Weerpraatje van zaterdag 14 juli:

Hogedruk blijft voorlopig ons weer bepalen en blijft heer en meester in onze omgeving. Ook het hele weekend lang profiteren we van hogedrukgebieden die het weer in onze omgeving beïnvloeden met veel zon. Ze houden gebieden met slecht weer op afstand. Na het weekeind komt er heel geleidelijk aan wat meer invloed van storingen en zou dan in de loop van volgende week de kans op een enkele lokale bui gaan toenemen, maar de zomerse warmte gaat er vooralsnog zeker niet uit!

Vandaag wordt zonnig en zomers warm met hoge temperaturen en veel zon. Er zijn af en toe wel eens een paar wolkjes, maar het blijft opnieuw gegarandeerd droog. Daarbij draait de wind geleidelijk iets meer naar een oost tot noordoostelijke hoek. Aan de kust komt er in de namiddag echter opnieuw een zeebriesje opzetten. Boven land waait de wind daarbij zwak tot matig, aan zee wordt die in de namiddag matig. De maxima zitten vandaag weer een beetje hoger dan gisteren en halen landinwaarts zonder moeite waarden van 27 tot 28 graden. De kust blijft weer wat achterlopen en moet het met 22-23 graden stellen. Ook dat zijn echter heel aangename waarden die hoger zitten dan wat ze daar de voorbije dagen kregen. Bovendien zijn dat altijd waarden gemeten onder thermometerhut. Wie beschut zit uit de wind en in de zon noteert direct gemakkelijk een aantal graden meer.

Vanavond koelt het vervolgens langzaam af en kan het nog lang erg aangenaam zacht zijn.Het zal weer pas laat in de avond zijn als de temperaturen weer onder de 18 tot 20 graden gaan uitkomen en tegen de ochtend hebben we nog steeds een 14-15 graden vast. Het is echt opmerkelijk hoe niet alleen de maxima, maar ook de minima constant erg hoog blijven zitten. Verder wordt het een rustige nacht met een geleidelijk wegvallende wind, amper wolken en hier en daar wat nevel.

Morgen wordt de warmste dag. De maxima lopen steeds verder op, ook aan de kust dit keer. De wind wordt immers meer oost van hoek en daarmee kan ook aan de kust de temperatuur de zomerse grens van de 25 graden bereiken. Landinwaarts pieken we morgen naar 27 tot 29 graden. Lokaal wordt de 30 waarschijnlijk wel gehaald. Het is opnieuw erg zonnig, maar hier en daar kan er al eens een wolk opduiken.

De eerder mogelijke dreiging op een enkele bui in de avond en nacht naar maandag is verdwenen. Er vormt zich boven Frankrijk een onweerslaag, maar dat zal ons nog niet zo snel bereiken. De eerste buien komen er zeker dan nog niet aan.

Maandag houdt het warme zomerweer zeker aan met maxima die opnieuw richting 25 graden en meer koersen. Er is wel een verandering te merken: de wind is veranderlijk van richting geworden en weet niet goed welke hoek precies te kiezen. Uiteindelijk kan die later naar west tot noordwest draaien en komen er wat meer wolken opzetten. De kans op een enkele bui die vanuit Frankrijk nadert neemt tegen de avond en nacht dan wel geleidelijk aan toe.

Dinsdag en woensdag blijven warme zomerdag met maxima die telkens gemakkelijk zomers uitpakken, maar de hoogste waarden zijn wel voor dit weekend. We schakelen dan over naar een onstabieler weertype met afwisselend zon en wolken én … De kans op een lokale regen- of onweersbui stijgt! Echte regenzones en regendagen staan niet op het menu, maar er komen een aantal lokale buien die hier en daar toch al voor een klein beetje verlichting van de droogte kunnen gaan zorgen. Veel is het allemaal niet en het is zeker niet het einde van deze droge periode, maar er zal volgende week toch hier en daar al eens een bui gaan opduiken.

Samenvattend voor vandaag: Zomer! Veel meer is er niet van te zeggen … Veel zon, een enkele wolk en maxima rond 23 graden aan zee tot 28 landinwaarts. Daarbij staat een zwakke noordoostelijke tot oostelijke wind, aan zee later een zeebriesje.

Geert, zaterdag 14 juli, 09.35 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

De zeebries uitgelegd in een video:

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen