Weerpraatje van zaterdag 04 augustus:

Een hogedrukgebied houdt nog steeds grip op ons weer en zorgt voor zomerweer. In de loop van het weekeind komen een aantal zwakke storingen opnieuw dicht in de buurt met wat meer wolkenvelden en iets minder warme lucht op zondag en maandag. Dinsdag neemt een thermisch laag boven Frankrijk het roer over en komt zeer warme lucht vanuit het zuiden onze kant op. Dat is maar zeer tijdelijk want het laag verdrijft de hitte later op dinsdag met binnenlopende regen- en onweersbuien. Vanaf woensdag komen we onder invloed van een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden. Dat stuurt dan minder warme lucht onze kant op, maar echt koel wordt het zeker nog niet! Er is zeer veel onzekerheid in de kaarten wat er daarna gebeurt én of dit tot (veel) neerslag leidt. Diverse modellen tonen zelfs een zeer snelle terugkeer van het Azorenhoog tot over onze regio wat dan al snel tot aanhoudend zomerweer zou leiden, maar voorlopig minder extreem warm.

Vandaag is van die afkoeling totaal nog niets te merken. Integendeel, het kan weer een bijzonder hete dag worden. De maxima hebben weer geen enkele moeite om landinwaarts weer een flink stuk boven de 30 graden uit te komen.  Dat is dan op vele plekken meteen de derde dag op rij dat dit gebeurt in onze regio, waarbij we ook regionaal weer een hittegolf noteren. Ook aan zee is en blijft het zomers met ook daar weer 25 graden en meer. Er is veel zon met af en toe eens een paar wolkjes. In de loop van de dag kunnen dat er al eens wat meer worden. Er komt later vandaag immers een zwak frontje onze kant op. Dat gaat enkel gepaard met een aantal wolkenvelden, maar die zijn aan oplossing onderhevig, dus de zon heeft daar weinig of geen last mee. De wind blijft daarbij zwak tot matig waaien uit een noordoostelijke tot noordelijke hoek. Aan zee kan die later wat meer uit de verf komen door een zeebries-effect.

Vanavond en vannacht is het licht bewolkt. De opklaringen overheersen zeker, al kan er van tijd tot tijd wel eens wat bewolking doorlopen ook. Die hoort bij zwakke frontjes die in de buurt zitten, maar zonder veel erg. Het koelt in de avond nog maar eens bijzonder traag af. Het is andermaal zeer laat in de avond als we weer onder de 20 graden uitkomen met tegen de ochtend nog steeds minima rond 15-16 graden landelijk terwijl dat in de steden amper lager is dan 18 tot 20 graden.

Morgen is ook weer een hoog zomerse dag. Na de zwakke frontjes is er morgen wel iets meer wind uit het noorden en die voert iets minder warme lucht aan, maar het wordt nog altijd hoog zomers. De temperaturen lopen andermaal snel op en het kwik zit dan tussen 25 en 28 graden landinwaarts, terwijl het aan de kust dan rond een 22 tot 23 graden is.

Ook maandag wordt een bijzonder fraaie zomerdag met ook weer aangenamere maxima rond een 23-tal graden aan de kust en oplopend naar een 27-28 graden landinwaarts. De zon speelt nog steeds de eerste viool, al kan er ook dan tijdelijk wel al eens een veld met wolken passeren. De wind blijft in een hoek tussen noord en noordoost zitten.

Dinsdag staat er een verandering van scenario op de weerkaarten! Er vormt zich dan boven Frankrijk een thermisch laag en dat zorgt voor een draaien van de wind naar een zuidelijke richting. Er komt dan weer een portie zeer warme lucht vanuit het zuiden naar ons toe met maxima die overal weer erg hoog zullen oplopen en weer op heel veel plaatsen een stuk in de 30 graden komen te zitten. Die hitte houdt het niet vol. In de loop van de dag verschijnen er stapelwolken en die groeien later uit tot regen- en onweersbuien. In de loop van de middag brengen die dan ook regen en afkoeling met zich mee waarmee de grote hitte tot een (voorlopig?) einde komt. Hoe één en ander dinsdag precies zal verlopen, zal de komende dagen duidelijker worden, maar in elk geval komen er regen – en onweersbuien aan.

In de tweede helft van volgende week week zien we andere weerkaarten verschijnen: de wind gaat naar west tot zuidwest en de blokkade op de weerkaarten verdwijnt toch minstens tijdelijk. Er komt dan een minder warm weertype met maxima die zich op een meer normaal niveau gaan ophouden. De neerslagkansen worden dan ook groter. Echter: er zit bijzonder veel variatie en onzekerheid in de weerkaarten voor die periode! Het ene model toont een tijdelijk nat scenario, een ander laat het Azorenhoog al snel terugkomen en nog een ander zit daar ergens tussenin. Het is koffiedik kijken wat er precies zal gebeuren en stevige uitspraken daarover doen is momenteel niet verstandig. In elk geval tonen zelfs ook de natste modellen op termijn toch een terugkeer van het Azorenhoog, wat in alle scenario’s zou betekenen dat we maar tijdelijk met een mindere periode zouden te maken krijgen.

Samenvattend voor vandaag: De zomer duurt voorlopig voort. Het wordt weer een erg warme dag met maxima tussen 27 graden aan zee tot lokaal 31-32 landinwaarts. Later kunnen er enkele wolkenvelden passeren. De wind zit in een noordelijke hoek en waait zwak, later matig.

Geert, zaterdag 04 augustus, 09.20 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen