Weerpraatje van vrijdag 27 juli:

We zitten vandaag met een thermisch lagedrukgebied in de buurt dat zorgt voor aanvoer van extreem warme lucht. Tegen de avond nadert een buien- en onweerslijn de kust. Die wordt gevolgd door een koufront dat in de nacht en morgenochtend voorbij trekt. Daarachter zit veel minder, maar nog steeds zomers warme lucht. Begin volgende week trekken enkele zwakke storingen door, maar veel neerslag zit daar niet op. Daarna bouwt zich een nieuw hogedrukgebied in onze omgeving op.

Het wordt vandaag een extreem en ongekend warme dag voor onze regio! Het koelde de voorbije nacht al amper af en de temperaturen starten vanochtend al zo goed als overal vooraan de 20 graden. De zon stuwt het kwik vanmiddag naar ongekende hoogten die op heel veel plaatsen meer dan 35 graden zullen bereiken! Maxima tussen 36 en 38 graden zullen op vele plekken gehaald worden. Ook aan de kust noteren we maxima van ruim 30 graden tot op de vloedlijn! We krijgen vandaag op vele plekken in de regio dan ook meteen de warmste dag (of toch zeker één van de warmste) ooit gemeten sinds het begin van de waarnemingen!
Er staat daarbij een zwakke tot matige wind uit een oostelijke tot zuidoostelijke richting. Die houdt zelfs de zeebries tegen zodat ook daarvan geen afkoeling meer moet verwacht worden.
Verder is het erg zonnig met gaandeweg de dag weer vorming van enkele stapelwolken. Daarbij nadert tegen de late middag / avond een buienlijn vanaf het westen waarbij de kans op vorming van stevige regen- en onweersbuien toeneemt. Gisteren zijn die buien in onze omgeving niet van de grond gekomen, maar landinwaarts wel met op vele plekken overlast door zware regenval, rukwinden en hagel. Dat zal vandaag niet anders zijn, alleen is het onmogelijk en ondoenbaar om van voordien in te schatten waar de buien precies gaan vallen. De verwachting is dat vanaf de late middag het risico op zware buien vanaf het westen flink de hoogte in schiet en ook onze regio dus in de prijzen zal vallen.

Vanavond gaat de hitte dus afgestraft worden met die buienlijn die vanaf het westen verder de regio binnenloopt. Op die lijn ontstaan her en der zware regen- en onweersbuien en die kunnen lokaal erg veel regen brengen op een korte periode. Ook hagel en rukwinden zijn daarbij mogelijk. Het is uitkijken voor overlast door die buien in de vorm van regen, maar ook wind. Tijdens en na passage van de buien draait de wind vanaf de late middag geleidelijk naar het westen en komt er eindelijk afkoeling in de vorm van koelere lucht dien binnenkomt. Het zijn en blijven echter buien en het is best mogelijk dat sommige streken er (weer) tussendoor glippen.

De timing van de buienlijn zit helaas wel wat ongelukkig omdat er net vanavond ook een ander spektakel aan de hemel zal te zien zijn met een volledige maansverduistering vanaf ongeveer 21.30 uur en de bewolking gaat dus (in een groot deel van de regio) roet in het eten gooien. De verduistering duurt gelukkig wel even, dus het zou al erg moeten tegenvallen als de hele duur van de maansverduistering door wolken en buien zou ontsierd worden en er zullen zeker plaatsen en momenten zijn waarop we de verduistering mooi kunnen volgen, al dan niet met weerlicht van buien erbij 😉

Trouwens: wie meer uitleg over die maansverduistering wil: er staat een video online hierover. Die kan je hieronder al zien, maar ook via mijn youtube-kanaal kan je die gaan bekijken. Klik daarvoor op deze link: youtube-kanaal Geert Naessens

Uitleg maansverduistering (weerbericht loopt verder onder de video):

 

 

Later in de nacht trekt de buienlijn dan verder het land in en wordt met een westelijke wind geleidelijk de warmste lucht verdreven. Het koelt tegen de ochtend af naar een 17-18 graden landelijk, maar in de steden houden we minima van 20 en meer. Er is veel bewolking op nadering van een koufront en de kans op tijdelijke regen- en/of onweersbuien blijft bestaan, al zullen die niet zo zwaar meer zijn als de buien die op eerste de buienlijn zaten.

De storing loopt morgen dan verder het land in en wij komen dan in een minder warme, west tot zuidwestelijke stroming terecht. Eerst is er nog veel bewolking met nog tijdelijk regen of enkele buien, maar na de middag komen er weer brede opklaringen vanaf de kust. Landinwaarts is er ook dan nog steeds kans op een lokale bui. We halen dan nog een 21-22 graden aan zee, landinwaarts rond de 23-24 en daarmee loopt de hittegolf af. Het gaat morgen zeker in de namiddag wel tijdelijk flink waaien, aan zee kan de wind zelfs tot 4-5 Bft aantrekken. In de nacht naar zondag koelt het verder af naar 13-14 graden.

Zondag is een wisselend bewolkte dag met wolken en opklaringen. Er is ook dan nog kans op een enkele lokale bui landinwaarts. De wind is west tot zuidwest, waait matig en de maxima zitten vooraan de 20 graden aan de kust, tot een 23-25 landinwaarts. Leefbaar dus en zeker nog steeds zomers! Aan het eind van de dag neemt de bewolking wel toe vanaf de kust en daarmee ook de kans op een bui.

Begin volgende week ziet het er tijdelijk een stuk minder warm uit met maxima vooraan de 20 graden aan zee, maar landinwaarts toch nog altijd richting de 25 piekend. Op maandag komt zelfs een zwakke storing doorkomt met dan per momenten veel bewolking, maar zeker ook nog de nodige zonnige perioden en kans op tijdelijk eens wat regen of een bui. De droge perioden overheersen echter absoluut. Dinsdag is het overwegend droog met een kleine kans op een enkele lokale bui. Er is dan weer veel zon en de maxima lopen weer op naar 23-24 graden aan de kust tot alweer 26-27 elders.

Naar het midden van de week toe komt een nieuw hogedrukgebied onze kant op en wordt het weer stabieler. De zomer blijft dus onveranderd aan zet, al krijgen we eerst wel wat minder extreme dagen. Vanaf midden volgende week loopt het kwik echter weer snel op richting eind de 20, rond de 30 graden … Ook de droogte blijft duren, ondanks het feit dat er de voorbije en komende dagen hier en daar wel eens een aantal (forse) buien kunnen vallen. Dat is echter allemaal niet genoeg om het structurele tekort op te vangen en aan te vullen.

Samenvattend voor vandaag: Ongekend en zelfs onleefbaar warm! Maxima landinwaarts van 36 tot 38 graden …! Ook aan zee wordt het tropisch warm. In de late middag een snel oplopende kans op het voorkomen van felle regen- en onweersbuien die voor afkoeling gaan zorgen vanaf het westen.

Geert, vrijdag 27 juli, 07.05 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

De zeebries uitgelegd in een video:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen