Weerpraatje van vrijdag 20 juli:

Een hogedrukgebied noord van de Wadden verliest vandaag de greep op ons weer. We komen tijdelijk meer onder invloed van een thermisch lagedrukgebied boven Frankrijk met wat meer wolken en tegen de late middag / avond en komende nacht kunnen er tijdelijk een aantal regen- of onweersbuien tot in onze omgeving doordringen. Vanaf morgen komen er nieuwe impulsen van hogedruk in onze buurt en gaat zich een nieuw hogedrukgebied ontwikkelen. Dat zorgt dan weer voor een lange periode met zomerse dagen die in het weekeind begint waarbij de temperaturen gaandeweg weer steeds hoger oplopen.

Het blijft dus zomers. Ook vandaag zijn die zomerse maxima weer aan zet met ook weer piekwaarden die landinwaarts weer gemakkelijk oplopen tot 27-28 graden. Aan zee halen we een 22-23 op het strand tot 24 in de kustregio. De wind is daarbij eerst overal zwak noordoostelijk tot oostelijk, maar draait later overal naar het noorden en waait dan zwak tot matig.

De dag start daarbij nog grotendeels zonnig, maar er komen gaandeweg wel een wolkenvelden van het zuiden uit opdringen. Die horen bij een storing die zich boven Frankrijk vormde. Daar vielen gisteren en de voorbije nacht al onweerachtige buien en die zijn vanochtend tot op een 100-tal km van de Belgische grens genaderd. Die buien lossen weer op, maar de wolkenvelden ervan kunnen wel gaandeweg de ochtend en dag tot bij ons drijven.

De zon krijgt het dan ook wat moeilijker met eerst vooral (oplossende) hoge wolkenpartijen, maar in de namiddag komen er ook stapelwolken bij. Die groeien dan tegen de late middag en vooravond uit tot een paar regen- en onweersbuien. Het gaat echter om buien en dus vallen die zeker weer niet overal. De grootste kans lijkt weer weggelegd te zijn voor de regio’s landinwaarts. Met name de Vlaamse Ardennen, het zuidelijke deel van West-Vlaanderen en de centrale en oostelijke delen van Oost-Vlaanderen hebben de grootste kans op een bui. De kust en het noorden van de regio maken veel minder kans, maar ook daar is een lokale bui zeker niet uitgesloten. Het is onmogelijk te voorspellen waar die precies gaan vallen, maar dat er een paar verspreide buien aankomen, is zeker. Het wordt dus sowieso een zaak van nowcasten worden om te zien wie bij de gelukkigen zal zijn en een bui zal vangen …

Vanavond en vannacht kunnen er nog een aantal verspreide buien vallen en die kunnen nog steeds onweerachtig zijn. Grote buiencomplexen zitten er niet in, dus het blijft allemaal beperkt tot lokale buien die zeker niet overal vallen. Nog steeds hebben de hierboven genoemde regio’s de grootste kans op het vangen van een bui. Later in de nacht wordt het weer overal droog. De minima dalen daarbij tegen de ochtend naar een 13 tot 15 graden. Het is daarbij rustig, de wind neemt af en zeker daar waar een bui is gevallen, kan er eventueel wat ochtendlijke nevel of zelfs een mistbank opduiken.

Morgen ziet er tijdelijk wat meer bewolkt uit. Die zwakke onweersstoring kan tijdelijk nog voor een aantal wolkenvelden zorgen, maar even zo goed zijn er al snel weer brede zonnige perioden. In onze regio lijkt het daarbij weer volledig droog te blijven.Landinwaarts kan er ook dan een bui opduiken en misschien dat die nog het uiterste oosten van Oost-Vlaanderen meeneemt. Het stelt echter allemaal weinig of niets voor. De noordelijke tot noordwestelijke wind waait daarbij matig, aan zee tijdelijk iets meer uitgesproken en voert wel wat minder warme lucht aan dan. We halen dan een 21-22 graden aan de kust tot een 23 à 25 landinwaarts. Overigens nog altijd erg mooie waarden waar we in ‘normale’ zomers direct voor zouden tekenen …

Ook zondag kunnen er tijdelijk wel eens wat meer wolkenvelden zijn, maar ook dan zijn er weer erg brede zonnige perioden. Het is dan droog met maxima die opnieuw een graadje winst kunnen boeken. Die gaan dan landinwaarts al snel weer richting 26 tot lokaal alweer 28 graden.

Volgende week gaat het zomerse weer gewoon door op de ingeslagen weg en schakelt zelfs nog een versnelling hoger. Er vormt zich een nieuw hogedrukgebied boven onze omgeving dat verder in de week doorstoot naar Scandinavië. Dat zet opnieuw een aanvoer van zeer warme lucht in gang, dit keer vanuit een meer zuidelijke richting. De zomerse maxima blijven ons rond de oren gegooid worden met waarden die overal, ook aan zee, gemakkelijk uitkomen tussen 25 en 28-29 graden. Later in de week kan het zelfs richting of over de 30 graden gaan.

Samenvattend voor vandaag: Er komen tijdelijk meer wolken opzetten, al speelt de zon vandaag ook nog steeds erg goed mee. Vanmiddag duiken er wel gaandeweg stapelwolken op en die kunnen uitgroeien tot een aantal verspreide regen- en onweersbuien tegen de late middag / vanavond / vannacht. Het wordt wel opnieuw zomers warm met maxima tussen 23 graden aan zee tot 28 landinwaarts bij een geleidelijk overal zwakke tot matige en naar noord draaiende wind.

Geert, vrijdag 20 juli, 07.00 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

De zeebries uitgelegd in een video:

Het verschijnen van bijzonnen uitgelegd in een video:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen: Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan:

Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

Nog een erg interessante link naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen