Weerpraatje van donderdag 05 juli:

Een hogedrukgebied dat nog altijd ten noordwesten van ons ligt, blijft ons weer voorlopig bepalen en blijft zorgen voor een totaal geblokkeerd weerpatroon. Het hoog trekt zich tijdelijk iets naar het noordwesten terug en wordt wat minder sterk, maar de komende dagen wordt het opnieuw krachtiger en breidt zich ook weer oostwaarts uit. Het blijft dan ook garant staan voor aanhoudend zomerse toestanden.

Het blijft dan ook vandaag zomers. We starten de dag met een 15-16 graden en hier en daar ook wat nevel. De wind zit daarbij net als gisteren in een noordelijke richting waardoor de maxima niet extreem hoog oplopen, maar wel een volle zomerse kaart trekken. Aan zee halen we een 21-tal graden vlak op het strand, terwijl dat richting 22-23 graden gaat in de kuststeden en de kustregio. Verder landinwaarts loopt het kwik verder op en kan pieken rond 26-27 graden in het oosten van de regio. Ook in stedelijke gebieden halen we een 27 graden. De zon is weer volop van de partij en is er de hele dag bij, al is het zeker niet helder blauw. Er zitten af en toe wel wat sluierwolken in de aanvoerrichting en ook een enkele stapelwolk kan landinwaarts nog wel opduiken, maar de zon overheerst.

Vanavond en vannacht blijft het eerst licht bewolkt tot helder. Later is er kans op wat wolkenvelden die vanaf de Noordzee zouden kunnen komen, maar zeker is dat nog niet. De wind blijft uit het noorden waaien en zwakt af terwijl het ook erg zacht blijft. De minima dalen tegen de ochtend tot rond een 14 tot 15 graden terwijl het hier en daar wat nevelig kan zijn.

 morgen blijft het zomeren met volop zon en hoge maxima. Die halen ook dan een 22-tal graden aan de kust, landinwaarts blijven we zomerse ogen gooien met waarden die ook dan blijven pieken rond 25-27 graden en meer. De wind gaat ietwat meer naar een noordoostelijke hoek draaien. We blijven met een erg zonnig weerbeeld zitten met slechts sporadisch een wolkenpartij.

Ook de daaropvolgende dagen blijven volle zomerdagen met steeds erg hoge maxima die landinwaarts niet de minste moeite hebben om ver over de 25 graden te geraken en telkens te pieken rond maxima van 27 tot 28 graden met uitschieters die daar nog bovenuit komen richting de 30. Aan zee is het minder warm, maar de wind trekt wel weer meer naar het noordoosten zodat ook daar de maxima weer wat terrein winnen. Het blijft droog en zonnig. De zomerse toestand duurt al zeker tot midden volgende week.

Samenvattend voor vandaag: Het is en blijft zomers. De zwakke tot matige noordelijke wind zorgt amper voor verkoeling. Alleen aan zee is het wat minder warm, maar ook daar toch 21 tot 22 graden, landinwaarts kunnen we tot 27 graden halen. Er is af en toe wat sluierbewolking of een enkele stapelwolk, maar de zon overheerst.

Wie nog de uitleg over het mechanisme achter de zeebries wil krijgen, verwijs ik graag naar onderstaande video:

Geert, donderdag 05 juli, 06.35 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen