Weerpraatje van donderdag 19 juli:

Nog steeds bepaalt een gebied van hoge luchtdruk ons weer. Het zorgt voor aanvoer van stabiele en warme lucht. Boven Frankrijk vormt zich een thermisch laag dat morgen geleidelijk noordwaarts oprukt. Het zorgt in de namiddag / avond voor wat onstabiliteit en mogelijk enkele verspreide buien. In het weekeind trekken enkele zeer verzwakte storingen van west naar oost waarna begin volgende week een nieuw hogedrukgebied boven onze regio gevormd wordt. Dat trekt later door naar Scandinavië en zet bij ons een zeer warme zuidelijke stroming in de steigers.

Vandaag is net als gisteren wat koeler van start gegaan doordat de temperaturen in de nacht wat verder gezakt zijn en we de dag met een 12 tot 13 graden aftrappen. Gaandeweg de ochtend lopen die waarden snel weer op om vanmiddag weer uit te komen rond 22 graden op de stranden, 23 op de dijk en in de kuststeden en 24 tot 25 in de kustregio. Landinwaarts halen we zomaar weer gemakkelijk 25 tot 27 graden met pieken tot 28 in de steden. Het is daarbij vrij zonnig tot zonnig al kunnen er net als gisteren tijdelijk wel eens een aantal wolkenvelden opduiken. Dat zijn aanvankelijk vooral hoge wolkensluiers, later kunnen er ook wel een aantal stapelwolken voorkomen. De wind zit daarbij in een noord tot noordwestelijke hoek en neigt geleidelijk overal naar het noorden. Boven land waait die zwak tot matig, aan zee is het een matige noordenwind waar we mee te maken hebben.

Vanavond gaat de wind opnieuw grotendeels liggen en wordt het weer rustig daarbuiten. De temperaturen blijven eerst nog lang op een aangenaam hoog niveau zodat we alweer een zeer aangename zomerse avond mogen bijschrijven in het intussen ontelbare geworden rijtje van dergelijke avonden. Eens na zonsondergang, dalen we wel weer sneller de temperatuurladder af. Tegen de ochtend is het kwik gedaald tot rond een 12-13 graden. Lokaal kan het weer wat nevelig worden, zeker in de kustregio.

Ook morgen zijn die zomerse maxima weer aan zet met ook weer piekwaarden tot 27-28 graden. De dag start nog zonnig, maar er komen gaandeweg wel een wolkenvelden van het zuiden uit opdringen. Die horen bij een storing die zich boven Frankrijk vormde en later op de dag het noorden van Frankrijk bereikt. Eerst leek het er op dat een enkele bui ook tot bij ons zou kunnen doorstoten, maar zo groot was die kans niet. Nu lijkt het er toch op dat er in de namiddag en avond ook bij ons een aantal buien gaan opduiken en/of vanuit Frankrijk onze regio kunnen gaan bereiken. Die buien zijn onweerachtig. Het gaat echter om buien en dus vallen die zeker weer niet overal. De grootste kans lijkt weer weggelegd te zijn voor de regio’s landinwaarts en de kust en meest westelijke regio’s lijken er grotendeels of volledig buiten te vallen, maar het zal morgen een zaak van nowcasten worden om te zien wie bij de gelukkigen zal zijn en een bui zal vangen …

In het weekeind liggen er een paar zwakke storingen klaar om van west naar oost over te trekken. Een eerste trekt op zaterdag door met een aantal wolkenvelden, maar even zo goed brede zonnige perioden. In onze regio lijkt het daarbij weer volledig droog te blijven.Landinwaarts kan er ook dan een bui opduiken en misschien dat die nog het uiterste oosten van Oost-Vlaanderen meeneemt. Het stelt echter allemaal weinig of niets voor. De noordelijke tot noordwestelijke wind waait daarbij matig, aan zee tijdelijk iets meer uitgesproken en voert wel wat minder warme lucht aan dan. We halen dan een 21-22 graden aan de kust tot een 23 à 25 landinwaarts. Overigens nog altijd erg mooie waarden waar we in ‘normale’ zomers direct voor zouden tekenen … Ook zondag kunnen er tijdelijk wel eens wat meer wolkenvelden zijn, maar ook dan zijn er weer erg brede zonnige perioden. Het is dan droog met maxima die opnieuw een graadje winst kunnen boeken.

Volgende week gaat het zomerse weer door en schakelt zelfs nog een versnelling hoger. Er vormt zich een nieuw hogedrukgebied boven onze omgeving dat verder in de week doorstoot naar Scandinavië. Dat zet opnieuw een aanvoer van zeer warme lucht in gang, dit keer vanuit een meer zuidelijke richting. De zomerse maxima blijven ons rond de oren gegooid worden en later in de week kan het zelfs richting of over de 30 graden gaan. Op het enige buitje van vrijdag niet te na gesproken, blijft het dus droog en die droogte begint stilaan zeer extreme vormen aan te nemen …

Samenvattend voor vandaag: Het wordt nog maar eens een fraaie zomerdag met 22 graden op het strand tot 27 landinwaarts. De wind is naar een noordwestelijke tot noordelijke hoek gedraaid en waait matig. Er is opnieuw veel ruimte voor de zon met net zoals gisteren toch ook af en toe ook een paar wolken.

Geert, donderdag 19 juli, 06.25 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

De zeebries uitgelegd in een video:

Het verschijnen van bijzonnen uitgelegd in een video:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen: Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan:

Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

Nog een erg interessante link naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen