Weerpraatje van donderdag 12 juli:

Een uitloper van het hogedrukgebied der Azoren krijgt geleidelijk aan weer meer grip op ons weer. Restanten van fronten liggen wel nog in de buurt en zorgen voor wolkenvelden die vanaf de Noordzee aangevoerd worden. Het hoog krijgt de komende dagen meer grip bij ons en duwt die restanten stilaan weg waardoor er weer warmere lucht aangevoerd wordt.

Vandaag wordt het weer vol zomers, maar dan moeten we wel eerst het ochtendlijke grijs verwerkt krijgen. Er zijn zoals verwacht de voorbije nacht flink wat lage wolken opgedoken die vanaf de Noordzee weer een heel stuk het land op gelopen zijn. Die moeten dus eerst opgelost geraken en dat lukt wel, maar het kan wel weer enige voeten in de aarde hebben. Zeker aan de Westkust kan het best zijn dat we weer lang geduld moeten hebben voor de zon er door geraakt. Dat zal daar vermoedelijk pas in de loop van de namiddag het geval zijn. Landinwaarts gaat dat sneller en vlotter. De intussen weer meer naar noordoost gedraaide wind waait vanochtend eerst zwak tot matig. Vanmiddag krijgt die aan de kust weer een meer noordelijke component en gaat daar dan matig waaien. De maxima zitten in de lift. We halen dan al gemakkelijk weer een volle zomerse 25 graden landinwaarts. Aan zee blijft het kwik ook morgen steken rond een 20-21 graden doordat de wind daar later weer een wat meer noordelijke component gaat krijgen onder invloed van een zwakke zeebries.

Het gaat vanavond dan weer traag afkoelen. De wind neemt daarbij geleidelijk weer in kracht af en tegen de ochtend is die weer zo goed als gaan liggen. In de avond houden we eerst nog vrij lang aangename temperaturen waarbij het dan tegen de ochtend uiteindelijk een 15-16 graden is. Er duiken wel gaandeweg de nacht weer lage wolken op vanaf de Noordzee die dan tegen de ochtend weer voor een lokaal grijze start gaan zorgen.

Morgen is er ook weinig aan de hand. We krijgen dan opnieuw een volle zomerse dag. Eerst moet wel het ochtendlijke grijs opgeruimd worden, maar dat lukt zonder grote problemen. Er is dan in de namiddag weinig of geen bewolking meer en de zon kan weer flink schijnen. Weliswaar afgewisseld met af en toe eens een enkele wolk. De maxima hebben daarbij niet de minste moeite om landinwaarts de kaap van de 25 graden te halen. Aan zee is het een 23-tal graden terwijl de wind overal zwak tot matig uit het noordoosten waait. Aan de kust wordt die later weer wat meer noord onder invloed van een zeebriescomponent.

Ook het weekeind wordt zonnig en zomers warm met hoge temperaturen en veel zon. Er zijn af en toe wel eens een paar wolkenvelden, maar het blijft opnieuw droog. De maxima lopen daarbij steeds verder op, ook aan de kust. De wind wordt immers meer oost van hoek en daarmee kan ook aan de kust de temperatuur de zomerse grens van de 25 graden bereiken. Landinwaarts pieken we in het weekeind gemakkelijk richting de 27-28 graden.

Samenvattend voor vandaag: Eerst moeten we het ochtendlijke grijs verwerken. Er zijn de voorbije nacht vrij veel lage wolken vanaf de Noordzee binnengelopen en die moeten eerst weggebrand worden. Dat kan vooral aan de Westkust weer lang duren, maar ook elders kunnen er vrij lang wolkenrestanten blijven hangen. Uiteindelijk raakt de zon er wel overal door en halen we vanmiddag maxima tussen 21 en 25 graden bij een matige noordoostelijke tot noordelijke wind.

Geert, donderdag 12 juli, 06.30 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

De zeebries uitgelegd in een video:

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen