Weerpraatje van maandag 06 augustus:

Het bastion van hogedruk dat nu al weken voor een blokkade boven onze omgeving zorgt, verdwijnt. Het wordt vervangen door thermische laagjes die vandaag en morgen ontstaan als gevolg van de grote warmte. Vandaag blijft dat nog zonder gevolgen, morgen zorgt een thermisch laag tegen het eind van de dag voor regen- en onweersbuien. Dat markeert een weersomslag waarbij de hitte verdwijnt. Vanaf woensdag neemt een Brits lagedrukgebied het over en dat stuurt dan minder warme en gestoorde lucht naar ons toe met een toename van de wisselvalligheid. Op donderdag lijkt een vrij actief front door onze omgeving te trekken met regen.

Vandaag is er van een aankomende weersomslag nog maar weinig tot niets te merken. We gaan verder op het elan van de voorbije weken. Het wordt alweer een zeer warme dag met maxima die vanmiddag oplopen naar 27-28 graden op het strand tot 30 à 33 graden landinwaarts. De zon is daarbij weer volop van de partij met amper wolken of het moet eens een veeg hoge sluierbewolking of een enkele stapelwolk zijn die de kans krijgt om te ontstaan. De wind is eerst zwak aflandig en komt uit een zuidelijke richting. Later komt er aan zee weer een zeebries te staan en die kan tegen het eind van de dag een behoorlijk stuk het land oplopen.

Vanavond is het opnieuw nog heel lang erg warm. De temperaturen gaan maar uiterst langzaam dalen en zitten nog lang boven of rond de 20 graden om dan maar pas na middernacht weer onder de 20 terecht te komen. In de nacht daalt het kwik dan langzaam verder naar een 15 tot 16 graden landelijk. In steden blijft het een stuk zachter en zitten de minima gemakkelijk tussen 18 en 20 graden. De wind neemt af en verdwijnt bijna volledig terwijl het licht bewolkt tot helder blijft.

Morgen staat dan de grote verandering op de weerkaarten! We blijven in zeer warme lucht zitten met maxima die overal weer erg hoog zullen oplopen en weer op heel veel plaatsen de kaap van de 30 graden bereiken en overschrijden. Ook aan zee is het andermaal erg warm en zou de 30 kunnen aangetikt worden want de aflandige zuidelijke wind voert de warme lucht tot op het strand en de zeebries krijgt morgen waarschijnlijk niet de kans om door te breken. Echter zingt de hitte morgen haar zwanezang want in de loop van de dag verschijnen er stapelwolken en die groeien later uit tot regen- en onweersbuien.
Hoe één en ander precies zal verlopen, is zelfs nu nog niet duidelijk. Zoals dikwijls het geval bij onweerssituaties, wordt pas op het laatste moment duidelijk waar de buien juist opduiken. In elk geval gaat vanaf de late middag de kans op het ontstaan van regen- en onweersbuien flink groter worden. Die buien kunnen erg fel zijn waar ze opduiken want alle parameters voor heftige weersverschijnselen bij de buien staan flink in het rood.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag kunnen er nog flinke regen- en onweersbuien voorkomen die geleidelijk aan richting Nederland trekken. Daarachter draait de wind naar west tot zuidwest en wordt de warmste lucht weggeblazen.

Woensdag is echter zeker geen slechte dag. Het is dan licht wisselvallig met een mix van wolkenvelden en opklaringen en het blijft (zo goed als) droog. Heel misschien duikt er nog een enkel lokaal buitje op tegen het eind van de middag, maar die kans is maar heel klein. Voor die tijd krijgen we dus zowel zonnige perioden als wolkenvelden bij maxima tussen toch weer 22-23 graden aan zee tot 25 landinwaarts. De wind zit in een zuidwestelijke hoek en waait matig.

Donderdag schuift een regenzone onze kant op en krijgen we wel een weertype dat we een tijd niet meer gezien hebben. De dag verloopt zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen! De regenzone ziet er vrij actief uit, dus er zou op donderdag best wel eens overal een emmertje regen kunnen vallen en dat is meer dan nodig. De maxima zitten dan een stuk lager en komen vooraan de 20 graden uit. Er zit nog wel een beetje onzekerheid in de kaarten over de precieze timing van de neerslag. Het zou best kunnen dat die er pas later op de dag aankomt en dat we eerst nog een redelijke periode krijgen. Dat wordt de komende dagen wel duidelijker.

Vrijdag en het komend weekeind krijgen we dan een licht wisselvallig weerbeeld met wolken en opklaringen en een kleine kans op een  bui, vooral in het weekeind dan. De maxima zitten telkens vooraan de 20 graden met toch nog pieken die weer richting 25 zouden kunnen gaan, maar de grote hitte is er duidelijk uit.

Samenvattend voor vandaag: Vandaag is wel nog een zeer warme en hete dag met tropische maxima van 30 graden en meer, die landinwaarts pieken rond 31 tot 33 graden. Aan zee is het een graad of 27-28. Er is veel zon en amper bewolking bij een zwakke zuidelijke wind. Aan zee komt een zeebries te staan.

Geert, maandag 06 augustus, 06.40 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen