Weerpraatje van zaterdag 07 juli:

We blijven onder invloed zitten van een flink hogedrukgebied dat nog altijd boven de Britse Eilanden ligt. Het breidt zich via de Noordzee weer oostelijker uit en zorgt ook vandaag en morgen voor een zomerse stempel op ons weer. Maandag en vooral dinsdag gaat het hoog weer westelijker zitten waardoor vooral op dinsdag de weg vrijkomt voor een zwakke storing die vanaf de Noordzee tot bij ons geraakt.

Vandaag is de zomer nog volop aan zet. Er kunnen wel verspreid over de dag al eens een paar wolkenvelden passeren. Die hangen samen met oude oplossende frontjes die vanuit het noorden door de barrière van hogedruk komen, maar tegen de tijd dat die hier zijn, schiet daar amper iets van over of het zijn dus die paar wolkenvelden. Die lossen gaandeweg de dag trouwens grotendeels op zodat de zon zeker volop aan zet blijft. De wind is nog steeds zwak tot matig aanwezig uit die noordelijke tot noordoostelijke hoek waar ze al weken in vertoeft en die ons al zo lang dat standvastige weer bezorgt (zie ook dit verklarende weerspreuken-artikel hierover elders op de site: https://geertnaessens.be/2018/07/06/noordenwind-in-juni-zomer/). We halen vanmiddag dan ook weer gemakkelijk zomerse maxima die oplopen naar 22-23 graden aan zee, zelfs tot 24. Landinwaarts trekken we volop de kaart van de zomerse maxima die oplopen naar 25 tot 28 graden. We houden het ook weer droog. Buien of regen zijn niet aan de orde. Ook niet de toch wel erg verrassende enkele bui die gisteren in de late middag in het zuiden van West-Vlaanderen opdook. Zo zie je maar dat het toch altijd een weersverwachting blijft en geen voorspelling en dat verrassingen mogelijk blijven, zelfs al is het nog zo stabiel. Plots werd de warmte gisteren lokaal toch teveel en kon het klein beetje instabiliteit dat in de atmosfeer aanwezig was dan toch aangegrepen worden voor die ene lokale bui …

Vanavond en vannacht blijft het licht bewolkt tot helder. Er kunnen ook dan af en toe wel eens wat meer uitgesproken wolkenvelden passeren, maar veel is het allemaal niet. De noordelijke tot noordoostelijke wind gaat er dan weer volledig uit en de minima dalen tegen de ochtend weer naar een 13 tot 15-tal graden. Het kan tegen dan wat nevelig worden.

Morgen verandert daar niet veel aan, Het is andermaal erg zonnig met slechts heel af en toe eens een paar wolken die kunnen passeren. De wind neigt dan later in de namiddag wel weer meer naar een wat meer noordelijke hoek en gaat weer matig waaien. Toch ondervinden de temperaturen daar niets van en blijven onverminderd hoog scoren met alweer zomerse waarden. Die lopen ook morgen aan de kust gemakkelijk op naar 22 tot 23 graden terwijl dat landinwaarts onverminderd zomerse waarden van 25 graden en meer blijven zijn.

Ook maandag wordt een volle zomerdag met steeds weer hoge maxima die landinwaarts niet de minste moeite hebben om ver over de 25 graden te geraken en telkens te pieken rond maxima van 27 tot 28 graden. Aan zee is het telkens minder warm door de wat meer noord gerichte wind. Die komt op maandag wat meer uit de verf en er komen dan gaandeweg de dag ook wat meer wolkenvelden door. Dit op nadering van een zwakke storing die op dinsdag haar opwachting maakt.

Op dinsdag zijn er meer wolken doordat er dan weer een zwak frontje van het noorden uit doorkomt en het beschermende hogedrukgebied weer wat meer richting de Britse Eilanden trekt. De temperaturen zitten dan toch een aantal graden lager en dalen naar waarden rond of vooraan de 20 graden. Een beetje afhankelijk van hoeveel wolken er precies zullen zijn. Uit die wolken kan er dan trouwens toch mogelijk hier of daar eens wat lichte regen of een enkel buitje gaan vallen. Zeker niet veel, maar het zou best wel kunnen.

Na dinsdag neemt het hogedrukgebied de regie weer in handen en komt weer dichterbij. De storing verdwijnt weer en we krijgen opnieuw enkele volle en hoog zomerse dagen voor de kiezen.

Samenvattend voor vandaag: Het is en blijft zomers al kan er af en toe wel eens een beetje bewolking passeren. De temperaturen zijn echter onverminderd erg hoog en lopen weer gemakkelijk op tot waarden van 25 tot 28 graden landinwaarts, rond 22-23 aan zee. De wind blijft zwak tot matig uit noord tot noordoost komen.

Wie nog de uitleg over het mechanisme achter de zeebries wil krijgen, verwijs ik graag naar onderstaande video:

Geert, zaterdag 07 juli, 09.30uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen