Weerpraatje van woensdag 11 juli:

We hebben vandaag nog tijdelijk te maken met de invloed van een depressie boven Duitsland, maar die invloed vermindert snel. Een Atlantisch hogedrukgebied schuift de komende dagen via de Britse Eilanden dichterbij en krijgt tegen het eind van de week en in het weekeind een apart filiaal in onze omgeving. Dat loopt uit op een snel herstel van het zomerse weer.

Vandaag start nog met een verscheiden weerbeeld. Landinwaarts is het al flink opgeklaard, maar vanaf de Noordzee lopen er vooral in de westelijke helft van de regio nog erg veel wolkenvelden binnen. Lokaal valt daar vanochtend zelfs nog een heel licht buitje of enkele druppels regen uit. Echt veel meetbare neerslag is het niet, al kan hier en daar wel tijdelijk heel even het stof wat geblust worden. Vanuit het (noord)oosten lopen opklaringen echter snel binnen en de aanwezige bewolking wordt in de loop van de ochtend naar het westen teruggeduwd. Toch kan het zeker aan de kust en met name aan de westkust nog tot een stuk in de middag duren vooraleer ook daar de zon weer volledig doorbreekt. Uiteindelijk lukt dat overal wel. Vanochtend blijft het nog koel met een 17-18 graden, maar er is beterschap op komst. De temperaturen zitten weer in de lift en gaan vanmiddag met flink wat zon weer doorstoten naar 21-22 graden aan zee terwijl we tegen de late middag landinwaarts alweer een 23-24 graden kunnen halen. De wind tenslotte, is opnieuw fors afgenomen ten opzichte van gisteren. Die zit wel nog in een noordelijke hoek, maar veel meer dan zwak tot matig boven land en tijdelijk nog matig aan de kust, zal die niet meer waaien.

Vanavond is het eerst nog licht bewolkt tot helder en koelt het opnieuw traag af. Tegen de ochtend zijn we dan weer naar onze vertrouwde 14 tot 15 graden gedaald. Er kan in de tweede helft van de nacht wel geleidelijk aan weer wat lage bewolking opduiken die dan tegen de ochtend een beetje overal kan gaan zitten, maar dat lost morgen snel en vlot op.

Morgen is het weer vol zomers. Er kan in de ochtend zoals hierboven geschreven wel nog tijdelijk wat ochtendlijke lage bewolking hangen, maar die wordt vrij snel en vlot weggepoetst door de zon. Die keert dan volledig terug van even te zijn weggeweest. De tegen morgen verder naar noordoost gedraaide wind waait dan zwak tot matig terwijl de temperaturen weer vol de hoogte in gaan.We halen dan al gemakkelijk weer een volle zomerse 25 graden landinwaarts. Aan zee blijft het kwik ook morgen steken rond een 22 graden doordat de wind daar later weer een wat meer noordelijke component gaat krijgen onder invloed van een zwakke zeebries.

Vrijdag is er ook weinig aan de hand. We krijgen dan opnieuw een volle zomerse dag. Er is weinig of geen bewolking en de zon kan weer flink schijnen. Weliswaar afgewisseld met af en toe eens een enkele wolk. De maxima hebben daarbij niet de minste moeite om landinwaarts de kaap van de 25 graden te halen. Aan zee is het een 23-tal graden terwijl de wind overal zwak tot matig uit het noordoosten waait. Aan de kust wordt die later weer wat meer noord onder invloed van een zeebriescomponent.

Ook het weekeind wordt zonnig en zomers warm met hoge temperaturen en veel zon. Er zijn af en toe wel eens een paar wolkenvelden, maar het blijft opnieuw droog. De maxima lopen daarbij steeds verder op, ook aan de kust. De wind wordt immers meer oost van hoek en daarmee kan ook aan de kust de temperatuur de zomerse grens van de 25 graden bereiken. Landinwaarts pieken we in het weekeind gemakkelijk richting de 27-28 graden.

Samenvattend voor vandaag: In Oost-Vlaanderen starten we de dag grotendeels met flinke opklaringen, behalve in de westelijke hoek van de provincie. In West-Vlaanderen hangen er eerst nog veel wolken. Lokaal kan een licht buitje vallen, maar de wolken worden naar het westen geduwd en de zon komt er gaandeweg overal door, al kan dat aan de Westkust vrij lang duren. Vanmiddag is het overal zonnig met enkele wolkenvelden en maxima tussen 21 (aan zee) en 24 graden (landinwaarts). Er waait een zwakke tot matige noordelijke wind.

Geert, woensdag 11 juli, 06.50 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

De zeebries uitgelegd in een video:

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen