Weerpraatje van dinsdag 24 juli:

Nog steeds zorgen gebieden van hoge luchtdruk voor aanhoudend zomerweer in onze omgeving. Door de grote hitte ontstaan er wel af en toe kleine lagedrukgebieden of kleine onweerachtige storingen in de buurt die tijdelijk voor een verhoging van de kans op een lokale bui kunnen zorgen en wat meer wolken. Vrijdagavond en zaterdagnacht trekt een storing van west naar oost, naar alle waarschijnlijkheid dan met meer algemene buien. Nadien neemt een nieuw hogedrukgebied het over en gaat het zomerse weer gewoon door.

Vandaag wordt alweer een zeer warme dag met maxima die zich landinwaarts weer eind van de 20 graden ophouden en zelfs rond of net over de 30 kunnen gaan. Vooraan de 30 is trouwens ook vandaag het hoogst haalbare voor onze regio. De grootste kans op tropische waarden zitten in Oost-Vlaanderen, meerbepaald in het oostelijk deel van de provincie dan. In West-Vlaanderen is enkel het zuiden van de provincie aan de beurt voor 30’ers, elders lukt dat niet.  Aan zee blijft het trouwens ook vandaag weer meerdere graden minder warm, maar ook daar kunnen zomerse maxima van 25 graden en meer gehaald worden. De wind blijft wat veranderlijk met een voorkeur voor oost tot noordoost. In de loop van de dag wordt die echter overal snel weer noord onder invloed van een zeebries en die kan vrij ver landinwaarts lopen.
Er ontstaan later op de dag ook een paar wolken en het is niet uitgesloten dat er naar het eind van de middag en vanavond toe een lokale regen- of onweersbui losbreekt: het wordt immers geleidelijk aan wat onstabieler.

Ook vanavond en deels vannacht zijn er nog een aantal wolkenvelden aanwezig. Het gaat meest om middelbare en hoge bewolking. Die hangt samen met een erg zwakke buienlijn. Eigenlijk die naam niet waardig want er zit amper structuur en organisatie op, maar toch is het niet uitgesloten dat er in de avond en nacht links of rechts een tijdelijke lichte bui aan te pas komt. Verder koelt het weer erg traag af. We gaan pas na middernacht weer onder de 20 graden uitkomen en dan nog. In stedelijke gebieden gaan we daar niet onder. Landelijk kunnen we tegen de ochtend richting 17-18 graden gaan.

Ook morgen is een erg warme dag met alweer erg hoge temperaturen. We halen dan wel op grotere schaal maxima die rond een 30 graden zullen uitkomen. Aan zee is het telkens een aantal graden minder warm en pieken we rond een graad of 25 als hoogste waarde. Er is alweer veel zon, maar in de loop van de dag duiken er ook weer stapelwolken op die tot een heel lokale regen- of onweersbui kunnen uitgroeien aan het eind van de dag.

Donderdag kijken we tegen een zelfde scenario aan: veel zon en snel oplopende maxima die opnieuw richting eind de 20 graden oplopen en in de namiddag op vele plekken weer rond of vooraan de 30 graden uitkomen. Er is ook dan gaandeweg de dag wel een stapelwolk en ook dan is het niet uitgesloten dat een enkele lokaal toch tot een lichte bui leidt.

Vrijdag blijft het ook doorzomeren! We halen telkens zonder moeite maxima van eind de 20 graden, waarbij tropische waarden van 30 ook steeds mogelijk zijn, maar vooral landinwaarts. Aan zee is het telkens minder heet met maxima rond de 25 graden, terwijl dat in een brede kustregio maxima zijn tussen 25 en 30 graden. Dan nadert in de late middag en avond wel een meer actieve storing. Die lijkt dan toch aan het eind van de dag en in de avond te gaan zorgen voor meer structurele bewolking terwijl er dan op grotere schaal een aantal fellere regen- en onweersbuien kunnen gaan vallen. Het is nog ver in de verwachting en de details zijn nog niet zeker, maar het zou best wel kunnen dat we dan voor het eerst sinds een erg lange tijd eindelijk nog eens met wat meer neerslag van betekenis te maken krijgen in de vorm van een aantal regen- en onweersbuien. Wordt vervolgd.

In elk geval is dat niet het eind van deze zomer. Zaterdag zou dan wel minder warm verlopen, maar nog steeds zomers, terwijl een nieuw hogedrukgebied de controle overneemt en een nieuwe zomerse periode dan kan beginnen.

Samenvattend voor vandaag: Opnieuw erg warm met maxima eind de 20 graden, landinwaarts piekend rond de 30. Er is heel veel zon met slechts sporadisch een stapelwolk. Eventueel valt er links of rechts tegen het eind van de dag en vanavond en/of vannacht toch een enkele lichte bui. De wind is zwak en veranderlijk, maar vanmiddag gaat er geleidelijk aan overal een noordelijke bries waaien.

Geert, dinsdag 24 juli, 06.35 uur.

Opmerking:
Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

De zeebries uitgelegd in een video:

 

Het verschijnen van bijzonnen uitgelegd in een video:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen