Weerpraatje van maandag 02 juli:

Nog steeds blijft een zeer stevig hogedrukgebied met kern ten noorden van onze regio, ons weer voluit bepalen. De luchtdrukverdeling zit zeer stevig in elkaar en er verandert aan deze situatie amper iets. De wind blijft uit een noordoostelijke tot oostelijke hoek komen en voert onveranderd droge en warme lucht aan met hoge zomerse maxima. Aan zee komt er telkens wat meer wind te staan en is het iets minder warm, maar ook zomers. Het hoog trekt zich de komende dagen iets noordwestelijker terug waardoor de wind weer meer noord tot noordoost wordt, maar tegen het eind van de week komt het weer dichterbij. Status quo op alle vlak dus.

Vandaag wordt andermaal een zomerse dag. De zoveelste in een heel unieke rij die we aan het opbouwen zijn want het zomerse weer duurt nu toch al een tijd en er zijn geen tekenen dat er snel een grote kentering zit aan te komen. Vandaag is andermaal een volledig zonnige dag. Er zijn amper of geen wolken te bekennen en de temperaturen lopen weer snel op. Vanmiddag is het aan de kust gemakkelijk 24 tot 25 graden, landinwaarts halen we gemakkelijk een 27 tot 29 graden. Net als gisteren tikken we daarbij lokaal zeker ook weer de 30 aan, al is dat niet overal het geval. De wind is eerst zwak, later wordt die weer matig uit een oostelijke tot noordoostelijke hoek. In de late middag komt die aan zee onder invloed van een zeebries-effect weer meer uit een noord tot noordoostelijke hoek, maar waait ook daar niet harder meer dan matig. De temperaturen vallen daar echter amper door terug en toppen dan af rond 23-24 graden. De aangevoerde lucht is ook erg droog.

Vanavond en vannacht blijft het eerst nog erg lang warm met temperaturen die geleidelijk aan dalen, maar het zal alweer pas erg laat in de avond zijn als het kwik daalt tot onder de 20 graden. De wind neemt daarbij heel geleidelijk aan in kracht af en valt landinwaarts tegen de ochtend zo goed als weg. Tegen dan zitten de minima daarbij nog steeds rond erg zachte waarden van een 15 tot 17 graden!

Ook morgen blijft het gewoon doorzomeren. Net als vandaag en de voorbije dagen is er dan opnieuw alleen maar zon en amper of helemaal geen bewolking. De temperaturen lopen ook dan weer erg hoog op en komen in dezelfde range terecht als vandaag en gisteren met maxima die aan zee weer gemakkelijk oplopen naar een 24-25 graden. Landinwaarts halen we weer waarden tussen 27 en 29 graden met lokaal een uitschieter die richting de 30 kan gaan. De wind is ook morgen eerst zwak tot matig, later matig aanwezig en zit in een noordoostelijke hoek. Aan zee later weer met een zeebrieseffect.

Woensdag en donderdag blijft het zomeren met volop zon en hoge maxima. Die toppen iets af en halen een 23-24 graden aan de kust, landinwaarts blijven we zomerse ogen gooien met waarden die ook dan blijven pieken rond 26-28 graden. Tropisch wordt het dan waarschijnlijk niet meer. De wind trekt immers weer iets meer naar noord tot noordoost en daardoor wordt het net iets minder warm.

Ook de daaropvolgende dagen blijven volle zomerdagen met steeds erg hoge maxima die niet de minste moeite hebben om ver over de 25 graden te geraken en telkens te pieken rond maxima van 27 tot 28 graden met uitschieters die daar nog bovenuit komen richting de 30. Het blijft al zeker tot en met het weekeind droog en zonnig.

Samenvattend voor vandaag: Het blijft zomeren met veel zon en erg warme maxima. Lokaal tot tegen de 30 graden. Af en toe passeert er eens een wolkje, maar de zon blijft alomtegenwoordig. Ook aan zee is het erg warm met zomerse maxima van 25 graden en meer. De wind waait wel matig uit het oosten tot noordoosten, aan zee kan die later onder invloed van een zeebrieseffect wat meer noord worden.

Omdat er heel veel vragen tot bij mij geraken over het mechanisme achter die zeebries, heb ik dat even in een video voor je uitgelegd:

Geert, maandag 02 juli, 06.40 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen