Weerpraatje van vrijdag 03 augustus:

Nog steeds zorgt een hogedrukgebied in onze omgeving voor aanvoer van warme lucht met hoog zomerse toestanden. In de loop van het weekeind komen een aantal zwakke storingen opnieuw dicht in de buurt met wat meer wolkenvelden en iets minder warme lucht op zondag en maandag. Dinsdag neemt een thermisch laag boven Frankrijk het roer over en komt zeer warme lucht vanuit het zuiden onze kant op. Dat lijkt niet lang te duren want dat laag zorgt voor een snelle toename van de onstabiliteit, maar ook onzekerheid op de weerkaarten. In elk geval lijkt dit laag wel het einde in te luiden van de blokkade die ons nu al zo lang droog en zeer warm zomerweer oplevert. In de tweede helft van volgende week gaan lagedrukgebieden de zaak over te nemen met een toename van de onstabiliteit en de hitte verdwijnt uit de weerkaarten.

Vandaag is dat nog helemaal niet aan de orde. We hebben opnieuw een zomerdag pur sang te pakken met heel veel zon en snel oplopende temperaturen. Die zitten vanochtend bij het krieken van de dag al rond een 14-15 graden landelijk. In de steden beginnen we de dag opnieuw al met een aantal graden voorsprong. Het kwik loopt vanochtend snel op en uiteindelijk wordt het vanmiddag gemakkelijk weer 25 tot 27 graden aan zee terwijl we landinwaarts tussen 28 en 32 graden gaan eindigen. Er kan gaandeweg wel tijdelijk al eens een wolkenpartij opduiken. De wind is daarbij eerst zwak tot afwezig en noordoostelijk. In de loop van de dag wordt dat dan aan de kust onder invloed van een zeebries weer een matige noordelijke wind en ook landinwaarts trekt die in de loop van de dag weer wat aan uit die hoek.

Net zoals gisteren kunnen we ook weer zeggen: wie er overdag niet kan van profiteren, kan het vanavond doen want dat wordt dan weer een prachtige zomeravond. Net als de voorbije dagen en weken blijft het tot laat in de avond erg warm. Opnieuw pas na 10 uur vanavond wordt het opnieuw 20 graden of minder en dan nog. Tegen de ochtend koelt het dan naar een 15 tot 16 graden af, maar in steden kan het gemakkelijk 18 tot 20 graden blijven. Het is helder tot licht bewolkt.

Ook morgen kan weer een bijzonder hete dag worden. De maxima hebben ook dan geen enkele moeite om landinwaarts weer een flink stuk boven de 30 graden uit te komen.  Dat is dan op vele plekken meteen de derde dag op rij dat dit gebeurt in onze regio, waarbij we ook regionaal weer een hittegolf noteren. Ook aan zee is en blijft het zomers met ook daar weer 25 graden en meer. Er is veel zon met af en toe eens een paar wolkjes. In de loop van de dag kunnen dat er al eens wat meer worden. De wind blijft daarbij zwak tot matig waaien uit een noordoostelijke tot noordelijke hoek.

Zondag en ook begin volgende week is het nog steeds zomers met erg hoge maxima, veel zon en steeds aanhoudend droog! Zondag en maandag valt het kwik wel een paar graden terug en zit dan tussen 25 en 28 graden landinwaarts, terwijl het aan de kust dan rond een 22 tot 23 graden is. Er trekken een aantal zwakke storingen door de barrière van hogedruk heen en die zorgen tijdelijk voor een meer aantrekkende noordelijke stroming waardoor wat minder hete lucht tot bij ons doordringt. Er zijn dan ook perioden met eens wat meer wolken, hoewel de zon zeker in het grote voordeel blijft.

Dinsdag staat er een verandering van scenario op de weerkaarten! Er vormt zich dan boven Frankrijk een thermisch laag en dat zorgt voor een draaien van de wind naar een zuidelijke richting. Er komt dan weer een portie zeer warme lucht vanuit het zuiden naar ons toe met maxima die overal weer erg hoog zullen oplopen en weer op heel veel plaatsen een stuk in de 30 graden komen te zitten. Het zeer warme scenario van gisteren, is vandaag wel weer afgezwakt. Bovendien zou dan later op dinsdag de hitte verdreven worden met een aantal regen- en onweersbuien, maar het is nog veel te vroeg om daar al gedetailleerde uitspraken over te doen want er zit behoorlijk wat onzekerheid in de weerkaarten.

In elk geval komt de grote warmte en de blokkade later volgende week tot een einde. Vanaf midden / tweede helft volgende week zien we andere weerkaarten verschijnen: de wind gaat naar west tot zuidwest en de blokkade op de weerkaarten verdwijnt toch minstens tijdelijk. Er komt dan een minder warm weertype met maxima die zich op een meer normaal niveau gaan ophouden. De neerslagkansen worden dan ook groter. Het is nog een 5 tot 7 dagen ver weg, dus details zijn daar nog niet over te geven, maar er staat verandering op de weerkaarten! Of dit blijvend zal zijn of een tijdelijk intermezzo, zal de komende dagen duidelijker moeten worden, maar dat er iets staat veranderen, is wel vrij zeker.

Samenvattend voor vandaag: Een andermaal hoog zomerse dag met maxima die weer rond of vooraan de 30 graden uitkomen landinwaarts. Aan zee rond een 25 tot 27 graden. Veel zon, later ook enkele wolken. Een zwakke wind die later onder invloed van een zeebries weer uit het noorden gaat waaien.

Geert, vrijdag 03 augustus, 06.45 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen