Weerpraatje van zondag 29 juli:

Een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden neemt tijdelijk het roer over en stuurt enkele zwakke fronten over onze omgeving. Dit laag blijft een aantal dagen bepalend, maar wordt vanaf morgen al tegengewerkt door drukstijgingen boven onze omgeving. Die zetten door en tegen het midden van de week vormt zich bij ons een nieuw hogedrukgebied dat dan het weer tijdens de tweede helft van de week zal beheersen.

Er ligt vandaag een zwakke storing in de buurt. Die ligt ten westen van ons en komt in de loop van de dag tegen de kust aan te liggen. Het betreft een warmtefront wat zorgt voor veel velden hoge en middelhoge bewolking waar de zon het gaandeweg steeds moeilijker bij gaat krijgen. Aanvankelijk zijn er nog wel opklaringen, maar die verdwijnen meer en meer naarmate de dag vordert. Vanmiddag kan er dan zelfs geleidelijk aan wat lichte regen of een licht buitje vallen. Het zijn geen grote hoeveelheden, maar hoe dichter naar de kust toe, hoe groter de kans dat er hier en daar eens wat gedruppel aan te pas komt. De wind waait daarbij zwak, later matig uit een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Aan zee kan die vrij krachtig gaan waaien met zelfs uitschieters tot een 50 km per uur. Er wordt wel zachte lucht aangevoerd met temperaturen die weer snel oplopen en vanmiddag uitkomen rond 21-22 graden aan de stranden, een 23 tot 24 in de kustregio en tot 25-26 landinwaarts en in de grotere steden.

Vanavond en vannacht is er aanhoudend veel bewolking met in de avond mogelijk nog wat lichte regen of een buitje. In de nacht wordt en blijft het droog. De vele bewolking zorgt ervoor dat de minima weer niet al te diep wegzakken en weer gemakkelijk blijven hangen op erg hoge waarden die niet veel lager uitkomen dan een 17 tot 18 graden. De wind gaat daarbij langzaam in kracht afnemen.

Morgen kijken we ook tegen vrij veel bewolking aan. Een volgende zwakke storing trekt dan door onze regio en die zorgt ook weer voor veel wolken waarbij er tijdelijk eens wat lichte regen of een buitje zou kunnen vallen in de loop van de dag. Ook dan zijn het zeker geen grote hoeveelheden, maar het blijft ook morgen zeker ook niet overal droog. Veel meer dan een paar druppels of hooguit eens wat licht meetbare neerslag (1-2 liter) wordt het absoluut allemaal niet en de droogte is er al totaal niet mee gebroken. Integendeel! Die houdt in de meeste streken gewoon aan en wordt alleen maar groter. Enkel de westelijke hoek van West-Vlaanderen kreeg van de onweersbuien van eergisteren een meer structureel deel, elders bleef het allemaal heel beperkt.

Dinsdag is het overwegend droog, maar ook dan is er toch nog een kleine kans op een enkele lokale bui. Een laatste zwakke storing in deze reeks trekt dan snel weg en er is dan ook weer veel ruimte voor de zon. Het wordt ook weer warmer: de maxima lopen weer op naar 23-24 graden aan de kust tot alweer 26-27 elders. De wind is eerst zwak en veranderlijk, later matig uit noord tot noordoost.

Naar het midden van de week toe komt een nieuw hogedrukgebied onze kant op en wordt het weer stabieler. De zomer blijft dus onveranderd aan zet, al krijgen we eerst wel wat minder extreme dagen met wat storingsinvloeden. Vanaf midden volgende week loopt het kwik echter weer snel op en noteren we weer met gemak zomerse maxima van 25 graden en meer …

Samenvattend voor vandaag: Veel wolken die alleen maar toenemen. Vanaf de middag ook kans op wat gedruppel of lichte regen. Hoe dichter tegen de kust, hoe groter die kans wordt. Het is daarbij zeker niet koud met maxima van 22-23 graden aan zee tot 25 landinwaarts en een matige zuidelijke tot zuidwestelijke wind.

Geert, zondag 29 juli, 08.05 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Wie nog eens de uitleg over de maansverduistering wil zien: hier nog eens de video daarover:

 

Verder ook nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen