Weerpraatje van zondag 05 augustus:

Nog steeds zorgen hogedrukgebieden voor stabiel zomerweer in onze regio. Dat wordt af en toe wel afgewisseld met de passage van enkele heel zwakke frontjes, wat dan enkel leidt tot een aantal wolkenvelden, wat meer wind en iets lagere maxima. Zoals gisteren in de late middag en vandaag het geval was en is. Vanaf morgen gaat de blokkade van hogedruk op de schop en krijgen thermische lagedrukgebieden meer invloed op ons weer. Dat zorgt voor twee erg warme dagen, maar in de loop van dinsdag neemt de kans op regen- en onweersbuien toe. Die luiden het einde van de hitte in. Tijdens de tweede helft van de week zitten we onder invloed van een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden. Dat stuurt minder warme lucht naar ons toe met kans op eens wat regen of een bui, maar ook nog steeds (bijna) zomerse maxima.

Vandaag  is ook weer een zomerse dag. Na de zwakke frontjes van gisterenavond en vannacht, is er vandaag wel iets meer wind uit het noorden en die voert iets minder warme lucht aan. Toch lopen de temperaturen andermaal snel op en het kwik zit vanmiddag toch weer tussen 25 en 28 graden landinwaarts, terwijl het aan de kust dan rond een 22 tot 23 graden is. Er staat wel wat meer wind en die voert ook wel eens een aantal wolkenpartijen aan zodat de zon af en toe even aan het zicht onttrokken wordt, maar lang duren die momenten nooit. De wind heeft in de loop van de dag landinwaarts de neiging iets meer noordoost te worden. Aan de kust blijft die noord onder invloed van een zeebriescomponent.

Vanavond en vannacht is het rustig en licht bewolkt tot helder. De temperaturen gaan iets sneller omlaag en kunnen tegen de ochtend ook wat lager gaan zitten met waarden die tegen dan uitkomen rond een 15-16 graden aan zee. Landinwaarts zitten we dan rond een 13-14 graden landelijk, in de steden is dat gewoontegetrouw een aantal graden hoger. De zwakke wind gaat tegen de ochtend naar een meer oostelijke hoek draaien.

Ook morgen wordt een bijzonder fraaie zomerdag. De maxima voor morgen worden flink opgehoogd. De wind gaat sneller naar een zuidoostelijke tot zuidelijke richting draaien, met als gevolg dat het sneller warm wordt. We kunnen morgen landinwaarts alweer vlot over de 30 graden geraken met maxima rond 31 tot 32 graden. Aan zee halen we morgen al gemakkelijk eind de 20 graden. De zon speelt alweer de hoofdrol, al kan er later op de dag wel wat stapelbewolking opduiken.

Dinsdag staat er een verandering van scenario op de weerkaarten! We blijven in zeer warme lucht zitten met maxima die overal weer erg hoog zullen oplopen en weer op heel veel plaatsen eind de 20 graden belanden of vooraan de 30 graden komen te zitten. Die hitte houdt het niet vol. In de loop van de dag verschijnen er stapelwolken en die groeien later uit tot regen- en onweersbuien. Hoe één en ander dinsdag precies zal verlopen, zal morgen en overmorgen duidelijker worden, maar in elk geval komen er regen – en onweersbuien aan. Meest waarschijnlijke scenario is dat in de loop van de middag stapelwolken opduiken en dat die dan in de late middag / vooravond uitgroeien tot een aantal regen- en onweersbuien.

In de tweede helft van volgende week week zien we andere weerkaarten verschijnen: de wind gaat naar west tot zuidwest en de blokkade op de weerkaarten verdwijnt toch minstens tijdelijk. Er komt dan een minder warm weertype met maxima die zich op een meer normaal niveau gaan ophouden. De neerslagkansen worden dan ook groter. Echter: er zit ook vandaag nog steeds bijzonder veel variatie en onzekerheid in de weerkaarten voor die periode! Het ene model toont een tijdelijk nat scenario, een ander laat het Azorenhoog al snel terugkomen en nog een ander zit daar ergens tussenin. Het is koffiedik kijken wat er precies zal gebeuren en stevige uitspraken daarover doen is momenteel niet verstandig. In elk geval tonen zelfs ook de natste modellen op termijn toch een terugkeer van het Azorenhoog, wat in alle scenario’s zou betekenen dat we maar tijdelijk met een mindere periode zouden te maken krijgen.

In elk geval zal het niet meteen heel koud worden. Integendeel. Ook woensdag en donderdag kunnen de maxima telkens nog gemakkelijk de 25 graden aantikken. Veel neerslag zit er voor woensdag niet in voor onze regio. Na doortocht van de (nachtelijke?) regen- en onweersbuien zou het dan woensdag weer droog blijven met een west tot zuidwestelijke wind en aanvoer van wat wolken, maar ook zonnige perioden. Donderdag neemt de kans op wat regen of een bui toe, maar dat is allemaal zeker niet voldoende om de grote droogte te breken. Vrijdag zou wat koeler kunnen worden, maar in het weekeind warmt het waarschijnlijk alweer wat op, maar verder kijken, heeft zoals hierboven geschreven weinig zin op dit ogenblik.

Samenvattend voor vandaag: Het is tijdelijk wat minder warm, hoewel we toch gemakkelijk 22-23 graden scoren aan zee tot 25-28 landinwaarts. Er staat iets meer wind uit noord tot noordoost en er passeren ook af en toe wel eens wat wolken, maar de zon blijft de hoofdrol spelen.

Geert, zondag 05 augustus, 09.25 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen