Weerpraatje van maandag 16 juli:

Nog steeds bepaalt hogedruk ons weer, maar stilaan komen er toch ook enkele scheuren in dat bastion van hogedrukgebieden. Vandaag en de komende dagen is de hogedruk minder pertinent aanwezig en lukt het al eens voor een zwakke storing om tussen de hogedrukgebieden door te glippen. Het gevolg is van tijd tot tijd wat meer onstabiliteit, enkele wolken en een kleine kans op een lokale regen- of onweersbui. Het grote plaatje blijft echter zomers en naar het eind van de week toe lijken hogedrukgebieden de zaak weer volledig onder controle te krijgen …

Vandaag houdt het warme zomerweer aan met maxima die opnieuw richting dezelfde maxima oplopen als gisteren het geval was: 25 graden aan zee, landinwaarts 28 tot 31 graden. Er zijn daarbij wel enkele verandering te merken: de wind is veranderlijk van richting geworden en weet niet goed welke hoek precies te kiezen. Uiteindelijk kan die later vandaag dan naar noord tot noordwest draaien. Er zijn daarbij in de ochtend al een aantal wolkenvelden aanwezig, vooral in de vorm van hoge en middelhoge wolken. In de namiddag kunnen er ook enkele verspreide stapelwolken komen opzetten. Een enkele daarvan zou dan eventueel tegen de late middag of vooravond tot een enkele regen- of onweersbui kunnen uitgroeien, maar die kans is heel klein. De lucht is erg droog dus als er al een bui opduikt, blijft die heel beperkt tot letterlijk een enkel lokaal exemplaar. Het zal dan ook sowieso de spreekwoordelijke uitzondering op de regel worden.

Kijk vandaag misschien wel af en toe eens omhoog want in de hoge cirruswolken die ons passeren, zijn er van tijd tot tijd hele mooie optische verschijnselen te zien. Gisteren bijvoorbeeld waren er lange tijd prachtige bijzonnen zichtbaar en er was vooral in het westen van West-Vlaanderen ook lange tijd een erg heldere circumzenithale boog zichtbaar. Van de bijzonnen kon ik onderstaande video maken:

Ook vanavond en deels nog in het eerste deel van de nacht is eventueel de vorming van een heel enkele lokale regen- of onweersbui niet uitgesloten. Ook dan blijft dat echter dé uitzondering op de regel en zal een lokale bui niet ver geraken. De temperaturen gaan daarbij weer uiterst traag de weg naar beneden inslaan en zitten tegen de ochtend nog altijd rond een graad of 15 nadat we eerst opnieuw een echte zomerse avond beleven met temperaturen die maar na 10 uur vanavond weer onder de 20 graden gaan dalen.

Morgen wordt ook een warme zomerdag met maxima die weer gemakkelijk zomers uitpakken, maar de hoogste waarden zijn wel voor dit weekend en vandaag geweest. We schakelen morgen over naar een klein beetje meer onstabieler weertype met afwisselend zon en wolken én … De kans op een lokale regen- of onweersbui is er nog steeds, maar is heel klein … Het zal toch de uitzondering op de regel blijven. Er staat morgen een zwakke tot matige westelijke wind.

Ook woensdag en donderdag is het wat we dan noemen ‘licht wisselvallig’ met een aantal wolkenvelden en een heel kleine kans op een enkele regen- of onweersbui. Vooral donderdag lijkt die kans iets groter te kunnen zijn, maar het blijft altijd beperkt tot een eventueel plaatselijke bui. De maxima blijven op beide dagen zomers en halen ook dan gemakkelijk waarden van vooraan de 20 graden aan de kust, landinwaarts tot een 25-26 graden. De wind zit in een westelijke hoek.

Naar het eind van de week toe komen er weer meer impulsen van hogedruk naar onze omgeving en kunnen we aan de volgende zomer-ronde beginnen. De droogte houdt dus aan, ondanks die ene bui die links of rechts kan vallen en het zit er dik in dat we tot aan het eind van de maand geen regen van betekenis meer krijgen.

Samenvattend voor vandaag: Opnieuw volop zomer met maxima van 25 graden op het strand tot lokaal 31 landinwaarts. Er is veel zon, maar er zijn ook wolkenvelden. Eerst hoge wolken, later vandaag wat stapelwolken waaruit eventueel die ene bui kan vallen naar het einde van de dag toe.

Geert, maandag 16 juli, 07.35 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

De zeebries uitgelegd in een video:

Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen