Weerpraatje van donderdag 09 augustus:

Vandaag wordt ons weer beïnvloed door een klein maar venijnig Frans lagedrukgebied. Het trekt van zuid naar noord over de Lage Landen. Morgen en zaterdag hebben we dan weer tijdelijk te maken met een uitloper van het Azorenhoog wat weer voor rust in de atmosfeer zal zorgen. Zondag zitten we aan de voorzijde van een Britse depressie die erg warme lucht aanzuigt. Ook begin volgende week speelt dit laag nog de hoofdrol en stuurt dan een paar zwakke fronten naar onze omgeving.

Vandaag begon met een prachtig kleurenschouwspel. Wie vroeg genoeg wakker was, kon genieten van een prachtige rode zonsopkomst. Voor wie het niet zag, geen paniek: het staat op video (je vindt deze en andere video’s ook terug op mijn youtubekanaal – zie onderaan dit artikel):

Echter … deze rode kleur verraadt weinig goeds. Zoals de weerspreuken het zeggen: ochtendrood, water in de sloot, zal dat ook dit keer het geval zijn. De reden waarom legde ik al eens in een eerder artikel uit: zie deze link: https://geertnaessens.be/2018/03/15/het-verband-tussen-wifi-en-ochtendrood/

Het ochtendrood tekende zich dit keer af aan de voorzijde van een Franse regen- en onweerszone die onze kant opkomt. De bewolking neemt vanochtend dan ook snel verder toe en veel zon moeten we niet meer verwachten. Gaandeweg de ochtend kan er al wat regen gaan vallen bij een zwakke noordoostelijke wind. Vanmiddag schuift dan een intens en massief gebied met regen en buien binnen en kan het enkele uren fors gaan regenen. Er kan dan gemakkelijk tussen de 10 en 20 liter water per vierkante meter gaan vallen, lokaal mogelijk zelfs nog meer. Hiermee wordt de meest acute droogte en nood aan water dan ook even getemperd. Eventueel kan er ook links of rechts een onweersklap aan te pas komen, maar de onweerskansen zijn eerder voor de gebieden verder landinwaarts. Als er toch een verscholen onweersbui in het regengebied over onze regio zou trekken, zijn wel flinke windstoten bij die buien mogelijk. Verder trekt vanmiddag ook de wind aan en gaat meer naar het westen tot noordwesten draaien. Veel meer dan 18-19 graden aan zee tot een 20-21 elders, halen we vandaag niet.

In de late middag en vooravond en ook vanavond moeten we rekening houden met tijdelijk veel wind. Het kleine Franse lagedrukgebied trekt dan door onze regio naar het noorden en in het kielzog daarvan kan aan de achterkant van dat laag tijdelijk een fors windveld over de Noordzee komen te staan. Dat windveld neemt vanavond nog even onze Vlaamse kust ook mee en er kunnen tijdelijk flinke rukwinden komen te staan. Het Europese model suggereert al een paar dagen windstoten tot meer dan 100 km per uur voor en op de kust en vreemd genoeg blijft dit model dat tot nu volhouden. Andere modellen zijn wat minder geweldig, maar tonen toch ook flinke windstoten, maar van een minder zwaar kaliber, maar toch … Hou dus zeker in de late middag en vooravond even de vinger aan de pols voor mogelijk tijdelijk veel wind en flinke windstoten, vooral aan zee en bij voorkeur aan de midden- en oostkust!

MIDDAG-UPDATE: ook alle regionale modellen tonen nu voor de late middag en vanavond een fors windveld dat over onze regio komt te staan! De wind trekt vanaf 17-18 uur flink aan en kan vrij krachtig tot krachtig worden boven land (5, zelfs tot 6 Bft), aan zee hard tot stormachtig (7 Bft, 8 op zee). Er kunnen rukwinden voorkomen die 80 tot 90 km per uur halen. Mogelijk meer. Eerst uit noord tot noordwest, later draaiend naar noordwest tot west. De wind neemt pas in de late avond, na 22.00 uur, opnieuw in kracht af. Zet zeker in de kustregio wat los staat vast en neemt losse zaken binnen. Ook landinwaarts zijn felle windstoten mogelijk!

In de latere avond en nacht neemt de wind snel af en wordt het veel rustiger. De regenwolken trekken weg en het wordt droog bij minima tegen de ochtend rond een 14 tot 15 graden.

Morgen krijgen we dan een licht wisselvallig weerbeeld met wolken en opklaringen en toch nog kans op een  bui. Veel zal die ene bui dan echter niet meer voorstellen en de meeste plekken houden het dan ook gewoon droog.  De maxima zitten daarbij vooraan de 20 graden in de kustregio met waarden rond 21-22. Landinwaarts is het wat warmer met een 23 graden. De wind waait dan matig uit west tot zuidwest.

Zaterdag kunnen die waarden weer wat hoger pieken met een 22-23 graden aan zee tot 24 landinwaarts. Ook dan wisselen wolken en opklaringen af en met een heel kleine kans op nog een heel enkel lokaal buitje. De wind is zwak tot matig en waait uit het zuidwesten.

Voor zondag is de onzekerheid wat uit de weerkaarten verdwenen. Er ligt dan een volgende storing dicht bij, maar die blijft boven de Britse Eilanden liggen. Aan de voorzijde ervan wordt dan met een zuidelijke stroming weer erg warme lucht aangevoerd waarbij het zondag weer op grote schaal zomers warm kan worden met maxima van 25 graden en meer. Landinwaarts zelfs tot 28 graden. Er zijn wel van tijd tot tijd wolkenpartijen aanwezig.

Begin volgende week wordt het weer wisselvalliger met op maandag en dinsdag vrij veel wolken en kans op eens wat regen of een bui omdat er dan enkele zwakke storingen dicht in de buurt zitten. De maxima blijven vooral op maandag mogelijk nog erg hoog, dinsdag zou het weer wat minder warm zijn.

Samenvattend voor vandaag: Een snelle toename van de bewolking, gevolgd door regen. Vooral vanmiddag kan die per momenten zeer intens zijn met kans op overvloedige neerslag. De maxima zijn een flink stuk lager geworden met 18-19 graden aan zee tot 21 elders. In de late middag en vooravond is er tijdelijk veel wind met mogelijk erg zware windstoten, vooral aan de midden- en oostkust!

Geert, donderdag 09 augustus, 07.00 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen