Weerpraatje van donderdag 02 augustus:

Een hogedrukgebied in onze omgeving zorgt voor aanvoer van erg warme zomerse lucht waarin de temperaturen de komende dagen weer fors kunnen oplopen. Actieve storingen blijven op afstand, al kan er wel af en toe een staartje van een storing doorkomen met wat wolkenvelden. Dit bastion van hogedruk blijft weer zeker tot na het weekeind intact. Na het weekeind wordt weer een meer zuidelijke stroming in stelling gebracht met vorming van een Frans thermisch laag waarbij dan tegen midden volgende week weer een opstoot van extreem warme lucht tot in onze regio kan doordringen.

Het wordt moeilijk om telkens nieuwe beschrijvingen op het zelfde thema te vinden. Ook vandaag weer krijgen we andermaal een erg warme dag met zomerse maxima. Die lopen snel op om dan rond of kort na de middag weer hun hoogste waarden te bereiken die rond een 24-25 graden liggen vlak aan zee. De kustregio klopt daarbij af op waarden van 26 tot 28 graden en landinwaarts wordt het andermaal opnieuw gemakkelijk tropisch met waarden rond of vooraan de 30 graden. De warmste plekken vinden we opnieuw in onze steden terug. Het is daarbij in de ochtend erg zonnig, in de namiddag kunnen er wat hoge sluierwolken opduiken, maar zonder veel erg. Verder staat er aanvankelijk een zwakke noord tot noordwestelijke wind. In de namiddag trekt die onder invloed van een zeebriescomponent wat aan uit een noordelijke hoek en die zeebries kan tegen de avond wel vrij ver het lang opgetrokken zijn. Afkoeling brengt die niet, wel een aftoppen van de maxima, maar die zitten tegen dan toch al erg hoog.

Wie er overdag niet kan van profiteren, kan het vanavond doen want dat wordt dan weer een prachtige zomeravond. Net als de voorbije dagen en weken blijft het tot laat in de avond erg warm. Het aantal van deze avonden is niet meer te tellen en we doen er dus vanavond nog eentje bij. Pas na 10 uur vanavond wordt het opnieuw 20 graden of minder en dan nog. Tegen de ochtend koelt het dan naar een 15 tot 16 graden af, maar in steden kan het gemakkelijk 18 tot 20 graden blijven. Het is helder tot licht bewolkt.

Morgen wordt ook een pure zomerdag. De maxima gaan verder de hoogte in en kunnen nog een graad of twee winst pakken. We kloppen dan af rond een 25-27 graden aan zee tot 31-32 landinwaarts. Het is bijna alleen zon wat de klok slaat. Er kan af en toe wel eens een wolk passeren, maar daarmee is alles gezegd. In de loop van de dag trekt een zeebries weer een stuk het land op, maar ook morgen zorgt die amper of niet voor afkoeling. Het blijft erg warm.

Ook het weekeind zal weer hoog zomers verlopen. Vooral zaterdag lijkt ook weer een bijzonder hete dag te kunnen worden. De maxima hebben ook dan geen enkele moeite om landinwaarts weer een flink stuk boven de 30 graden uit te komen.  Dat is dan op vele plekke, meteen de derde dag op rij dat dit gebeurt in onze regio, waarbij we ook regionaal weer een hittegolf noteren. Het warmste van deze periode moet dan echter nog komen … Ook aan zee is en blijft het zomers met ook daar weer 25 graden en meer. Er is veel zon met af en toe eens een paar wolkjes en de wind blijft zwak tot matig waaien uit een noordoostelijke hoek.

Zondag en ook begin volgende week is het nog steeds zomers met erg hoge maxima, veel zon en steeds aanhoudend droog! Zondag en maandag valt het kwik wel een paar graden terug en zit dan tussen 25 en 30 graden.

Echter staat er op de weerkaarten voor volgende week dinsdag en woensdag opnieuw een schroeiscenario ingetekend … Op die dagen zou een opstoot van zeer warme lucht ons opnieuw kunnen bereiken. De maxima zouden die dagen opnieuw richting erg hete waarden kunnen gaan van 35 graden of meer. Een mogelijke herhaling van vorige week staat dus in de steigers …

Samenvattend voor vandaag: Hoog zomers. De maxima halen weer gemakkelijk 25 graden aan de kust tot 30 en meer landinwaarts. Het is daarbij erg zonnig, al komt er in de loop van de dag ook wel wat sluierbewolking opzetten. De wind is zwak, later matig onder invloed van een zeebries die vanuit het noorden tegen de avond vrij ver het land op kan geraken, maar niet voor afkoeling zorgt.

Geert, donderdag 02 augustus, 06.40 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen