Weerpraatje van maandag 23 juli:

Een opbouwend hogedrukgebied zorgt opnieuw voor zomerse toestanden. Het zorgt voor aanvoer van warme lucht waarin de maxima telkens gemakkelijk 25 graden en meer bereiken. Het hoog blijft de hele week weer in de buurt liggen, al vormen er zich tijdens de week ook wel wat onweerachtige lagedrukgebieden in onze omgeving en die zitten ingebed in dat hoog. Ze kunnen van tijd tot tijd zorgen voor een toename van de kans op een lokale regen- of onweersbui.

Vandaag gaat het zomerse weer gewoon door op de ingeslagen weg van gisteren en schakelt zelfs nog een versnelling hoger. De zomerse maxima blijven ons rond de oren gegooid worden. Het kan vandaag landinwaarts weer gemakkelijk eind de 20 graden worden met maxima van 27 tot 29 graden. Aan zee halen we een 23-24 graden. De wind is net als gisteren aanvankelijk erg veranderlijk van richting. In de loop van de dag gaat die dan aantrekken en trekt naar een noordelijke tot noordoostelijke hoek. Aan zee komt er daarbij een zeebries te staan. Er is de hele dag door erg veel zon en af en toe passeren er ook eens enkele wolken en het blijft droog.

Vanavond gaan de temperaturen weer bijzonder langzaam dalen. Het duurt tot erg lang in de avond voordat de 20 graden weer bereikt wordt en we daar weer onder gaan zitten en dan nog. Landelijk daalt het kwik in de loop van de nacht naar een 17-tal graden tegen de ochtend, maar in de steden blijft het gevoelig warmer. Daar dalen de minima amper onder de 20 graden. Het blijft daarbij helder tot licht bewolkt.

Dinsdag wordt ook al een erg warme dag met maxima die zich landinwaarts weer eind van de 20 graden ophouden en zelfs rond of net over de 30 kunnen gaan. Vooraan de 30 lijkt trouwens ook het hoogst haalbare voor onze regio te worden voor morgen. De grootste kans op tropische waarden zitten in Oost-Vlaanderen, meerbepaald in het oostelijk deel van de provincie dan. In West-Vlaanderen is enkel het zuiden van de provincie aan de beurt voor 30’ers, elders lukt dat niet.  Aan zee blijft het trouwens telkens meerdere graden minder warm, maar ook daar kunnen zomerse maxima van 25 graden en meer gehaald worden. De wind blijft wat veranderlijk met een voorkeur voor oost tot noordoost. In de loop van morgen wordt die echter overal snel weer noord onder invloed van een zeebries en die kan vrij ver landinwaarts lopen. Er ontstaan morgen later op de dag ook stapelwolken en het is niet uitgesloten dat er naar het eind van de middag toe een lokale regen- of onweersbui losbreekt: het wordt immers geleidelijk aan wat onstabieler.

Ook woensdag is een erg warme dag met alweer erg hoge temperaturen. We halen dan wel op grotere schaal maxima die rond een 30 graden zullen uitkomen. Aan zee is het telkens een aantal graden minder warm en pieken we rond een graad of 25 als hoogste waarde. Er is alweer veel zon, maar in de loop van de dag duiken er ook weer stapelwolken op die tot een heel lokale regen- of onweersbui kunnen uitgroeien aan het eind van de dag.

Donderdag en vrijdag blijft het doorzomeren! We halen telkens zonder moeite maxima van eind de 20 graden, waarbij tropische waarden van 30 mogelijk zijn, maar vooral landinwaarts. Aan zee is het telkens minder heet met maxima rond de 25 graden, terwijl dat in een brede kustregio maxima zijn tussen 25 en 30 graden. Of het daarbij overal tot een officiële hittegolf komt, is niet zeker. Daarvoor hebben we dus minstens 5 zomerse dagen nodig met een temperatuur van 25 graden of meer, waarvan drie met een tropisch maximum van 30 graden of meer en dat lijkt enkel landinwaarts haalbaar. Bovendien zijn er ook op donderdag en vrijdag telkens wel een aantal stapelwolken aanwezig en die kunnen telkens wel uitgroeien tot een heel lokale bui die links of rechts kan vallen. Tegen het weekeind is de grootste hitte er weer uit, maar het zomerse weer blijft voortduren!

Samenvattend voor vandaag: Veel zon en vooral landinwaarts nog wel eens wat wolken. We halen 23-24 graden aan zee tot 28-29 landinwaarts. Er komt gaandeweg overal een noordelijke tot noordoostelijke wind te staan die eerst zwak, later matig kan waaien. Het blijft ook vanavond en vannacht erg lang erg warm.

Geert, maandag 23 juli, 06.45 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

De zeebries uitgelegd in een video:

 

Het verschijnen van bijzonnen uitgelegd in een video:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen