Weerpraatje van zondag 22 juli:

Een opbouwend hogedrukgebied zorgt opnieuw voor zomerse toestanden. Het zorgt voor aanvoer van warme lucht waarin de maxima telkens gemakkelijk 25 graden en meer bereiken. Er liggen ook nog enkele zwakke restanten van oudere storingen in de buurt en die kunnen tijdelijk wel al eens voor een paar wolkenvelden zorgen. De aangevoerde lucht wordt de komende dagen warmer, maar de “enorme” hitte waar door sommigen al (meer dan) enkele dagen mee geschermd wordt, lijkt er toch niet te gaan komen. Het blijft gewoon zomers, tegen het tropische aan op sommige dagen, maar de kans op een lokale bui wordt gaandeweg de week toch ook wat groter.

Vandaag kunnen er tijdelijk dus wel al eens meer wolkenvelden zijn. De dag is bijvoorbeeld vooral in het noordwesten gestart met een aantal wolkenvelden, maar even zo goed waren en zijn er ook alweer erg brede zonnige perioden. Die wolkenvelden lossen geleidelijk aan helemaal op en de zon geraakt er dan overal doorheen. Vanmiddag kunnen er eventueel opnieuw enkele stapelwolken opduiken, vooral landinwaarts dan. Het is zelfs niet helemaal onmogelijk dat er landinwaarts uit die stapelwolken een heel enkel licht buitje valt … Het is sowieso een randverschijnsel, maar ik geef het toch mee dat er links of rechts later vanmiddag uit een grotere stapelwolk een handvol druppels naar omlaag kan komen. De maxima hebben daar geen last van. Die gaan dan landinwaarts al snel weer richting 26 tot lokaal alweer 28 graden. Het is dus gewoon weer op en top zomer. Aan zee halen we een 23 graden. De wind is eerst wat veranderlijk van richting, later gaat die aan zee weer uit een noordoostelijke tot noordelijke hoek waaien.

Vanavond en vannacht is het rustig en licht tot hoogstens eens wisselend bewolkt. De temperaturen dalen in de avond langzaam naar een 18 tot 20 graden om dan tegen de ochtend te arriveren rond een laagste waarde van een 14-15 graden. Let wel: de hier aangeduide minima zijn altijd landelijke waarden. Steden houden de warmte veel beter vast door het vele steen en beton dat daar aanwezig is en zodoende kunnen in de steden de temperaturen gemakkelijk blijven steken rond 16 tot 19 graden als laagste waarden! Dat scheelt dus een flink stuk ten opzichte van het platteland.

Morgen gaat het zomerse weer gewoon door op de ingeslagen weg en schakelt zelfs nog een versnelling hoger. De zomerse maxima blijven ons rond de oren gegooid worden. Het kan morgen landinwaarts weer gemakkelijk eind de 20 graden worden met maxima van 27 tot 29 graden. Aan zee halen we een 23-24 graden. De wind is net als vandaag wat veranderlijk van richting, met een voorkeur voor het noordoosten tot het noorden. Er is veel zon en af en toe passeren er ook eens enkele wolken en het blijft droog.

Dinsdag en woensdag worden ook al erg warme dagen met maxima die zich landinwaarts eind van de 20 graden ophouden en zelfs rond of net over de 30 kunnen gaan. De aankondigingen van 35 en meer die hier en daar al een tijdje gedaan worden, zijn met een korrel zou te nemen. Vooraan de 30 lijkt het hoogst haalbare voor onze regio te worden. Dat is trouwens al meer dan warm genoeg 😉 Aan zee blijft het trouwens telkens een aantal graden minder warm, maar ook daar kunnen zomerse maxima van 25 graden en meer gehaald worden. De wind blijft wat veranderlijk met een voorkeur voor oost tot noordoost, aan zee kan die telkens in de loop van de dag een zeebriescomponent krijgen en wat meer noordelijk worden. Het is niet uitgesloten(!) dat er zowel dinsdag als woensdag overdag – telkens naar het eind van de middag toe – een lokale regen- of onweersbui losbreekt: het wordt immers geleidelijk aan wat onstabieler.

In de tweede weekhelft blijft het zomers warm, maar of de hitte dan doorgaat, is maar de vraag. Het lijkt iets minder warm te worden met maxima die wat graden moet prijsgeven, maar daar maalt waarschijnlijk wel niemand om. De temperaturen blijven vlotjes de 25 graden halen. Er komt waarschijnlijk dan wel wat meer bewolking terwijl de kans op een regen- of onweersbui groter lijkt te worden!

Samenvattend voor vandaag: Veel zon, maar ook enkele wolkenpartijen. Het blijft zomers warm met maxima die vlot 23 graden halen aan zee tot 27-28 landinwaarts. De wind is veranderlijk, later komt er een zeebries aan de kust. Het is niet uitgesloten dat er landinwaarts een enkele stapelwolk aan het eind van de middag enkele druppels produceert.

Geert, zondag 22 juli, 09.30 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

De zeebries uitgelegd in een video:

 

Het verschijnen van bijzonnen uitgelegd in een video:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen