Weerpraatje van woensdag 08 augustus:

Na de onweerachtige zone van de voorbije nacht, krijgen we vandaag overdag tijdelijk met een mobiele wig van hoge luchtdruk te maken. Morgen komen we snel onder invloed van een volgend thermisch laag dat een actieve regenzone over onze omgeving stuurt met veel regen. Vrijdag en zaterdag zitten we dan weer met een volgende mobiele wig van hoge luchtdruk terwijl we zondag geleidelijk onder invloed komen van een Brits laag dat weer een erg warme zuidelijke stroming in stelling zet. Begin volgende week is het dan onder regie van dat Britse laag tijdelijk licht wisselvallig, maar later in de week neemt de invloed van het Azorenhoog weer toe.

Vandaag volgt er afkoeling. De grote hitte is er uit en een vlagerige zuidwestelijke tot westelijke wind voert minder warme lucht aan. Toch halen we nog erg gemakkelijk een 22-23 graden aan zee terwijl het landinwaarts nog gemakkelijk zomers warm kan worden met maxima rond een graad of 24-25. Daarbij staat wel eerst redelijk wat wind. Die zou aan de kust zelfs even een 5-6 Bft kunnen aantikken in de loop van de ochtend, terwijl dat landinwaarts naar een 4 kan gaan. In de loop van de dag neemt de wind geleidelijk in kracht af. Vanochtend is het ook eerst nog zwaar bewolkt, maar wel droog. Later komen er dan stilaan meer en bredere opklaringen en tegen het eind van de middag is het een stuk rustiger geworden met opnieuw veel zon die zich vanaf de kust een weg landinwaarts baant.

Vanavond en vannacht is het een stuk kalmer. De wind valt zelfs grotendeels volledig weg en het is eerst helder tot licht bewolkt. Later in de nacht zoekt de wind een meer zuidelijke hoek op en neemt de bewolking geleidelijk aan toe. De minima dalen daarbij tot rond een 15-tal graden tegen de ochtend, maar in de avond is het eerst nog lang aangenaam zacht.

Morgen schuift een regenzone onze kant op en krijgen we wel een weertype dat we een tijd niet meer gezien hebben. De dag verloopt zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen! De regenzone ziet er vrij actief uit en trekt al van in de ochtend de regio binnen, dus er kan morgen best wel eens overal meer dan een emmertje regen vallen en dat is meer dan nodig. De maxima zitten dan een stuk lager en komen vooraan de 20 graden uit landinwaarts. Aan zee halen we die 20 graden echter niet en moeten we het stellen met een hoogste temperatuur van rond een graad of 18 en dat is toch wel erg lang geleden dat we nog eens zo laag zaten. Die neerslag van morgen kan gemakkelijk nog een stuk in de nacht van donderdag op vrijdag doorlopen en het ziet er naar uit dat de hele regio gemakkelijk tussen de 10 en 20 liter water per vierkante meter zal krijgen waarbij de meest acute nood aan water even zal beantwoord worden!

Vrijdag en zaterdag krijgen we dan een licht wisselvallig weerbeeld met wolken en opklaringen en een kleine kans op een  bui. Veel zal die ene bui dan echter niet meer voorstellen en de meeste plekken houden het op die twee dagen dan ook gewoon droog.  De maxima zitten telkens vooraan de 20 graden in de kustregio met waarden rond 21-22. Landinwaarts is het telkens wat warmer met toch nog pieken die zaterdag weer richting 25 zouden kunnen gaan, maar de grote hitte is er duidelijk uit.

Voor zondag is de onzekerheid wat uit de weerkaarten verdwenen. Er ligt dan een volgende storing dicht bij, maar die blijft boven de Britse Eilanden liggen. Aan de voorzijde ervan wordt dan met een zuidelijke stroming weer erg warme lucht aangevoerd waarbij het zondag weer op grote schaal zomers warm kan worden met maxima van 25 graden en meer. Er zijn wel van tijd tot tijd wolkenpartijen aanwezig.

Samenvattend voor vandaag: Minder warm, maar toch nog zomers met maxima van 22 graden aan zee tot 25 landinwaarts. De dag begint met veel wolken en tijdelijk ook vrij veel wind. De wind neemt gaandeweg de dag af en ook de bewolking lost geleidelijk aan op zodat de dag rustig zal eindigen met flink wat zon tegen de avond.

Geert, woensdag 08 augustus, 06.45 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen