Weerpraatje van maandag 30 juli:

Een Brits lagedrukgebied beheerst ons weer en stuurt enkele zwakke fronten over onze omgeving. Dat zorgt voor veel wolken. Een buienlijn boven het westen van Frankrijk loopt op die frontjes in en zorgt later op de dag voor wat activering met buien. Vanaf morgen stijgt de luchtdruk weer fors op nadering van een uitloper van het Azorenhoog en die vormt later in de week een nieuw sterk hogedrukgebied boven onze omgeving.

Er ligt vandaag nog steeds net als gisteren, een zwakke storing in de buurt. Het betreft een dubbele constructie met een zwak warmtefront dat gisteren al doortrok met wat gedruppel. Daarachter zijn we in erg warme lucht terechtgekomen waarin het – mede dankzij de bewolking – de voorbije nacht niet verder afkoelde dan tot rond 18-19 graden. Vandaag nadert een zwak koufront en dat komt in de late middag tegen de kust aan te liggen. Daar vooruit zit opnieuw veel bewolking die ons de hele dag parten speelt, maar er wordt ook verder zachte lucht aangevoerd. Erg zachte lucht. De maxima kunnen ondanks de vele wolken gemakkelijk doorlopen naar een graad of 25 aan de kust terwijl we landinwaarts nog een 2-3 graden hoger kunnen gaan zitten. Er staat daarbij een matige zuidelijke tot zuidwestelijke wind.
Op nadering van het koufront, ontstaat er boven het westen van Frankrijk ook nog een buienlijn. Die komt in de late middag onze kant op en zorgt voor activering van het zwakke koufront. Er kunnen dan of enkele buien vanuit Frankrijk binnenlopen, of enkele buien in onze omgeving ontstaan. In de tweede helft van de middag loopt de kans op een bui dan ook flink op. Hier en daar duikt er een exemplaar op en dat kan best toch wel een wat flinkere bui zijn, zelfs met een donderklap.

Op nadering van het zwakke frontje was er vanochtend trouwens een mooie zonsopkomst te zien. Zelfs met een stukje regenboog. Die regen bereikt trouwens de grond niet en verdampt voordien: mooi te zien want de regenboog is maar een stukje te zien: enkel daar waar regen valt. En voor wie zijn audio open heeft staan: ja, we hebben hanen in de tuin … 🙂

Vanavond en vannacht is er aanhoudend veel bewolking met in de avond mogelijk eerst nog een lokale bui, nog steeds met eventueel een donderklap. Later in de nacht is het overwegend droog. Het wordt opnieuw erg zacht met minima die weer rond 18-19 graden blijven steken.

Morgen is het overwegend droog, maar ook dan is er toch nog een kleine kans op een enkele lokale bui. Vooral in de ochtend dan zit er tijdelijk nog een verhoogde kans op het voorkomen van enkele buien wanneer het koufrontje dan toch in beweging komt en naar het oosten gaat wegtrekken.
Later in de ochtend komen er brede opklaringen binnen vanaf de kust. Een naar noordelijke hoek draaiende wind voert dan drogere lucht aan. Het klaart volledig op aan zee met maxima daar rond 22-23 graden. Landinwaarts wordt dat alweer een 24-25.

Woensdag en de dagen daarna komt een nieuw hogedrukgebied onze kant op en wordt het weer stabieler. De zomer blijft dus onveranderd aan zet en de maxima worden op al die dagen weer voluit zomers. Dat gaat telkens van een 22-24 aan de kust tot een flink stuk over de 25 graden landinwaarts. Naar het eind van de week toe kan het ook aan zee weer zomers warm worden met 25 graden en meer en landinwaarts kunnen we dan weer naar de 30 toe kruipen. Nieuwe regen of buien zijn voorlopig niet meer aan de orde. De droogte gaat dan ook in de meeste regio’s gewoon door. Eigenlijk heeft enkel de Westhoek op vrijdagavond neerslag van betekenis gekregen. De rest van de regio moet het stellen met enkele verspreide buien en daar blijft het neerslagtekort verder oplopen. Structurele neerslag zit er voor de komende 7 tot 10 dagen alweer niet in, ook al valt er vanmiddag, vanavond en morgenochtend een lokale bui.

Samenvattend voor vandaag: Veel wolken, maar erg warm en zelfs tegen het drukkende aan. Vanmiddag loopt de kans op een bui fors op en dat kan een lokaal felle bui zijn, zelfs met een onweerskans. Het blijven echter lokale buien. Maxima rond 25 graden aan zee tot 27-28 elders bij een matige zuidelijke tot zuidwestelijke wind. Aan de kust later wel kans op een zeebries.

Geert, maandag 30 juli, 06.45 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

Wie nog eens de uitleg over de maansverduistering wil zien: hier nog eens de video daarover:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen