Weerpraatje van dinsdag 17 juli:

We hebben tijdelijk last van enkele zwakke storingen, maar veel presteren die niet. Een enkele lokale bui daar niet gelaten. In de loop van de dag gaat de luchtdruk echter alweer stijgen. Ook de eerste dagen is er af en toe nog wel eens een zwakke storing die door de muur van hogedruk geraakt, maar gaandeweg de komende dagen neemt de invloed van hogedrukgebieden weer flink toe en die blijven zorgen voor zomers weer, ook al is het de eerste dagen niet meer zo extreem warm als de voorbije dagen het geval was.

Vandaag start nog met een aantal brede opklaringen, maar na de lokale buien van gisteren – die vooral in het (noord)oosten van Oost-Vlaanderen toch wel voor een paar redelijke buien zorgden met lokaal een 10-tal liter water per vierkante meter – moet er vandaag ook nog een zwak koufrontje passeren. Dat zal in de loop van de ochtend van het westen uit naderen met een toename van de bewolking tot gevolg.Het kan dan tijdelijk wisselend tot zwaar bewolkt geraken. Later in de ochtend en naar de middag toe verschijnen er dan weer opklaringen vanaf de kust. Tegen de late middag worden dat dan weer brede opklaringen. Er kan daarbij tijdelijk misschien links of rechts een handvol druppels regen naar omlaag komen, maar meer dan dat wordt het vandaag zeker niet. Dat frontje is veel minder actief dan het buienlijntje van gisteren. De grootste kans op een licht buitje zit landinwaarts want het frontje kan wel wat activeren naarmate het landinwaarts trekt, maar een herhaling van die paar actievere buien van gisteren, zit er niet in.
Het is wel een stuk minder warm geworden. Een naar west gedraaide wind voert minder warme lucht aan waarbij we nog een 21-22 graden halen aan zee 23-24 landinwaarts. Lokaal kan dat zeker nog een 25-26 zijn. Dat zijn zeker nog steeds erg aangename en zomerse waarden. Die wind waait landinwaarts matig, aan de kust zou die mogelijk even tot vrij krachtig kunnen aantrekken.

Vanavond is het dan licht bewolkt tot helder en koelt het wel sneller af dan de voorbije avonden. Doordat we in wat koelere lucht zitten, wordt het niet zo’n warme zomeravond en gaan de temperaturen sneller naar omlaag. Tegen de ochtend kan het ook wat koeler worden met minima rond 14 graden aan zee en 12 tot 13 graden elders. Het is daarbij licht tot wisselend bewolkt en het kan lokaal ook wat nevelig zijn.

Ook morgen is het wat we dan noemen ‘licht wisselvallig’ met een aantal wolkenvelden. Er is daarbij een heel kleine kans dat er lokaal eens een handvol druppels gelost worden, maar ook niet meer dan dat. De maxima blijven daarbij zomers en halen ook dan gemakkelijk waarden van vooraan de 20 graden aan de kust, landinwaarts tot een 25-26 graden. De wind gaat morgen geleidelijk weer naar een meer noordelijke tot noordoostelijke hoek.

Donderdag en vrijdag blijft die wind onder invloed van een stijgende luchtdruk zitten in die hoek en voert aanhoudend droge lucht aan met flink wat zon op donderdag. De maxima kunnen dan ook weer doorstoten naar zomerse waarden van 22 tot 23 graden aan zee tot alweer een lokale 27-28 landinwaarts. Het blijft droog. Ook vrijdag zijn die zomerse maxima weer aan zet met ook weer piekwaarden tot 27-28 graden. Dan kunnen er wel tijdelijk een aantal wolkenvelden van het zuiden uit opdringen. Die horen bij een storing die over het zuiden van het land zit met buien. Misschien dat een enkele bui ook tot bij ons doorstoot, maar zo groot is die kans niet.

Naar het weekeind toe komen er weer meer impulsen van hogedruk naar onze omgeving en kunnen we aan de volgende zomer-ronde beginnen. Al is dat misschien verkeerd gezegd want eigenlijk gaat het zomerse weer aan één stuk door … De droogte houdt dus aan, ondanks die ene bui die links of rechts kan vallen of gevallen is en het zit er dik in dat we tot aan het eind van de maand geen regen van betekenis meer krijgen.

Samenvattend voor vandaag: Tijdelijk wat minder warm met 21 graden op het strand tot lokaal toch nog 26 landinwaarts. Er zijn ook tijdelijk meer wolken en een kleine kans op een handvol druppels. De wind zit in een westelijke hoek en waait daarbij matig, aan de kust mogelijk even tot vrij krachtig aantrekkend.

Geert, dinsdag 17 juli, 06.40 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Het verschijnen van bijzonnen uitgelegd in een video:

De zeebries uitgelegd in een video:

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen: Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan:

Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

Nog een erg interessante link naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen