Weerpraatje van woensdag 01 augustus:

Een opbouwend hogedrukgebied in onze omgeving zorgt voor aanvoer van erg warme zomerse lucht waarin de temperaturen de komende dagen weer fors kunnen oplopen. Actieve storingen blijven op afstand, al kan er wel af en toe een staartje van een storing doorkomen met wat wolkenvelden. Dit bastion van hogedruk blijft weer zeker tot na het weekeind intact.

We krijgen vandaag dan ook nog maar eens een mooie zomerse dag. Het is niet altijd even zonnig, er zijn doorheen de dag ook perioden dat er eens een aantal wolkenvelden passeren, maar de zon draait ook goed mee. Er zijn flinke zonnige perioden en het wordt alweer zomers warm. De dag startte met minima die de voorbije nacht rond een 14 tot 16 graden uitgekomen zijn en de thermometers gaan snel weer hogere waarden aanduiden. Vanmiddag komen we gemakkelijk weer uit rond 23-24 graden vlak aan de kust tot een 25-26 in de kustregio. Landinwaarts lopen we nog wat verder uit met die maxima en kan het kwik met gemak weer richting 27-28 graden oplopen. Zeker in de steden kan dat zelfs nog een extra graadje worden. Daarbij staat aanvankelijk een zwakke, wat veranderlijke wind. Later vandaag gaat die naar een westelijke tot noordwestelijke en noordelijke hoek draaien en gaat dan matig waaien, zeker aan de kust.

Vanavond en vannacht is het droog en wisselen brede opklaringen af met nog een paar wolkenpartijen. De temperaturen dalen in de avond maar heel traag en zitten pas laat weer onder 20 graden om dan tegen de ochtend verder weg te zakken naar een waarde die vergelijkbaar is met de voorbije avond en nacht. We komen tegen de ochtend rond 14-15 graden uit bij een zo goed als wegvallende wind. Lokaal kan er wat nevel hangen.

Morgen gaan we alweer een flink stuk over de 25 graden uitkomen. Het wordt dan aan zee een graad of 23-24 terwijl het elders alweer richting 27 tot 29 graden kan gaan. De wind is iets meer noord tot noordoost georiënteerd en waait nog steeds zwak tot matig. In de loop van de dag duiken er ook wat hoge wolkensluiers op. Dit op nadering en passage van een zwak warmtefrontje dat nog warmere lucht weer naar onze regio duwt. De hoge wolken kunnen de zon wat gesluierd maken, maar ze blijft daar toch erg vlot doorheen geraken.

Vrijdag kan het ook aan zee weer zomers warm worden met 25 graden en meer en landinwaarts kunnen we dan weer naar de 30 toe kruipen en daar ook weer overheen gaan. Maxima van vooraan de 30 graden zullen landinwaarts dan weer meer de regel dan de uitzondering zijn … Nieuwe regen of buien zijn voorlopig niet meer aan de orde. De droogte gaat dan ook in de meeste regio’s gewoon door.

Ook het weekeind zal weer hoog zomers verlopen. Vooral zaterdag lijkt ook weer een bijzonder hete dag te kunnen worden. De maxima hebben ook dan geen enkele moeite om landinwaarts weer een flink stuk boven de 30 graden uit te komen. Ook aan zee is en blijft het zomers met ook daar weer 25 graden en meer. Er is veel zon met af en toe eens een paar wolkjes en de wind blijft zwak tot matig waaien uit een noordoostelijke hoek.

Ook begin volgende week is het nog steeds zomers met erg hoge maxima, veel zon en steeds aanhoudend droog!

Samenvattend voor vandaag: We krijgen een zomerse dag met maxima tussen 23 graden op het strand, oplopende naar 27-28 landinwaarts. Het is wel niet altijd even zonnig. Wolken en zon wisselen elkaar af bij een zwakke tot matige, eerst veranderlijke, later meer noordwestelijke wind. Het blijft droog.

Geert, woensdag 01 augustus, 06.35 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen