Weerpraatje van vrijdag 13:

Een uitloper van het hogedrukgebied der Azoren krijgt geleidelijk aan weer meer grip op ons weer, maar restanten van oude fronten sijpelen nog door dit hoog heen en liggen nog steeds in de buurt. Ze zorgen voor wolkenvelden die vanaf de Noordzee aangevoerd worden. Het hoog krijgt in het weekeind meer grip bij ons en duwt die restanten stilaan weg waardoor er weer warmere lucht aangevoerd wordt. Na het weekeind wordt het geleidelijk aan onstabieler en neemt de invloed van het hoog af, terwijl lagedrukgebieden dan (eindelijk) zorgen voor een oplopende buienkans.

Vandaag moeten we er eerst wel in slagen het ochtendlijke grijs opgeruimd krijgen en in tegenstelling tot hoe het er eerder naar uitzag, is at toch geen al te gemakkelijke klus. Het gaat over restanten van oude fronten die bijzonder taai zijn. We zitten enerzijds met wat velden hogere bewolking die geleidelijk aan oplossen en anderzijds zorgt de vochtigere lucht ook voor de aanmaak van lage Noordzeewolken die vooral aan de kust binnenlopen. Die wolkenvelden lossen maar traag op en net als gisteren kan dat lokaal – en zeker aan de kust – weer flink wat voeten in de aarde hebben vooraleer dat goed gaat lukken. Uiteindelijk komt de zon er wel doorheen, maar hier en daar is dat pas in de namiddag het geval. Uiteindelijk is er aan het eind van de rit weinig of geen bewolking meer en de zon kan dan weer overal flink gaan schijnen. De maxima hebben daarbij niet de minste moeite om landinwaarts de kaap van de 25 graden te halen. Aan zee is het een aantal graden koeler en komen we maar net vooraan de 20 graden uit. De wind waait daarbij overal zwak tot matig uit het noordoosten. Echter: aan de kust wordt die later weer wat meer noord onder invloed van een zeebriescomponent.

Vanavond en vannacht kunnen er ook nog wel een aantal wolkenpartijen voorkomen, afgewisseld met licht bewolkte tot heldere momenten. Het wordt naar de ochtend toe wat nevelig. In de avond gaan de temperaturen langzaam dalen en zitten we nog lang boven de 18 graden gebeiteld om dan tegen de ochtend naar minima te gaan die stranden rond een 13 tot 15 graden.

Ook het weekeind wordt zonnig en zomers warm met hoge temperaturen en veel zon. Er zijn af en toe wel eens een paar wolkenvelden, maar het blijft opnieuw droog. Morgen draait de wind geleidelijk iets meer naar een oost tot noordoostelijke hoek. Aan de kust komt er in de namiddag echter opnieuw een zeebriesje opzetten. De maxima zitten morgen een beetje hoger dan vandaag en halen landinwaarts dan tot 27 graden. De kust blijft achterlopen en moet het met 22-23 graden stellen. Ook dat zijn echter heel aangename waarden.

Zondag wordt de warmste dag. De maxima lopen steeds verder op, ook aan de kust dit keer. De wind wordt immers meer oost van hoek en daarmee kan ook aan de kust de temperatuur de zomerse grens van de 25 graden bereiken. Landinwaarts pieken we tegen zondag naar 27 tot 29 graden. Het is ook dan echter niet volledig zonnig. Er zijn telkens wel een aantal wolkenvelden die links en rechts rondzwerven en de zon af en te kunnen hinderen, maar zonder veel erg. In de avond en nacht naar maandag begint een Frans lagedrukgebied op te dringen naar het noorden en neemt de onstabiliteit vanuit Frankrijk toe. Het is niet onmogelijk dat een eerste vooruitgeschoven bui ons dan al weet te bereiken vanaf de Franse grens.

Begin volgende week houdt het warme zomerweer zeker aan met maxima die telkens gemakkelijk zomers uitpakken, maar de hoogste waarden zijn wel voor zondag geweest. We schakelen dan over naar een onstabieler weertype met afwisselend zon en wolken én … De kans op een lokale regen- of onweersbui stijgt! Echte regenzones en regendagen staan niet op het menu, maar er komen een aantal lokale buien die hier en daar toch al voor een klein beetje verlichting van de droogte kunnen gaan zorgen. Veel is het allemaal niet en het is zeker niet het einde van deze droge periode, maar er zal volgende week toch hier en daar al eens een bui gaan opduiken.

Samenvattend voor vandaag: Er hangen nog veel wolken, zeker in de ochtend. Die lossen slechts heel langzaam op en dat kan lokaal weer erg lang duren. Uiteindelijk raakt de zon er wel doorheen. We halen maxima van een ruime 25 graden landinwaarts, maar hoe dichter naar de kust toe, hoe minder hoog de maxima zitten. Aan zee halen we waarden van net vooraan de 20 graden. Er staat landinwaarts een zwakke tot matige noordoostelijke wind, aan zee is die noord onder invloed van een zeebries-effect.

Geert, vrijdag 13 juli, 06.35 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

De zeebries uitgelegd in een video:

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen