Weerpraatje van zaterdag 21 juli:

Ook hier even een noot vooraf aan het weerbericht: dank aan alle bezoekers van de site! Jullie zijn zo massaal op de site aanwezig dat het gisteren noodzakelijk bleek om de technische ondersteuning van de site een zware upgrade te geven. De vertragingen die jullie de voorbije dagen tijdelijk ondervonden door erg veel bezoekers op een zelfde moment, zouden bij deze opgelost moeten zijn! Dank ook voor de vele positieve reacties op de dagelijkse weerberichten!

Wat het weer betreft: de kleine storing van gisterenavond heeft niet veel brokken gemaakt … Hier en daar viel er een petieterig buitje met een handvol druppels wat amper tot meetbare neerslag leidde, die ene uitzondering van 1 à 2 liter daar gelaten. Die zwakke storing trekt vandaag snel weg en lost verder op onder invloed van nieuwe luchtdrukstijgingen. Die leiden al snel tot de vorming van een nieuw hogedrukgebied wat ons weer onderdompelt in een nieuwe zomerperiode die vandaag start en de komende dagen / week doorgaat.

Vandaag ziet het er dus tijdelijk wat meer bewolkt uit. De zwakke storing van gisterenavond en vannacht kan tijdelijk nog voor een aantal wolkenvelden zorgen. Vooral vanochtend heeft de zon het nog tijdelijk erg moeilijk, maar even zo goed zijn er al snel weer brede zonnige perioden. Zeker aan zee vallen die al snel breed uit en breiden zich snel landinwaarts uit. In onze regio blijft het daarbij weer volledig of zo goed als volledig droog. In de andere, meer landinwaarts gelegen provincies, kan er later vandaag eventueel nog een bui opduiken en misschien dat die nog het uiterste oosten van Oost-Vlaanderen meeneemt, maar het is echt een heel klein kansje dat dit zou gebeuren.  De noordelijke tot noordwestelijke wind waait daarbij matig, aan zee tijdelijk iets meer uitgesproken en voert wel wat minder warme lucht aan dan. We halen niettemin toch nog een 21-23 graden aan de kust tot een 24 à 26 landinwaarts. Overigens nog altijd erg mooie waarden waar we in ‘normale’ zomers direct voor zouden tekenen … We geraken echt wel verwend en er is zeker sprake van normvervaging als we maxima tot 26 graden al minder warm beginnen noemen … 😉

Vanavond en vannacht is het opnieuw erg zacht met tot laat in de avond nog hoge temperaturen die dan tegen de ochtend dalen naar een 14-15 graden. Het is daarbij licht tot wisselend bewolkt en uiteraard droog.

Ook morgen kunnen er tijdelijk wel eens wat meer wolkenvelden zijn, maar ook dan zijn er weer erg brede zonnige perioden. Het is dan droog met maxima die opnieuw een graadje winst kunnen boeken. Die gaan dan landinwaarts al snel weer richting 26 tot lokaal alweer 28 graden. Veel meer is er niet van te zeggen. Het is op en top zomer. Aan zee halen we een 23 graden en er staat overal een zwakke tot matige noordoostelijke tot noordelijke wind.

Volgende week gaat het zomerse weer gewoon door op de ingeslagen weg en schakelt zelfs nog een versnelling hoger. Er vormt zich een nieuw hogedrukgebied boven onze omgeving dat verder in de week doorstoot naar Scandinavië. Dat zet opnieuw een aanvoer van zeer warme lucht in gang. Aanvankelijk is de wind nog noord tot noordoost, maar wordt gaandeweg meer oostelijk. De zomerse maxima blijven ons rond de oren gegooid worden met waarden die overal, ook aan zee, gemakkelijk uitkomen tussen 25 (aan zee) en 28-29 (landinwaarts) graden. Later in de week kan het zelfs richting of over de 30 graden gaan.

Samenvattend voor vandaag: Er zijn tijdelijk nog flink wat wolken aanwezig, maar de zon boort zich al een snel een weg door die oplossende wolken en gaandeweg komt er steeds meer zon. Aan zee zit die er al snel volledig door, landinwaarts kan het wat langer duren. Maxima tussen 23 en 27 graden bij een matige noordelijke tot noordoostelijke wind.

Geert, zaterdag 21 juli, 09.30 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

De zeebries uitgelegd in een video:

Het verschijnen van bijzonnen uitgelegd in een video:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen: Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan:

Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

Nog een erg interessante link naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen