Weerpraatje van vrijdag 10 augustus:

In de nasleep van het lagedrukgebied dat ons gisteren veel regen en wind bracht (lokaal in het noordwesten van de regio 30 tot 40 liter en zelfs meer!) trekken er vandaag nog een aantal buien onze kant op. Vanavond passeert nog een meer georganiseerde buienlijn van west naar oost. Morgen zitten we onder de beschermende invloed van een wig van hoge luchtdruk. Zondag voert een zuidelijke stroming aan de voorzijde van een Brits lagedrukgebied weer erg warme lucht aan. Maandag hebben we dan met dat laag te maken dat een aantal storingen onze kant uit stuurt.

Vandaag krijgen we een meer wisselvallige dag dan het zich eerst liet aanzien. Al van in de ochtend zitten er een aantal verspreide buien aan zee en in het noordwesten. Die buien zijn iets om de hele dag rekening mee te houden. Landinwaarts valt het wel mee met die buien en houden we het grotendeels tot zelfs volledig droog, maar aan zee en in het noordwesten is er de hele dag door kans op het voorkomen van een aantal verspreide buien. Dat kunnen best felle exemplaren zijn waarbij zelfs onweer kan voorkomen. De wind waait daarbij wat vlagerig en is vooral in de kustregio weer goed aanwezig met een 4 à 5 Bft uit een westelijke tot zuidwestelijke richting. Landinwaarts waait die minder hard, maar trekt in de loop van de dag toch ook aan. We halen een 20-21 graden vlak aan zee tot een 22 graden elders.

Vanavond arriveert aan de kust een meer georganiseerde buienlijn die dan langzaam van west naar oost trekt. Daarbij kunnen enkele felle buien zitten met onweer en opnieuw veel regen op een korte periode. Zeker aan de kust kunnen de buien fel worden omdat daar nog een stuk kustconvergentie meespeelt. De wind is op zee immers meer westelijk van richting, terwijl die landinwaarts meer zuidwestelijk is en die ‘botsende’ winden zorgen aan de kust voor meer en intensere buien. Die buienlijn trekt in de avond dan geleidelijk landinwaarts waarbij ook daar een paar felle buien kunnen vallen, mogelijk met onweer. In de loop van de nacht verdwijnen de buien uit het weerbeeld en wordt het rustig. De wind gaat liggen en tegen de ochtend is het dan nog een 13 tot 14 graden.

Morgen zijn de buien verdwenen uit het weerbeeld en blijft het droog. Het is ook een stuk rustiger geworden met nog een zwakke, later opnieuw matige wind uit een zuidwestelijke richting. We kijken daarbij aan tegen een wisselend weerbeeld met afwisselend wolkenvelden en opklaringen. De zonnige perioden gaan wel meer en meer overheersen naarmate de dag vordert. De maxima halen morgen in de namiddag dan waarden rond een 21-22 graden aan zee tot een 23, lokaal 24 graden landinwaarts.

Zondag is het nog enkele graden warmer. Er wordt dan met een zuidelijke stroming weer erg warme lucht aangevoerd waarbij het zondag weer op grote schaal zomers warm kan worden met maxima van 25 graden en meer. Landinwaarts zelfs tot 28 graden. Er zijn wel van tijd tot tijd wolkenpartijen aanwezig.

Maandag hebben we dan te maken met een storing. Het ziet er naar uit dat die vrij snel onze regio zal binnenlopen. Het is dan eerst nog wel wisselend bewolkt of zelfs nog vrij zonnig, maar de bewolking neemt toch snel toe. Een precieze timing is nu nog wat onzeker, maar alleszins komen er gaandeweg de dag meer wolken met kans op regen en buien. De maxima hangen ook af van de timing van het binnenlopen van deze storing. Komt die vroeg, dan halen we maar waarden vooraan de 20 graden. Maakt die wat vertraging, kan het warmer worden, maar dat is nu nog niet te zeggen.

Vanaf dinsdag krijgen we dan een aantal dagen met gematigd zomerweer. De maxima klimmen telkens naar 22 tot 26 graden en wolken en zon wisselen af met slechts een kleine kans op eens een lokale bui. De grote hitte zijn we dus echt wel kwijt, maar er volgen best nog aardige zomerse dagen al valt af en toe wel eens een dag uit de boot.

Samenvattend voor vandaag: Vooral in het noordwesten en aan zee geregeld nog buien, zelfs met onweer. Tegen de late middag en vanavond meer buien op passage van een buienlijn. Daar zitten enkele intense buien op met veel regen en weer kans op onweer. De wind is vlagerig en waait de hele dag uit het zuidwesten met vooral aan zee ook enkele uitschieters naar 50-60 km per uur. Maxima vooraan de 20 graden.

Geert, vrijdag 10 augustus, 06.55 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen