Weerpraatje van dinsdag 10 juli:

Een zwakke storing trekt vandaag van noord naar zuid door onze regio. Ze hoort bij een depressie boven Duitsland, terwijl de luchtdruk boven de Britse Eilanden hoog blijft. Dat Britse hoog schuift de komende dagen weer oostwaarts op en zorgt vanaf morgen weer voor een aantal dagen met een geblokkeerde situatie waarbij opnieuw warmere landlucht vanuit het noordoosten binnenloopt.

Vandaag zijn er erg veel wolken op passage van dat zwak frontje dat van het noorden uit doorkomt. We krijgen een bewolkt tot betrokken weerbeeld met zeker in de ochtend weinig of geen zon en dat is toch wel weer eens een tijdje geleden. De temperaturen zitten dan toch een aantal graden lager en dalen naar waarden rond of vooraan de 20 graden. Een beetje afhankelijk van hoeveel wolken er precies zullen zijn. Aan zee is het maar 18 tot 19 graden. Uit die wolken kan er trouwens toch mogelijk hier of daar eens wat lichte regen of een enkel buitje gaan vallen. Zeker niet veel, maar het zou best wel kunnen. Dat was vanochtend vroeg hier en daar al het geval, maar de neerslag is amper meetbaar. Ook vanmiddag zijn er enkele lokale buitjes of eens wat tijdelijke lichte regen mogelijk. De maximaal haalbare hoeveelheden zijn echter klein. Er kan hooguit 1 à 2 liter water per vierkante meter gaan vallen en dan nog; dat zijn lokaal de maximaal haalbare waarden. Veel plekken zullen het met niets of amper iets moeten stellen. De wind trekt dan wat aan en gaat boven land matig tot vrij krachtig uit noord tot noordwest waaien. Aan zee hebben we met een vrij krachtige tot zelfs krachtige wind te maken.

Vanavond is er nog altijd veel bewolking waaruit nog steeds wat lokale lichte regen zou kunnen vallen of een heel enkel licht buitje. Gaandeweg de avond neemt die kans echter af. De wind neemt ook langzaam in kracht af. Tijdens de nacht wordt het langzaam rustiger en dalen de minima naar een 15-tal graden tegen de ochtend.

Morgen neemt het Britse hogedrukgebied de regie weer in handen en komt weer dichterbij. De storing verdwijnt weer en we krijgen opnieuw enkele volle en hoog zomerse dagen voor de kiezen. Die verbetering zet morgen langzaam in. Dan hebben we met een wisselend weerbeeld van opklaringen en wolkenvelden te maken. De maxima zitten dan rond 21 graden aan zee en rond 24-25 landinwaarts terwijl de noordelijke wind matig waait.

Donderdag en vrijdag is het weer vol zomers. De zon keert volledig terug van even te zijn weggeweest. De tegen dan naar noordoost gedraaide wind waait dan zwak tot matig terwijl de temperaturen weer vol de hoogte in gaan. Zowel donderdag als vrijdag noteren we vol zomerse waarden die landinwaarts weer ver over de 25 graden gaan terechtkomen. Aan zee is het wat minder warm, maar ook daar halen de temperaturen aangename waarden van dik in de 20 graden.

Ook het weekeind belooft zonnig en zomers te worden met hoge temperaturen en veel zon. Er zijn af en toe wel eens een paar wolkenvelden, maar het blijft opnieuw droog.

Samenvattend voor vandaag: Het wordt de minste dag van de week met veel bewolking en weinig of geen opklaringen. Er kan lokaal eens een handvol druppels of een licht buitje vallen, maar daarmee wordt amper het stof geblust. Maxima van 18 graden aan zee tot hoogstens 21 elders, maar dat zijn de piekwaarden, meestal zitten we wat lager. Het gaat wel matig (boven land) tot (vrij) krachtig (aan zee) waaien uit het noordwesten.

Geert, dinsdag 10 juli, 06.35 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

De zeebries uitgelegd in een video:

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen