Weerpraatje van zaterdag 28 juli:

De hogedruk boven onze omgeving houdt het even voor bekeken en we zitten vandaag en de komende dagen met de passage van enkele storingen. Een onweerachtige zone trok gisterenavond al over, gevolgd door een koufront in de vroege ochtend. Er komt later vanochtend nog een tweede front door met enkele buien. Daarna blijven we enkele dagen zitten onder invloed van lagedrukgebieden en zwakke storingen die passeren. Ze worden echter al snel weer tegengewerkt door drukstijgingen boven Europa waarna tegen het midden en de tweede helft van de week een nieuw hogedrukgebied de regie weer volledig in handen neemt.

Gisterenavond liep dus met een anti-climax af voor onze maansverduistering. Helaas: de vele randbewolking van de onweders die al in de vooravond vanaf het westen binnenliepen, hebben in de hele regio het spektakel aan ons oog onttrokken. We moeten het dus doen met foto’s uit andere streken. Spijtig, maar er komen herkansingen. De volgende volledige maansverduistering is bij ons te zien op 21 januari 2019 in de vroege ochtend! Nu al noteren in je agenda 😉
Verder vielen er effectief eindelijk buien. Echter: buien betekent een ongelijke verdeling van de neerslag. Vooral het westen van West-Vlaanderen kreeg de volle laag met cijfers tot lokaal 40 liter per vierkante meter. Er zijn echter ook plekken waar weinig of niets viel. Vooral de zuidrand en ten zuiden van Brugge viel blijkbaar buiten de prijzen. Elders schommelen de hoeveelheden enorm.

Vandaag krijgen we van alles nog wat. In de ochtend is het eerst overwegend droog en wisselend bewolkt en nog zacht met 18-19 graden bij het krieken van de dag. Gaandeweg de ochtend neemt de bewolking toe en tegen het eind van de ochtend en rond de middag trekt nog een occlusiefront door. Daarop vormen zich vooral landinwaarts weer buien. Die kunnen ook weer gepaard gaan met onweer. Er komt dus nog een dessertje aan waarbij er opnieuw op diverse plekken nog een aantal buien kunnen gaan vallen. Na de middag wordt het snel droog en klaart het breed op vanaf de kust. De wind trekt daarbij tijdelijk naar het westen en trekt ook tijdelijk fors aan. Aan zee mogelijks tot 4-5 Bft later vanmiddag. Na de buien en fronten komt er vandaag ook eindelijk minder warme lucht binnen, maar toch wordt het vanmiddag weer gemakkelijk 21-22 graden aan het strand, 23 in de kustregio en tot 24-25 landinwaarts. Zeker in de steden, waar de warmte nog zit, kan het nog een graadje meer zijn.

Tegen de avond gaat de wind geleidelijk aan weer liggen en wordt meer zuidelijk tot zuidwestelijk, maar dat kan wel wat duren. Het blijft droog en ook de nacht verloopt droog. Het is dan wisselend bewolkt en het koelt eindelijk nog eens af naar slaapbare waarden die tegen de ochtend rond een 12-13 graden gaan uitkomen landelijk. De steden blijven het nog een aantal graden warmer houden.

Morgen krijgen we dan eerst een aantal opklaringen, maar de bewolking neemt wel geleidelijk aan toe vanaf de kust. Dit op nadering van een zwak warmtefront wat in de loop van de dag doortrekt. Misschien zorgt dat lokaal wel voor een drupje regen, maar meestal blijft het droog. De maxima lopen morgen weer wat hoger op tot 22-23 graden aan zee en 25-26 landinwaarts. Tegen het eind van de dag nadert een volgende zwakke storing en kan er misschien hier en daar toch weer een enkele bui of wat lichte regen opduiken, maar het zijn kleine hoeveelheden.

Maandag kijken we ook tegen vrij veel bewolking aan. Het is ook dan tijdelijk een stuk minder warm met maxima vooraan de 20 graden aan zee, maar landinwaarts toch nog altijd richting de 25 piekend. Een zwakke storing trekt dan door onze regio en die zorgt voor tijdelijk eens wat regen of een bui in de loop van de dag. Ook dan zijn het zeker geen grote hoeveelheden, maar het blijft op maandag zeker ook niet overal droog.

Dinsdag is het overwegend droog, maar ook dan is er toch nog een kleine kans op een enkele lokale bui. Er is dan ook weer veel ruimte voor de zon en de maxima lopen weer op naar 23-24 graden aan de kust tot alweer 26-27 elders.

Naar het midden van de week toe komt een nieuw hogedrukgebied onze kant op en wordt het weer stabieler. De zomer blijft dus onveranderd aan zet, al krijgen we eerst wel wat minder extreme dagen met wat storingsinvloeden. Vanaf midden volgende week loopt het kwik echter weer snel op en noteren we weer met gemak zomerse maxima van 25 graden en meer … Ook de droogte blijft duren, ondanks het feit dat er de voorbije en komende dagen hier en daar wel eens een aantal (forse) buien kunnen vallen. Dat is echter allemaal niet genoeg om het structurele tekort op te vangen en aan te vullen.

Samenvattend voor vandaag: De grote hitte is er uit. Er trekt later in de ochtend nog een front door met regen- en onweersbuien. In de namiddag klaart het fors op bij maxima van 22 tot 25 graden en kan het tijdelijk flink waaien. Het is dan wel droog. Tegen de avond gaat de wind geleidelijk aan liggen.

Geert, zaterdag 28 juli, 08.10 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Wie nog eens de uitleg over de maansverduistering wil zien: hier nog eens de video daarover:

 

Verder ook nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen