Weerpraatje van maandag 09 juli:

Vandaag en morgen kunnen een paar zwakke storingen ons bereiken vanaf het noorden. De beschermende barrière van hogedruk trekt zich immers wat noordwestelijker terug waardoor tijdelijk de weg vrij komt voor enkele zwakke storingen met bewolking en zelfs een enkele bui of wat lichte regen, vooral op dinsdag. Vanaf woensdag keert de hogedrukinvloed terug en herpakt het zomerse weer zich.

Vandaag wordt in eerste instantie nog wel zomers. De dag start met een 14 à 15 graden, maar die waarden lopen weer snel op en halen vanmiddag landinwaarts weer vlotjes de kaap van de 25 graden en meer. Aan zee is het wat minder warm, maar ook daar komen we nog wel weg met een 21-22 graden als maxima. Het is daarbij eerst nog op veel plaatsen zonnig, maar niet overal. In de ochtend al liggen er lage wolken op de loer langs de Nederlandse Noordzeekust. Die komen geleidelijk aan dichterbij geschoven en de eerste wolkenvelden lopen al van in de ochtend ook onze kustregio binnen. Aanvankelijk lossen die daarbij landinwaarts nog wel vlot op. Aan zee kunnen die al vrij snel gaan overheersen, maar gaandeweg de dag komen er ook elders stilaan meer en meer wolkenvelden door en in de late namiddag gaat de zon het pleit overal stilaan beginnen verliezen. Ook de wind trekt daarbij aan uit een noordelijke richting en gaat later vanmiddag landinwaarts matig waaien terwijl dat aan de kust matig tot vrij krachtig zal gaan worden.

Tegen de avond en nacht raakt het bewolkt. Het is niet uitgesloten dat er hier of daar een enkel licht buitje of een drupje aan te pas komt. Vooral aan zee zou naar de ochtend toe een lokaal buitje of een drupje regen kunnen tevoorschijn komen. Sowieso gaat dit om erg kleine hoeveelheden. De temperaturen dalen daarbij naar een 14-15 graden tegen de ochtend bij een nog steeds matige wind uit een noordelijke richting.

Ook morgen zijn er nog veel wolken op passage van dat zwak frontje dat van het noorden uit doorkomt. We krijgen een bewolkt tot betrokken weerbeeld met weinig of geen zon en dat is toch wel weer eens een tijdje geleden. De temperaturen zitten dan toch een aantal graden lager en dalen naar waarden rond of vooraan de 20 graden. Een beetje afhankelijk van hoeveel wolken er precies zullen zijn. Aan zee is het maar 18 tot 19 graden. Uit die wolken kan er dan trouwens toch mogelijk hier of daar eens wat lichte regen of een enkel buitje gaan vallen. Zeker niet veel, maar het zou best wel kunnen. De maximaal haalbare hoeveelheden zijn echter klein. Er kan hooguit 1 à 2 liter water per vierkante meter gaan vallen en dan nog; dat zijn lokaal de maximaal haalbare waarden. Veel plekken zullen het met niets of amper iets moeten stellen. De wind trekt dan wat aan en gaat matig tot vrij krachtig uit noord tot noordwest waaien.

Vanaf woensdag neemt het hogedrukgebied de regie weer in handen en komt weer dichterbij. De storing verdwijnt weer en we krijgen opnieuw enkele volle en hoog zomerse dagen voor de kiezen. De maxima gaan dan landinwaarts weer richting 27 tot 28 graden. Nog niet meteen op woensdag. Dan hebben we met een wisselend weerbeeld van opklaringen en wolkenvelden te maken. De maxima zitten dan rond 21 graden aan zee en rond 24-25 landinwaarts.

Donderdag en vrijdag is het weer vol zomers. De zon keert volledig terug van even te zijn weggeweest. De noordwestelijke wind gaat weer liggen en draait weer naar noordoost terwijl de temperaturen weer vol de hoogte in gaan en tegen het eind van de week landinwaarts zelfs mogelijk weer richting 30 graden kunnen gaan oplopen.

Samenvattend voor vandaag: Er is nog wel vrij veel zon, maar vanaf de kust lopen er gaandeweg de dag toch wel wolkenvelden binnen. Die gaan tegen de avond overheersen. Het wordt nog tussen 21-22 graden aan zee tot 25-26 landinwaarts, maar gaandeweg de dag zorgt een aantrekkende noordwestelijke wind voor wat lagere maxima. We houden het vandaag nog wel droog.

Wie nog de uitleg over het mechanisme achter de zeebries wil krijgen, verwijs ik graag naar onderstaande video:

Geert, maandag 09 juli, 06.35 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen