Weerpraatje van woensdag 25 juli:

De hogedruk boven onze regio vermindert in kracht en invloed. Door de grote warmte zijn er enkele kleine onweerachtige storingen die tijdelijk en lokaal voor een aantal buien kunnen zorgen. Het blijft echter zeer warm tot heet. Vrijdagavond en zaterdagnacht trekt een storing van west naar oost, naar alle waarschijnlijkheid dan met meer algemene buien. Nadien neemt een nieuw hogedrukgebied het over en gaat het zomerse weer gewoon door, maar de hitte gaat er (tijdelijk?) wel uit.

De buien zijn er gisterenavond nog niet gekomen, maar vannacht waren (en zijn) ze er wel! West-Vlaanderen heeft er weinig tot niets van gezien, enkel in het uiterste zuiden van de provincie viel er vanochtend vroeg een buitje. In Oost-Vlaanderen zijn veel mensen vanochtend wél wakker geworden met regen- en onweersbuien. Zoals ik het gisteren had zien aankomen, zijn een aantal, wat ik dan ‘pop-up-buien’ noem, ontstaan. Dat zijn kleine, maar lokaal toch felle buien. Die ontstaan als gevolg van de grote warmte en regenen dan zo goed als ter plekke uit. Veel organisatie en grootschaligheid zit daar niet op, maar waar ze vallen, kunnen ze toch een aantal liter water per vierkante meter brengen. Vooral het centrum, zuiden en oosten van Oost-Vlaanderen kreeg met die buien te maken.

Vanochtend doven die buien die er nog zijn in Oost-Vlaanderen geleidelijk aan uit, al kan een enkel exemplaar het nog wel even volhouden en kan er hier en daar nog wel een nieuw opduiken ook. Gaandeweg de ochtend wordt het echter al snel overal droog. De wind is daarbij zwak en veranderlijk en er is lokaal nog wel veel bewolking. Ook in West-Vlaanderen zijn er eerst nog veel wolken, maar daar komen al sneller weer brede opklaringen tevoorschijn. Uiteindelijk breekt later vandaag overal de zon goed door en wordt het opnieuw zonnig en erg warm. Die wolken houden eerst een snelle opwarming tegen, maar het is vanochtend vroeg al erg warm met minima die de voorbije nacht niet lager dan 18 tot 20 graden kwamen te zitten. Vanmiddag is het overal weer erg zonnig, maar er zijn toch ook nog steeds een aantal verspreide wolkenvelden én er duiken ook nieuwe stapelwolken op. Daarbij blijft de dreiging van het ontstaan van een bui links of rechts toch bestaan. Vooral landinwaarts dan, de kust houdt het droog. De maxima lopen daarbij weer gemakkelijk door naar 25-26 graden aan zee. Landinwaarts is dat gemakkelijk eind de 20 graden, rond of begin de 30 met pieken die in de steden en landinwaarts tot 32 graden kunnen halen. De wind wordt later overal weer noord tot noordoost en waait dan vooral aan zee weer matig.

Ook vanavond en deels vannacht zijn er nog een aantal wolkenvelden aanwezig. We moeten daarbij net als tijdens de voorbije nacht zeggen dat er in de avond en nacht links of rechts een tijdelijke bui kan opduiken. Het blijft immers licht onstabiel en die ene bui die hier of daar opduikt kan lokaal wat afkoeling en verfrissing brengen. Daarbij zijn ook weer een aantal onweersklappen mogelijk. Het is niet te zeggen waar die bui(en) eventueel opduik(t)(en), maar de kans is er wel. Verder koelt het weer erg traag af. We gaan pas na middernacht weer onder de 20 graden uitkomen en dan nog. In stedelijke gebieden gaan we daar niet onder. Landelijk kunnen we tegen de ochtend richting 17-18 graden gaan.

Morgen kijken we tegen een zelfde scenario aan: veel zon en snel oplopende maxima die opnieuw richting eind de 20 graden oplopen en in de namiddag op vele plekken weer rond of vooraan de 30 graden uitkomen. Er is ook dan gaandeweg de dag wel een stapelwolk en ook dan is het niet uitgesloten dat een enkele lokaal toch tot een lichte bui leidt.Zeker tegen de late middag en de avond wordt die kans op een bui toch wel groter. De nacht naar vrijdag wordt ook weer een echte plaknacht met minima die amper dalen en tegen de ochtend alweer op vele plekken nog rond 18-19 graden zitten, in de steden dik in de 20!

Vrijdag blijft het ook doorzomeren! We halen telkens zonder moeite maxima van eind de 20 graden, waarbij tropische waarden van 30 ook steeds mogelijk zijn, maar vooral landinwaarts. Aan zee is het telkens minder heet met maxima rond de 25 graden, terwijl dat in een brede kustregio maxima zijn tussen 25 en 30 graden. Dan nadert in de late middag en avond wel een meer actieve storing. Die lijkt dan toch aan het eind van de dag en in de avond te gaan zorgen voor meer structurele bewolking terwijl er dan op grotere schaal een aantal fellere regen- en onweersbuien kunnen gaan vallen. De timing zit helaas wat ongelukkig omdat er net vrijdagavond spektakel aan de hemel zal te zien zijn met een volledige maansverduistering en de bewolking zou wel eens (in een groot deel van de regio) het verschijnsel aan het zicht kunnen gaan onttrekken. Iets om op te volgen.

In elk geval is dat niet het eind van deze zomer. Zaterdag zou dan wel minder warm verlopen, maar nog steeds zomers. We halen in de namiddag toch weer gemakkelijk een 22-23 graden aan zee, landinwaarts rond de 25. Er is eerst wel nog veel bewolking met mogelijk nog wat regen of een bui landinwaarts. Aan zee is het al snel droog en zonnig en in de namiddag wordt het overal geleidelijk weer zonnig. De dagen erna neemt een nieuw hogedrukgebied de controle over en een nieuwe zomerse periode kan dan beginnen. Het wordt dan echter niet direct zo heet meer en er is toch wat meer onstabiliteit aanwezig in de vorm van wolken en toch een grotere kans op een regen- of onweersbui.

Samenvattend voor vandaag: Eerst nog wat buien, vooral dan landinwaarts in Oost-Vlaanderen. Die verdwijnen geleidelijk en het wordt later weer overal vrij zonnig en erg warm met maxima tussen alweer 25 graden aan zee en piekend tot 31-32 landinwaarts. De bewolking lost grotendeels op, al duiken er later ook wel weer nieuwe stapelwolken op met kans op een lokale regen- of onweersbui tegen de late middag / avond.

Geert, woensdag 25 juli, 06.45 uur.

Opmerking:
Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

De zeebries uitgelegd in een video:

 

Het verschijnen van bijzonnen uitgelegd in een video:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen