijn en is er ook lagere bewolking aanwezig. Er was daarbij voorzien dat die er vooral vanmiddag zouden gaan aankomen, maar er zijn ook vanochtend al flink wat wolkenvelden aanwezig. Die bedekken niet de hele lucht want af en toe zijn er zeker nog zonnige perioden ook, maar er is wel degelijk al vroeger meer bewolking aanwezig. Toch houden we het nog droog en zijn er ook later vandaag zeker nog wel zonnige intermezzo’s. De bewolking die in de ochtend eerst overheerste, maar zeker later vanochtend en in de eerste helft van de middag nog plaats voor een periode met meer zon en bredere opklaringen, maar de bewolking neemt toch wel duidelijk toe gaandeweg de dag.

Vanavond en vannacht trekt een koufront binnen. De bewolking neemt nog verder toe en dan houden we het niet droog. In de loop van de avond en nacht vallen er enkele verspreide buien of zijn er perioden met regen. Dat kan best om een pittige bui gaan, mogelijk zelfs met een donderklap. De wind draait daarbij tegen de ochtend geleidelijk naar een zuidwestelijke hoek. Verder vallen ook weer de minima op die onder de bewolking niet veel lager gaan uitkomen dan rond 16 tot 17 graden tegen de ochtend.

Morgen zitten we dan in onstabiele lucht na dat koufront. Het blijft dan ook wisselend bewolkt, waarbij er zelfs nog vrij zonnige perioden kunnen voorkomen, maar gaandeweg neemt de bewolking toch weer toe. Het duurt dan ook niet lang vooraleer de eerste buien weer opduiken. Eventueel is ook daarbij weer een lokale klap onweer niet uitgesloten. We komen morgen wel in koelere lucht terecht. Veel meer dan maxima die daarbij vooraan de 20 graden zitten aan de kust en rond maximaal 21-22 elders, zullen we dan ook op maandag niet halen.

Dinsdag en woensdag krijgen we dan dagen met gematigd zomerweer. Dinsdag moet er wel nog een zwak warmtefront passeren, maar dat zal waarschijnlijk met weinig of zelfs geen neerslag gepaard gaan. De maxima klimmen telkens naar 22 tot 26 graden en wolken en zon wisselen af met slechts een kleine kans op eens een lokale bui.

Donderdag ligt een volgende storing op de loer en die zorgt dan weer voor vrij veel bewolking met gaandeweg de dag kans op eens wat regen of een bui, maar grote hoeveelheden zullen dat zeker niet worden. De maxima zetten dan weer een stapje terug.

Al met al de komende dagen dus voor elk wat wils, maar voorlopig geen terugkeer van de grote hitte. Eerder een wat meer Belgisch zomerweer met maxima meestal vooraan de 20 graden, af en toe oplopend naar 25 en van tijd tot tijd eens wat regen of een bui. Voldoende om de meest acute droogte verder te temperen, maar een structureel oplossen van het tekort is er lang niet bij. Daarvoor is het allemaal te weinig.

Samenvattend voor vandaag: Na een bewolkte start, krijgen we tijdelijk weer meer en bredere opklaringen. De maxima doen het ondanks de wolken toch goed en worden zomers. De bewolking neemt echter sowieso toe en later raakt het weer volledig bewolkt. Vanavond en vannacht volgen er buien en perioden van regen.

Geert, zondag 12 augustus, 09.35 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen