Weerpraatje van zondag 15 juli:

Hogedrukgebieden blijven aan zet: het hele weekend lang profiteren we van hogedrukgebieden die het weer in onze omgeving beïnvloeden met veel zon. Ze houden gebieden met slecht weer op afstand. Na het weekeind komt er heel geleidelijk aan wat meer invloed van storingen en zou dan vanaf morgen de kans op een enkele lokale bui gaan toenemen, maar de zomerse warmte gaat er vooralsnog zeker niet uit!

Vandaag wordt de warmste dag van de voorbije week. De maxima lopen steeds verder op, ook aan de kust dit keer. De wind wordt immers meer oostelijk van richting. Daarmee kan ook aan de kust de temperatuur de zomerse grens van de 25 graden bereiken. Landinwaarts pieken we vandaag met gemak naar 27 tot 29 graden. Lokaal wordt de 30 waarschijnlijk wel gehaald. Het is opnieuw erg zonnig. De aangevoerde lucht is zo droog dat er eigenlijk geen of amper wolken in voorkomen. Zomer in optima forma dus en beter dan dit kan het niet meer worden. Opmerkelijk daarbij is dat de aangevoerde lucht eigenlijk van polaire oorsprong is … Niettemin noteren we hoog zomerse maxima door een combinatie van veel zon, droogte en een al erg lang durende zomerse voorgeschiedenis.

Vanavond hebben de temperaturen weer absoluut geen haast om te gaan dalen. We houden nog tot laat in de avond zomertemperaturen vast die pas weer heel laat onder de 20 graden gaan dalen. Tegen de ochtend hebben we dan nog steeds een waarde vast de rond de 15 graden zit. Het blijft helder. De eerder mogelijke dreiging op een enkele bui in de avond en nacht is verdwenen. Er vormt zich boven Frankrijk een onweerslaag, maar dat zal ons nog niet zo snel bereiken. De eerste buien komen er zeker dan nog niet aan.

Morgen houdt het warme zomerweer aan met maxima die opnieuw richting dezelfde maxima van vandaag: 25 graden aan zee, landinwaarts 28 en meer koersen. Er is wel een verandering te merken: de wind is veranderlijk van richting geworden en weet niet goed welke hoek precies te kiezen. Uiteindelijk kan die later naar west tot noordwest draaien en komen er in de namiddag enkele verspreide wolken opzetten. De kans op een enkele bui die vanuit Frankrijk nadert neemt tegen de late middag wel geleidelijk aan toe. De lucht is echter droog dus als er al een bui opduikt, blijft die heel beperkt tot letterlijk een enkel lokaal exemplaar.

Ook in de nacht van maandag op dinsdag is eventueel de vorming van een heel enkele lokale regen- of onweersbui niet uitgesloten.

Dinsdag en woensdag blijven warme zomerdag met maxima die telkens gemakkelijk zomers uitpakken, maar de hoogste waarden zijn wel voor dit weekend. We schakelen dan over naar een onstabieler weertype met afwisselend zon en wolken én … De kans op een lokale regen- of onweersbui stijgt! Echte regenzones en regendagen staan niet op het menu, maar er komen een aantal lokale buien die hier en daar toch al voor een klein beetje verlichting van de droogte kunnen gaan zorgen. Veel is het allemaal niet en het is zeker niet het einde van deze droge periode, maar er zal volgende week toch hier en daar al eens een bui gaan opduiken.

Samenvattend voor vandaag: Op en top zomers! Maxima van 25 graden aan zee tot lokaal 30 landinwaarts met enkel maar zon. Er zijn amper of geen wolken.

Geert, zondag 15 juli, 09.35 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

De zeebries uitgelegd in een video:

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen