Weerpraatje van zaterdag 11 augustus:

We zitten onder de beschermende invloed van een mobiele wig van hoge luchtdruk. Morgen trekt die geleidelijk aan door en wordt een Brits lagedrukgebied belangrijker. Aan de voorzijde daarvan voert een zuidelijke stroming morgen erg warme lucht naar ons toe. Maandag en dinsdag zitten we onder de invloed van dat laag met de passage van een aantal storingen. Vanaf woensdag wordt een nieuw hogedrukgebied voor ons weer belangrijker.

Vandaag  zijn de buien verdwenen uit het weerbeeld en blijft het droog. Het is ook een stuk rustiger geworden met nog een zwakke, later opnieuw matige wind uit een westelijke, later meer zuidwestelijke richting. Aan zee kan die af en toe misschien nog even wat harder waaien, maar ook daar neemt die verder af. We kijken daarbij aan tegen een wisselend weerbeeld met afwisselend wolkenvelden en opklaringen. Aan het begin van de dag overheerst vooral de zon, behalve aan de kust. Daar zitten eerst nog wat stapelwolken. Gaandeweg de dag wordt het dan omgekeerd: er komen dan aan zee steeds meer en bredere opklaringen terwijl er dan vooral landinwaarts weer wat stapelwolken opduiken. Tegen het eind van de dag lossen ook die op en dan gaan overal de zonnige perioden weer meer en meer overheersen naarmate de dag ten einde loopt. De maxima halen vandaag in de namiddag weer gemakkelijk waarden rond een 21-22 graden aan zee tot een 23, lokaal 24 graden landinwaarts.

Vanavond en vannacht is het rustig en licht bewolkt tot helder. Het kan wel behoorlijk afkoelen. Nog niet meteen in de avond, maar toch. Je voelt ook dan wel dat we toch in een stuk minder warme lucht zitten en het koelt sneller af. Tegen de ochtend kan het kwik landelijk dalen naar een 10 à 12 graden. Aan zee houden we minima rond 13 graden en ook in de steden blijven we rond een 13-14 graden zitten.

Morgen is het nog enkele graden warmer. Er wordt dan met een zuidelijke stroming weer erg warme lucht aangevoerd waarbij het zondag weer op grote schaal zomers warm kan worden met maxima van 25 graden en meer. Landinwaarts zelfs tot 28 graden. Er zijn wel van tijd tot tijd wolkenpartijen aanwezig. Die nemen gaandeweg de dag trouwens ook in aantal toe. Het gaat daarbij vooral om hoge sluierwolken, maar zeker aan zee en in het noordwesten kunnen die van tijd tot tijd vrij alomtegenwoordig gaan zijn. Toch raakt de zon daar nog wel vrij vlot doorheen.

Maandag hebben we dan te maken met een storing. Het ziet er naar uit dat die vrij snel onze regio zal binnenlopen. Het is dan eerst nog wel wisselend bewolkt of zelfs landinwaarts tijdelijk nog even vrij zonnig, maar de bewolking neemt toch snel toe. Het duurt dan ook niet lang vooraleer de eerste regen en buien de kustregio binnenlopen en zich dan over de hele regio gaan verspreiden. Eventueel is daarbij een lokale klap onweer niet uitgesloten. Veel meer dan maxima die daarbij vooraan de 20 graden zitten, zullen we dan ook op maandag niet halen.

Dinsdag en woensdag krijgen we dan dagen met gematigd zomerweer. Dinsdag moet er wel nog een zwak warmtefront passeren, maar dat zal waarschijnlijk met weinig of zelfs geen neerslag gepaard gaan. De maxima klimmen telkens naar 22 tot 26 graden en wolken en zon wisselen af met slechts een kleine kans op eens een lokale bui.

De grote hitte zijn we dus echt wel kwijt, maar er volgen best nog aardige zomerse dagen al zit er af en toe wel eens een wat mindere tussen.

Samenvattend voor vandaag: Eerst overal zonnig, behalve aan zee waar tijdelijk nog meer wolken hangen. Dan draait die verdeling om met aan zee volop zon en landinwaarts wat stapelwolken. Tegen de avond verdwijnen de wolken overal weer. Het wordt een 22 graden aan de kust tot 24 landinwaarts bij een matige wind die steeds meer zuidwestelijk wordt.

Geert, zaterdag 11 augustus, 09.40 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen