Weerpraatje van woensdag 04 juli:

Een hogedrukgebied dat nog altijd ten noordwesten van ons ligt, blijft ons weer voorlopig bepalen. Het is een stevig hoog dat nog steeds elke invloed van de oceaan blokkeert. Het hoog trekt zich tijdelijk iets naar het noordwesten terug. We zitten vandaag dan ook tijdelijk met een zwakke onweersstoring vanuit Frankrijk die tot onze regio kon doordringen en voor wat wolkenvelden zorgt en landinwaarts eventueel een enkel buienrestantje. Vanaf morgen breidt het hoog zich weer uit en wordt het opnieuw stabieler en weer wat warmer.

Vandaag trekt de wind die de voorbije dagen oost tot noordoost was, dus wat meer naar een noordelijke hoek doordat het hogedrukgebied dat ons al zo lang een periode met mooi weer bezorgt, zich iets noordwestelijker terugtrekt. Daardoor komt de weg weer vrij voor een wat meer noordelijk georiënteerde wind en die gaat matig waaien. Aan de kust kan die misschien nog wel even tot aan het vrij krachtige aan tikken, maar zo krachtig als gisteren wordt die wind vandaag zeker en vast niet. Er wordt daarbij ietwat minder warme lucht aangevoerd met aan zee een 22 graden als hoogste temperaturen. Landinwaarts halen we nog steeds gemakkelijk 25 tot 26-27 graden of wat meer, maar de allerhoogste waardes zijn er vandaag toch even uit De nabijheid van (de restanten van) die zwakke Franse onweersstoring zorgt er wel voor dat er meer wolkenvelden zijn. Zon en wolken wisselen elkaar af, maar het is droog. In de latere middag zou er eventueel uit de aanwezige bewolking hier en daar toch even een handvol druppels kunnen vallen of een klein minibuitje gevormd worden. Vooral landinwaarts bestaat die kans wel, maar het is allemaal de naam ‘bui’ amper waardig.

Vanavond en vannacht blijft het wisselend bewolkt, maar de kans op die ene regendruppel gaat er dan wel weer uit. De wind blijft uit het noorden waaien en zwakt af terwijl het ook erg zacht blijft. De minima dalen tegen de ochtend tot rond een 14 tot 15 graden.

Morgen blijft het zomeren met volop zon en hoge maxima. Die halen ook dan een 22-tal graden aan de kust, landinwaarts blijven we zomerse ogen gooien met waarden die ook dan blijven pieken rond 25 graden en meer. De wind blijft in een noordelijke richting zitten en waait matig terwijl de zon weer meer op het voorplan komt te staan dan vandaag. Er zijn nog wolkenvelden aanwezig, maar de zon gaat weer overheersen.

Op vrijdag gaat de wind weer meer naar een noordoostelijke hoek draaien en wordt er weer een tikkeltje warmere lucht aangevoerd, waardoor de maxima weer wat hoger gaan zitten. We blijven met een erg zonnig weerbeeld zitten met slechts sporadisch een wolkenpartij.

Ook de daaropvolgende dagen blijven volle zomerdagen met steeds erg hoge maxima die landinwaarts niet de minste moeite hebben om ver over de 25 graden te geraken en telkens te pieken rond maxima van 27 tot 28 graden met uitschieters die daar nog bovenuit komen richting de 30. Aan zee is het minder warm, maar de wind trekt wel weer meer naar het noordoosten zodat ook daar de maxima weer wat terrein winnen. Het blijft droog en zonnig.

Samenvattend voor vandaag: Het is en blijft zomers, al zijn er vandaag wel tijdelijk wat meer wolkenvelden en zou er eventueel wel eens een drup regen kunnen vallen uit een heel lichte bui(enrestant). De maxima komen uit tussen 21-22 graden vlak aan zee tot 26-27 landinwaarts. De noordelijke wind waait matig, aan zee nog net vrij krachtig.

Wie nog de uitleg over het mechanisme achter de zeebries wil krijgen, verwijs ik graag naar onderstaande video:

Geert, woensdag 04 juli, 06.30 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen