Weerpraatje van zaterdag 30 juni:

Een hogedrukgebied met kern ten noorden van ons, blijft ons weer nog steeds bepalen. Het zorgt voor een oostelijke tot noordoostelijke aanvoer van zachte lucht, maar aan de kust wordt die door een (flinke) zeebries telkens getemperd in temperaturen. Er is veel zon en storingen liggen ver op afstand. Ook na het weekeind blijft het hoog zorgen voor zomerse dagen.

Vandaag begint alweer erg veelbelovend en de hoge verwachtingen worden ook weer gemakkelijk ingelost. We halen de zon al direct binnen en die houdt ons alweer de hele dag gezelschap. Er zijn amper of helemaal geen wolken en de temperaturen lopen dan ook weer erg snel op. De wind zit daarbij aanvankelijk overal in een noordoostelijke tot oostelijke hoek en voert warme lucht aan, ook aan zee. Vanmiddag lopen de temperaturen op tot 24-25 graden aan zee tot landinwaarts rond een 28-29 graden. Lokaal is een 30’er zeker haalbaar. De wind trekt in de loop van de dag wel weer aan en kan in de late middag toch weer matig gaan waaien uit het noordoosten, aan zee trekt die onder invloed van een zeebriescomponent dan toch tegen het eind van de middag weer wat meer naar een noordelijke hoek en trekt ook daar weer aan tot matig, mogelijk net toch nog even tot vrij krachtig.

Omdat er heel veel vragen tot bij mij geraken over het mechanisme achter die zeebries, heb ik dat even in een video voor je uitgelegd:

Vanavond neemt die zeebries snel weer af en koelt het gestaag overal af. De wind neemt sneller af dan de vorige dagen en het wordt dan ook vrij gauw weer overal rustig. Het is erg laat in de avond als de 20 graden weer verlaten wordt en tegen de ochtend hebben we uiteindelijk nog steeds gemakkelijk 14 tot 15 graden over als laagste waarden.

Morgen wordt ook al een erg warme dag, waarschijnlijk de warmste van de reeks tot nu toe met maxima die weer richting hoog zomerse waarden opstomen. Lokale 30’ers kunnen daarbij zeker opnieuw hier en daar gehaald worden. Er is dan ook weer heel veel zon en amper bewolking. De zomer zit dan ook erg stevig in het zadel. Morgen blijft de wind een hele dag een oostelijke richting aanhouden en krijgt de zeebries geen kans om zich te laten zien.

Ook maandag en dinsdag worden volle zomerdagen met andermaal erg hoge maxima die niet de minste moeite hebben om ver over de 25 graden te geraken en telkens te pieken rond maxima van 27 tot 28 graden met uitschieters die daar nog bovenuit komen richting de 30. Het blijft op beide dagen volop zonnig met amper of geen bewolking.

Tegen het midden van de week lijkt de dreiging op een lokale bui iets groter te kunnen worden, maar het is nog maar een dreiging. De droogte en de zomer houdt voorlopig aan!

Samenvattend voor vandaag: Het wordt alweer een volle zomerdag met veel zon en warme 24 tot lokaal tegen de 30 graden. Af en toe passeert er eens een wolkje, maar de zon blijft alomtegenwoordig. De wind is eerst zwak noordoostelijk tot oostelijk, later wordt die matig en aan de kust komt er later in de middag dan toch tijdelijk weer een (niet zo sterke) zeebries te staan.

Geert, zaterdag 30 juni, 08.00 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen