Weerpraatje van zondag 08 juli:

Het Britse hoog dat ons al weken zomer brengt, beschermt ons vandaag ook nog tijdelijk en zorgt nog voor een zomerse dag. Morgen en overmorgen trekt het zich echter tijdelijk meer naar het noordwesten terug waardoor enkele zwakke storingen vanaf de Noordzee tot bij ons geraken met veel wolken en mogelijk een spat regen. Vanaf woensdag komt het opnieuw onze kant op en herneemt het zomerse weer.

Vandaag is ook weer vol zomers van start gegaan. We kregen al een erg zachte start van de dag met enkele wolken, maar die zijn intussen grotendeels opgelost. Het is nu overal andermaal weer erg zonnig voor de rest van de dag met slechts heel af en toe eens een paar wolken die kunnen passeren. De wind neigt dan later in de namiddag wel weer meer naar een wat meer noordelijke hoek en gaat weer matig waaien. Toch ondervinden de temperaturen daar niets van en blijven onverminderd hoog scoren met alweer zomerse waarden. Die lopen ook morgen aan de kust gemakkelijk op naar 22 tot 23 graden terwijl dat landinwaarts onverminderd zomerse waarden van 25 graden en meer blijven zijn. We pieken lokaal steeds erg gemakkelijk naar waarden die uitkomen rond een volle 27 tot 28 graden, zeker op beschutte plekken en in de stedelijke gebieden.

Vanavond en vannacht is het eerst nog lang aangenaam warm met minima die alweer pas heel laat in de avond onder de 20 graden grens uitkomen. De maxima mogen de voorbije tijd dan wel erg hoog zijn, ook de minima weten voorlopig niet van ophouden en scoren alweer erg hoog met waarden die amper onder de 14-15 graden uitkomen tegen de ochtend.

Ook morgen wordt in eerste instantie nog een volle zomerdag met steeds weer hoge maxima die landinwaarts niet de minste moeite hebben om ver over de 25 graden te geraken en telkens te pieken rond maxima van 27 tot 28 graden. Aan zee is het welke altijd minder warm door de wat meer noord gerichte wind. Die komt op maandag wat meer uit de verf. Het is morgen eerst nog zonnig, maar een storing met wolken is onderweg. Er komen dan gaandeweg de dag ook wat meer wolkenvelden door en in de late namiddag gaat de zon het pleit stilaan beginnen verliezen. Tegen de avond en nacht raakt het bewolkt. Het is niet uitgesloten dat er (vooral landinwaarts) hier of daar een enkel licht buitje of een drupje aan te pas komt.

Op dinsdag zijn er nog meer wolken op passage van dat zwak frontje dat van het noorden uit doorkomt. De temperaturen zitten dan toch een aantal graden lager en dalen naar waarden rond of vooraan de 20 graden. Een beetje afhankelijk van hoeveel wolken er precies zullen zijn. Uit die wolken kan er dan trouwens toch mogelijk hier of daar eens wat lichte regen of een enkel buitje gaan vallen. Zeker niet veel, maar het zou best wel kunnen. Voor wie het niet meer weer: regen: dat is een vorm van neerslag waarbij er druppels naar omlaag kunnen vallen. De wind trekt dan wat aan en gaat matig tot vrij krachtig uit noord tot noordwest waaien.

Na dinsdag neemt het hogedrukgebied de regie weer in handen en komt weer dichterbij. De storing verdwijnt weer en we krijgen opnieuw enkele volle en hoog zomerse dagen voor de kiezen. De maxima gaan dan landinwaarts weer richting 27 tot 28 graden.

Samenvattend voor vandaag: Het is en blijft zomers al kan er af en toe wel eens een beetje bewolking passeren. De temperaturen zijn echter onverminderd erg hoog en lopen weer gemakkelijk op tot waarden van 25 tot 28 graden landinwaarts, rond 22-23 aan zee. De wind blijft zwak tot matig uit noord tot noordoost komen.

Wie nog de uitleg over het mechanisme achter de zeebries wil krijgen, verwijs ik graag naar onderstaande video:

Geert, zaterdag 07 juli, 09.30uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen