Weerpraatje van zondag 01 juli:

Nog steeds blijft een zeer stevig hogedrukgebied met kern ten noorden van onze regio, ons weer voluit bepalen. De luchtdrukverdeling zit zeer stevig in elkaar en er verandert aan deze situatie amper iets. De wind blijft uit een noordoostelijke tot oostelijke hoek komen en voert onveranderd droge en warme lucht aan met hoge zomerse maxima. Aan zee komt er telkens wat meer wind te staan en is het iets minder warm, maar ook zomers.

Vandaag wordt opnieuw een erg warme dag. Een van in de ochtend al matig waaiende oostelijke wind voert erg warme en droge lucht aan waarbij de maxima weer gemakkelijk oplopen naar een 28 tot 29 graden. Lokaal kan het kwik zeker tot een graad of 30 toppen, al blijft dat voorlopig de uitzondering op de regel wel. De wind blijft de hele dag matig waaien, aan de kust kan die later zelfs vrij krachtig worden, maar dat heeft niet zo veel invloed op de temperaturen. Die halen ook daar gemakkelijk zomerse waarden met maxima rond een 25 tot 26 graden. Later in de middag neigt de wind daar wat meer naar een noordoostelijke hoek, onder invloed van een zeebries-effect, maar dat zorgt hoogstens voor aftopping van de maxima.

Vanavond en vannacht blijft het eerst nog erg lang warm met temperaturen die geleidelijk aan dalen, maar het zal alweer pas erg laat in de avond zijn als het kwik daalt tot onder de 20 graden. De wind neemt daarbij heel geleidelijk aan in kracht af. Tegen de ochtend zitten de minima daarbij nog steeds rond erg zachte waarden van een 15 tot 17 graden!

Ook morgen wordt een hele warme zomerdag met maxima die alweer heel gemakkelijk even hoog komen te zitten als vandaag: toppers rond 28 tot 30 graden. De wind blijft matig waaien uit het oosten tot noordoosten, aan zee later weer meer noordoost, maar ook daar halen we steeds gemakkelijk 24 tot 25 graden. Zomer op en top dus!

Ook de daaropvolgende dagen blijven volle zomerdagen met steeds erg hoge maxima die niet de minste moeite hebben om ver over de 25 graden te geraken en telkens te pieken rond maxima van 27 tot 28 graden met uitschieters die daar nog bovenuit komen richting de 30. Het blijft op beide dagen volop zonnig met amper of geen bewolking.

Later in de week lijkt de dreiging op een lokale bui iets groter te kunnen worden, maar het is nog maar een dreiging. De droogte en de zomer houdt voorlopig aan!

Samenvattend voor vandaag: Het blijft zomeren met veel zon en erg warme maxima. Lokaal tot tegen de 30 graden. Af en toe passeert er eens een wolkje, maar de zon blijft alomtegenwoordig. Ook aan zee is het erg warm met zomerse maxima van 25 graden en meer. De wind waait wel matig uit het oosten tot noordoosten, aan zee kan die af en toe tot vrij krachtig aantrekken.

Omdat er heel veel vragen tot bij mij geraken over het mechanisme achter die zeebries, heb ik dat even in een video voor je uitgelegd:

Geert, zondag 01 juli, 09.50 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen