Weerpraatje van donderdag 26 juli:

Het hogedrukgebied boven onze omgeving breekt in twee delen. Een sterk filiaal blijft zich boven Scandinavië ophouden, een ander sterk filiaal trekt zich op de Atlantische Oceaan terug. Wij komen daartussen meer onder invloed van thermische en onweerachtige lagedrukgebieden met een toenemende kans op regen- en onweersbuien. Naar het weekeind en begin volgende week neemt een lagedrukgebied tijdelijk de regie over met passage van enkele storingen. Later volgende week rolt zich dan een nieuw hogedrukgebied naar onze omgeving uit en wordt het weer stabieler.

Ook gisterenavond is het tot (erg felle) buien gekomen, maar die bleven vooral boven Limburg hangen dit keer. Lokaal kwam het daar echter tot felle buien, een teken dat de atmosfeer stilaan onstabieler wordt.

Vanochtend starten we dag echter met een blauwe hemel en is er niets aan de hand. De temperaturen daalden de voorbije nacht net als gisteren op vele plaatsen weer maar net onder de 20 graden. Tot een 17-18 landelijk. In de steden bleef het alweer op veel plaatsen ruim 20 graden met pieken tot 23 als laagste waarden hier en daar. De zon duwt het kwik al snel weer overal richting zomerse en tropische waarden van 25 tot 27 graden aan zee tot 30-32 in de provincies. In de steden is nog een extra graadje mogelijk. De maxima worden aan de kust rond de middag bereikt, daarna valt daar een zeebries in. Voor die tijd is de wind zwak tot matig noordoostelijk tot oostelijk. Die zeebries topt de maxima aan de kust dan af rond die genoemde waarden. Landinwaarts kan de opwarming nog enige tijd doorgaan tot we die 30-33 graden halen. De zeebries schuift daarbij geleidelijk wel verder West-Vlaanderen binnen en kan tegen de avond zelfs tot een stuk in Oost-Vlaanderen geraken. Overal waar die wind naar noord geraakt, worden de maxima afgetopt en lopen niet verder op.

Het is daarbij overal zonnig, maar gaandeweg de dag duiken er wel links en rechts stapelwolken op en die kunnen tegen de late middag en in de vooravond op een lokale regen- of onweersbui uitlopen die door de grote hitte ontstaan. Dat zou best een felle bui kunnen zijn! Diverse parameters wijzen in de richting van mogelijk felle buien die in de vooravond en avond in onze regio kunnen opduiken. Het is zeker niet zo dat er overal een bui zal vallen, maar hou rekening met de mogelijkheid van een lokaal felle bui. Aangezien er weinig wind staat, is – het klinkt misschien raar in deze gortdroge tijden – lokaal zelfs wateroverlast mogelijk … Ook hagel en rukwinden zijn mogelijk. Hou trouwens indien er een bui zou vallen, ook rekening met mogelijke gladheid op de weg. Er ligt veel vuil op de baan en met de eerste regen spoelt dat mee en kan het glibberig worden. Matig je snelheid in mogelijke buien! Wanneer komen die? Niet voor halfweg de middag, maar vanaf dan loopt de kans toch wel flink op!

In de nacht koelt het dan weer langzaam af tot we tegen de ochtend weer met vergelijkbare minima zitten als deze ochtend. Een enkele lokale bui blijft zeker mogelijk, maar de meeste verdwijnen.

Morgen blijft het ook zomeren, maar er verandert wat. Er nadert tegen de avond een actievere storing en daarvoor gaat de wind overdag meer oost tot zuidoost worden, ook aan de kust dit keer. De zeer hete lucht waarin we ons bevinden kan dan tot op de stranden geraken en morgen kan het ook aan zee 30 graden worden en dat is vrij uniek. Landinwaarts is het ook al zo heet met maxima die dan nog een tandje bijsteken en pieken rond 32 tot 34 graden! Er komen gaandeweg de middag wel wat wolkenvelden opzetten en afhankelijk van de timing, zouden die dan wel kunnen zorgen voor wat afkoeling. Uiteindelijk komt er later in de middag een buienlijn opzetten vanaf het westen. Ook die timing is niet zeker. Het kan best zijn dat die er pas tegen de avond aankomt. Dat wordt morgen een zaak van nauwlettend opvolgen en nowcasting.

In elk geval schuiven morgenavond en in de nacht naar zaterdag op grotere schaal een aantal fellere regen- en onweersbuien binnen die van west naar oost trekken. Dat kunnen erg felle buien zijn waarbij veel water op een korte tijd kan vallen en ook hagel, onweer en rukwinden zijn mogelijk tijdens de passage van die buien!

Die timing zit helaas wat ongelukkig omdat er net vrijdagavond spektakel aan de hemel zal te zien zijn met een volledige maansverduistering vanaf ongeveer 21.30 uur en de bewolking zou wel eens (in een groot deel van de regio) het verschijnsel aan het zicht kunnen gaan onttrekken. Ook dat volgen we op. De verduistering duurt gelukkig wel even, dus het zou al erg moeten tegenvallen als de hele duur van de maansverduistering door wolken en buien zou ontsierd worden.

Trouwens: wie meer uitleg over die maansverduistering wil: er staat een video online hierover. Die kan je hieronder al zien, maar ook via mijn youtube-kanaal kan je die gaan bekijken. Klik daarvoor op deze link: youtube-kanaal Geert Naessens

Uitleg maansverduistering (weerbericht loopt verder onder de video):

 

De storing loopt zaterdag dan verder het land in en wij komen dan in een minder warme, west tot zuidwestelijke stroming terecht. Eerst is er nog veel bewolking, maar na de middag komen er weer brede opklaringen, maar landinwaarts is er nog steeds kans op een lokale bui. We halen dan nog een 21-22 graden aan zee, landinwaarts rond de 23-24 en daarmee loopt de hittegolf af.

Zondag is een wisselend bewolkte dag met wolken en opklaringen. Er is ook dan nog kans op een enkele lokale bui landinwaarts. De wind is west tot zuidwest en de maxima zitten vooraan de 20 graden aan de kust, tot een 23-25 landinwaarts.

Begin volgende week ziet het er tijdelijk een stuk minder warm uit met maxima vooraan de 20 graden, terwijl op maandag zelfs een zwakke storing doorkomt met veel bewolking en kans op eens wat regen of een bui. Naar het midden van de week toe komt een nieuw hogedrukgebied onze kant op en wordt het weer stabieler, maar we gaan vanaf het weekeind toch eerst duidelijk een aantal minder extreem warme dagen krijgen terwijl er de komende dagen zo goed als zeker overal wel eens wat neerslag opduikt.

Samenvattend voor vandaag: Snel extreem warm met maxima rond de middag van 25-27 graden aan zee tot lokaal 33 landinwaarts. In de namiddag geleidelijk zeebries vanaf de kust, maar verder landinwaarts blijft de wind oost tot noordoost. Later duiken enkele stapelwolken op met kans op enkele (erg felle) regen- en onweersbuien tegen de late middag en vanavond.

Geert, donderdag 26 juli, 06.50 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

De zeebries uitgelegd in een video:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen