Weerpraatje van dinsdag 07 augustus:

Een thermisch lagedrukgebied boven het westen van Frankrijk bepaalt vandaag ons weer en stuurt met een zuidelijke stroming weer extreem warme lucht onze kant op. Vanavond en vannacht zorgt het voor een draaiing van de wind naar westelijke richtingen. Dat gaat gepaard met het binnenlopen van verspreide regen- en onweersbuien. Morgen zorgt een tijdelijke wig van hoge luchtdruk weer voor stabiliteit. Donderdag krijgen we een actieve regenzone binnen en gaat het veel en uitgebreid regenen. Vrijdag en zaterdag zorgt een volgende wig van hoge luchtdruk weer voor een verbetering, maar zondag en maandag krijgen we weer meer invloed van een Brits lagedrukgebied met enkele regenfronten die dichterbij komen.

Vandaag loopt met een zuidelijke wind de temperatuur dan ook zeer snel op. We starten de dag op de meeste plekken al rond 17 tot 20 graden en daar komen vanochtend snel al vele graden bij. Vanmiddag is het opnieuw extreem warm met maxima die zelfs op het strand tot een 30-31 graden oplopen, terwijl dat landinwaarts naar een 34 tot 36 graden kan zijn! Door de grote hitte, is het mogelijk dat er op de stranden en in de kustregio straks toch wel tijdelijk een zeebries komt te staan. Verder is het eerst nog erg zonnig, later in de middag duiken er stapelwolken op. Boven het westen van Frankrijk vormt zich echter een thermisch lagedrukgebied en dat gaat vanaf de tweede helft van de middag zorgen voor het ontstaan van regen- en onweersbuien boven Frankrijk. Ook boven West-Vlaanderen stijgt dan de kans op het opduiken van een lokale regen- of onweersbui.

Tegen de late middag en vanavond komen die buien onze kant op en kunnen er ook bij ons nieuwe regen- en onweersbuien ontstaan. Er is zeer veel onenigheid tussen de diverse weermodellen of, hoe en waar één en ander zal gebeuren.

Het meest waarschijnlijke scenario is dat dus vanaf de tweede helft van de middag de kans op lokale regen- en onweersbuien stijgt en dat dan in de vooravond en vanavond een aantal meer georganiseerde onweerslijnen vanaf het westen naar het oosten lopen door onze regio. Let op! Die buien kunnen erg fel zijn en kunnen veel regen op een korte periode mee brengen. Er is ook een kans op het voorkomen van hagel en vooral (!) veel wind! De buien kunnen enkele windstoten-fronten genereren waarbij er flinke rukwinden mogelijk zijn. Zowel rond als tijdens de buien. Die windstoten kunnen ver voor de buien uit lopen, zodanig dat zelfs daar waar geen buien zitten, er toch plots en tijdelijk veel wind kan staan. Schade als gevolg van deze windstoten is niet uit te sluiten! Ook in de avond en nacht zijn nog enkele felle en lokale onweders mogelijk. Het blijven echter buien en het is lang niet zeker dat er overal buien zullen gaan vallen. In de loop van de nacht trekken de buien naar het oosten weg en tegen de ochtend zijn ze verdwenen. De nachtelijke minima dalen daarbij naar een 15 tot 17 graden tegen de ochtend.

Morgen is dan ook zeker geen slechte dag. Het is dan licht wisselvallig met een mix van wolkenvelden en opklaringen en het blijft (zo goed als) droog. Heel misschien duikt er nog een enkel lokaal buitje op tegen het eind van de middag, maar die kans is maar heel klein. Voor die tijd krijgen we dus zowel zonnige perioden als wolkenvelden bij maxima tussen toch weer 22-23 graden aan zee tot 25 landinwaarts. De wind zit in een zuidwestelijke hoek en waait matig. Er komt dus morgen zomaar nog een mooie zomerse dag bij.

Donderdag schuift een regenzone onze kant op en krijgen we wel een weertype dat we een tijd niet meer gezien hebben. De dag verloopt zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen! De regenzone ziet er vrij actief uit, dus er zou op donderdag best wel eens overal meer dan een emmertje regen kunnen vallen en dat is meer dan nodig. De maxima zitten dan een stuk lager en komen vooraan de 20 graden uit. Er zit nog echter nog steeds wat onzekerheid in de kaarten over de precieze timing van de neerslag. Ze komt er absoluut aan en het zal een flinke scheut water zijn, maar het zou best kunnen dat die er pas later op de dag aankomt en dat we eerst nog een redelijke periode krijgen. Die neerslag kan gemakkelijk nog een stuk in de nacht van donderdag op vrijdag doorlopen en het ziet er naar uit dat de hele regio dan tussen de 10 en 20 liter water per vierkante meter zal krijgen waarbij de meest acute nood aan water even zal beantwoord worden!

Vrijdag en zaterdag krijgen we dan een licht wisselvallig weerbeeld met wolken en opklaringen en een kleine kans op een  bui, vooral zaterdag dan. De maxima zitten telkens vooraan de 20 graden met toch nog pieken die zaterdag weer richting 25 zouden kunnen gaan, maar de grote hitte is er duidelijk uit. Voor zondag zit er weer onzekerheid in de weerkaarten. Er ligt dan een volgende storing dicht bij en er is niet veel nodig om die al snel overdag te laten binnenlopen met nieuwe neerslag. Duurt het wat langer, dan houden we het eerst nog lang droog en schuift die storing pas tegen de avond binnen.

Samenvattend voor vandaag: Een extreem warme dag met maxima die landinwaarts richting 34 tot 36 graden kunnen oplopen, maar ook aan zee wordt het 30 graden en meer. Tegen de late middag en vanavond zijn felle onweders mogelijk.

Geert, dinsdag 07 augustus, 07.05 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen