Weerpraatje van dinsdag 03 juli:

Hogedruk ten noorden en noordwesten van ons blijft ons weer bepalen. Het hoog trekt zich wel wat terug waardoor de wind opnieuw wat meer noord tot noordwest wordt en de meest warme lucht weer even de pas afgesneden wordt de komende dagen. Het blijft echter doorzomeren. Tijdelijk kunnen wel weer enkele staartjes van storingen tot onze omgeving doordringen. Er ligt er ééntje tegen de Franse grens aan met wat wolkenvelden en een andere dringt vanuit het noorden wat op naar onze regio. Naar het weekend toe versterkt het hoog zich opnieuw en komt weer dichterbij.

Vandaag blijft het gewoon doorzomeren. Het is alweer van in de vroege ochtend erg warm en de maxima lopen ook weer erg snel op. In de loop van de middag wordt het een 23-24 graden aan zee, terwijl we landinwaarts weer gemakkelijk hoge zomerse maxima noteren van 25 tot 28 graden. Lokaal en zeker in stedelijke gebieden is dat nog wat hoger met pieken tot rond de 30 graden. Er zijn wel een paar veranderingen ten opzichte van de vorige dagen. Zo staat er duidelijk weer meer wind uit een noordoostelijke hoek. Die waait al van in de ochtend matig en kan in de namiddag matig tot vrij krachtig worden in de kustregio. Aan zee kan die tijdelijk vrij krachtig worden, zeker in de late middag en naar de vooravond toe. Tegen de Frans-Belgische grens ligt ook een zwak frontje. Dat produceert in het zuiden van het land een aantal lokale buien, maar bij ons is dat voorlopig niet het geval. Er zijn wel een aantal wolkenvelden die zeker langs de Frans-Belgische grens van tijd tot tijd opduiken. In de late middag vormen zich boven Noord-Frankrijk een paar verspreide buien en het is niet volledig uitgesloten dat een zwak en uitgeblust buitje zelfs even de West-Vlaamse grens oversteekt, maar veel zal dat niet voorstellen en dat blijft een zeer beperkt en lokaal fenomeen.

Vanavond daalt het kwik opnieuw erg langzaam en de wind neemt ook geleidelijk af. Het is alweer pas erg laat dat we weer onder de 20 graden gaan duiken met tegen de ochtend nog altijd erg zachte minima rond 15-16 graden. Ook vanavond en vannacht kunnen er wat wolkenvelden voorbij drijven met een erg kleine kans op een lokale druppel, maar die verdampt bij wijze van spreken al voordat ze gevallen is … Als er toch ergens een klein buitje opduikt, is dat heel tijdelijk en uiterst lokaal.

Morgen trekt die wind dus wat meer naar een noordelijke hoek en waait ook dan matig. Aan de kust kan die ook morgen misschien nog wel even tot aan het vrij krachtige aan tikken. Er wordt wat minder warme lucht aangevoerd met aan zee een 22 graden als hoogste temperaturen. Landinwaarts halen we nog steeds gemakkelijk 25 of wat meer, maar de allerhoogste waardes zijn er dan even uit. Er zijn ook morgen af en toe een paar wolkenvelden aanwezig.

Donderdag blijft het zomeren met volop zon en hoge maxima. Die halen ook dan een 22-tal graden aan de kust, landinwaarts blijven we zomerse ogen gooien met waarden die ook dan blijven pieken rond 25 graden en meer. De wind blijft in een noordelijke richting zitten en waait matig terwijl de zon weer overvloedig aanwezig is, op een paar wolkjes niet te na gesproken.

Ook de daaropvolgende dagen blijven volle zomerdagen met steeds erg hoge maxima die landinwaarts niet de minste moeite hebben om ver over de 25 graden te geraken en telkens te pieken rond maxima van 27 tot 28 graden met uitschieters die daar nog bovenuit komen richting de 30. Aan zee is het minder warm, maar de wind trekt wel weer meer naar het noordoosten zodat ook daar de maxima weer wat terrein winnen. Het blijft droog en zonnig.

Samenvattend voor vandaag: Het blijft zomeren met veel zon en erg warme maxima, maar er staat weer meer wind uit het noordoosten, aan de kust kan die zelfs vrij krachtig worden. Er zijn in de loop van de dag ook enkele wolkenvelden, vooral langs de Frans-Belgische grens.

Wie nog de uitleg over het mechanisme achter de zeebries wil krijgen, verwijs ik graag naar onderstaande video:

Geert, maandag 02 juli, 06.40 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen