Weerpraatje van vrijdag 06 juli:

Een hogedrukgebied dat nog altijd ten noordwesten van ons ligt, blijft ons weer voorlopig bepalen en blijft zorgen voor een totaal geblokkeerd weerpatroon. Nadat het hoog zich even wat terugtrok de voorbije dagen, komt het vanaf vandaag opnieuw dichterbij. Er zit wel nog een zwak frontje in de aanvoerrichting met mogelijk een paar wolkenvelden, maar neerslag is niet aan de orde. Na het weekeind krijgen we weer de omgekeerde beweging en gaat het hoog weer wat meer naar het noordwesten verplaatsen.

Het blijft dan ook aanhoudend zomers. Het koelde de voorbije nacht iets meer af en we starten vandaag de dag met een 13 à 15 graden en hier en daar ook wat nevel. De wind zit aanvankelijk iets meer in een noordoostelijke richting en blijft daar landinwaarts ook zitten. Aan zee draait die later weer naar het noorden. Het wordt een een 21-22 graden vlak aan de kust, landinwaarts halen we weer pieken van een 25-27 graden met in stedelijke gebieden gemakkelijk nog een graadje meer. De zon is andermaal volop van de partij, maar er kunnen in de loop van de dag onder invloed van dat zwakke passerende en oplossende frontje, toch ook wel eens een paar wolkenvelden passeren. De zon blijft echter absoluut overheersen

Vanavond en vannacht blijft het licht bewolkt tot helder. De noordelijke tot noordoostelijke wind gaat er dan weer volledig uit en de minima dalen tegen de ochtend weer naar een 13 tot 15-tal graden. Het kan tegen dan wat nevelig worden.

Ook morgen blijft het zomeren met volop zon en hoge maxima. Die halen ook dan een 22-tal graden aan de kust, landinwaarts blijven we zomerse ogen gooien met waarden die ook dan blijven pieken rond 25-27 graden en meer. De wind gaat ietwat meer naar een noordoostelijke hoek draaien. We blijven met een erg zonnig weerbeeld zitten met slechts sporadisch een wolkenpartij.

Zondag verandert daar niet veel aan, Het is andermaal erg zonnig met slechts heel af en toe eens een wolkje dat passeert. De wind neigt dan later wel weer meer naar een wat meer noordelijke hoek en gaat weer matig waaien. Toch ondervinden de temperaturen daar niets van en blijven onverminderd hoog scoren met alweer zomerse waarden.

Ook maandag wordt een volle zomerdag met steeds erg hoge maxima die landinwaarts niet de minste moeite hebben om ver over de 25 graden te geraken en telkens te pieken rond maxima van 27 tot 28 graden. Aan zee is het telkens minder warm door de wat meer noord gerichte wind.

Op dinsdag zijn er meer wolken doordat er dan weer een zwak frontje van het noorden uit doorkomt en het beschermende hogedrukgebied weer wat meer richting de Britse Eilanden trekt. Neerslag is er echter niet bij  of het zou een handvol verdwaalde druppels moeten zijn. Na dinsdag komt het hoog weer dichterbij. Het zomerse weer houdt dus voorlopig aan zonder dat het extreem warm gaat worden.

Samenvattend voor vandaag: Het is en blijft zomers. De zwakke tot matige noordelijke tot noordoostelijke wind zorgt amper voor verkoeling. Alleen aan zee is het wat minder warm, maar ook daar toch 21 tot 22 graden, landinwaarts kunnen we tot 27 graden halen. Van tijd tot tijd kunnen wel al eens een paar wolken voorbij drijven.

Wie nog de uitleg over het mechanisme achter de zeebries wil krijgen, verwijs ik graag naar onderstaande video:

Geert, vrijdag 06 juli, 06.45 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen