Weerpraatje van woensdag 18 juli:

De luchtdruk zit weer in de lift. Steeds weer vormen nieuwe uitlopers van het hoge drukgebied van de Azoren aparte filialen in onze omgeving en die zorgen voor aanhoudend zomerweer. De enige verstoring die er is, zijn zwakke frontjes of staartjes van frontjes die af en toe eens voor een aantal wolkenpartijen zorgen, maar neerslag zit er niet in. Enkel zaterdag zou er nu eventueel een lokaal buitje kunnen vallen, maar dat is absoluut geen zekerheid.

Vandaag start is wel frisser gestart dan de vorige dagen. Helemaal zoals verwacht trouwens. We zitten in van oorsprong wat minder warme lucht en daarin koelde het de voorbije nacht meer af. Dat staat echter totaal niet in de weg van een nieuwe zomerdag die in de steigers staat waarbij de temperaturen opnieuw flink de hoogte in gaan. In de loop van de middag halen we dan ook weer gemakkelijk 21-22 graden op de stranden, 23 tot 24 in de kustregio en landinwaarts tot 25-26 graden met pieken tot 27 in de steden. De wind waait daarbij minder hard dan gisteren en is matig aan zee tot zwak à matig landinwaarts. Ze komt nog steeds uit een west tot noordwestelijke hoek en draait geleidelijk aan wat meer naar het noorden, zeker aan de kust want daar is er opnieuw invloed van een zeebries-effect. Er is daarbij weer veel zon, al kan er hier en daar ook wel tijdelijk eens een aantal wolken opduiken.

Vanavond gaat de wind opnieuw grotendeels liggen en wordt het weer rustig daarbuiten. De temperaturen dalen ook weer vrij snel, maar het blijft toch nog lang aangenaam zacht. Tegen de ochtend is het kwik gedaald tot rond een 12-13 graden. Lokaal kan het weer wat nevelig worden, zeker in de kustregio.

Morgen blijft die wind onder invloed van een stijgende luchtdruk zitten in een noordelijke hoek en voert aanhoudend droge lucht aan met flink wat zon. De maxima kunnen dan ook weer doorstoten naar zomerse waarden van 22 tot 23 graden aan zee tot alweer een lokale 27-28 landinwaarts. Het blijft droog. Er zijn af en toe enkele wolken, maar de zon overheerst.

Ook vrijdag zijn die zomerse maxima weer aan zet met ook weer piekwaarden tot 27-28 graden. Dan kunnen er wel tijdelijk een aantal wolkenvelden van het zuiden uit opdringen. Die horen bij een storing die over het zuiden van het land zit met buien. Misschien dat een enkele bui ook tot bij ons doorstoot, maar zo groot is die kans niet.

Naar het weekeind toe komen er nog meer impulsen van hogedruk naar onze omgeving en kunnen we aan de volgende zomer-ronde beginnen. Al is dat misschien verkeerd gezegd want eigenlijk gaat het zomerse weer aan één stuk door … De droogte houdt dus aan, al is er zaterdag op de weerkaarten nu toch een zwakke storing die doorkomt met eventueel een enkele lokale bui of buitje. Het zal sowieso niet veel voorstellen en het is ook nog geen zaterdag dus tegen die tijd is het misschien ook alweer verdampt … Ondanks die ene bui die links of rechts kan vallen of gevallen is, gaat de droogte dus door en wordt alleen maar uitgebreider.

Samenvattend voor vandaag: Opnieuw een fraaie zomerdag met 21 graden op het strand tot 26 landinwaarts. De wind is nog steeds westelijk en waait matig. Er is veel zon met af en toe ook een paar wolken.

Geert, woensdag 18 juli, 06.25 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

De zeebries uitgelegd in een video:

Het verschijnen van bijzonnen uitgelegd in een video:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen: Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan:

Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

Nog een erg interessante link naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen