Weerpraatje van vrijdag 29 juni:

Een hogedrukgebied met kern ten noorden van ons, blijft ons weer bepalen. Het zorgt voor een noordoostelijke aanvoer van zachte lucht, maar aan de kust wordt die door een (flinke) zeebries telkens getemperd in temperaturen. Er is veel zon en storingen liggen ver op afstand. In het weekeind komt het hoog dichter en wordt nog warmere lucht aangevoerd. Ook na het weekeind blijft het hoog zorgen voor zomerse dagen.

Vandaag beginnen we nog warmer aan de dag dan gisteren al het geval was rond deze tijd. De minima zijn de voorbije nacht amper onder de 15 graden gedaald en we zitten vanochtend vroeg al op vele plaatsen één à twee graden daarboven. Uiteindelijk wordt het snel warmer en vanmiddag toppen we dan rond waarden van een 21-22 graden als hoogste maxima aan de kust, rond 22-24 in de kustregio, terwijl dat landinwaarts rond 25 tot 28 graden is. Hoe oostelijker in de regio: hoe warmer het wordt. Ook in steden zitten de hoogste waarden rond een 28 graden. Het is daarbij volop zonnig met amper of geen wolken. Vanmiddag passeert er dan van tijd tot tijd eens een klein wolkje, maar dat stelt allemaal niet veel voor. De wind waait daarbij eerst landinwaarts zwak uit het noordoosten, aan de kust is dat al snel matig. Daar wordt die wind vanmiddag en naar de avond toe onder invloed van de zeebries weer matig tot vrij krachtig en draait daarbij naar een meer noordelijke hoek.

Omdat er heel veel vragen tot bij mij geraken over waarom en hoe die zeebries ontstaat, heb ik dat even in een video voor je uitgelegd:

Vanavond neemt die zeebries snel weer af en koelt het gestaag overal af. De wind kan wel zeker in de kustregio nog vrij lang goed voelbaar blijven en neemt daar maar traag af. Het is pas na zonsondergang als we weer onder de 18 tot zelfs 20 graden gaan uitkomen. Het blijft helder tot hoogstens licht bewolkt. In de nacht koelt het dan verder af tot een 15-tal graden tegen de ochtend waarmee ook dat weer een erg warme nacht wordt. De koele nachten zijn duidelijk volledig verleden tijd. Het blijft helder tot hoogstens licht bewolkt en wat nevelig tegen de ochtend terwijl de wind tegen dan weer zo goed als volledig wegvalt en ook meer oostelijk van richting wordt.

Ook morgen wordt dus sowieso erg zonnig en zomers mooi. De wind draait dan naar een meer oostelijke hoek en voert nog wat warmere lucht aan. De 30 graden wordt daarbij waarschijnlijk net niet gehaald, maar het zal met maxima van 27 tot 29 graden hier en daar zeker niet veel schelen. Aan de kust blijft het steeds wat minder warm doordat de wind daar meer een noordoostelijke oriëntatie heeft. Die wind waait daar morgen echter een stuk minder hard dan vandaag en gisteren én die noordelijke toets blijft er morgen uit zodat de zeebries wegblijft. We halen dus ook daar morgen toch wel opmerkelijk hogere maxima dan de voorbije dagen en het wordt ook aan de kust bijzonder aangenaam met maxima van 23 tot 25 graden.

Zondag wordt ook al een erg warme dag, waarschijnlijk de warmste van de reeks tot nu toe met maxima die weer richting hoog zomerse waarden opstomen. Lokale 30’ers kunnen daarbij zeker hier en daar gehaald worden. Er is dan ook weer heel veel zon en amper bewolking. De zomer zit dan ook erg stevig in het zadel.

Begin volgende week blijft het erg warm. Maandag en dinsdag worden volle zomerdagen met andermaal erg hoge maxima die niet de minste moeite hebben om ver over de 25 graden te geraken en telkens te pieken rond maxima van 27 tot 28 graden met uitschieters die daar nog bovenuit komen richting de 30. Het blijft op beide dagen volop zonnig met amper of geen bewolking. Tegen het midden van de week lijkt de dreiging op een lokale bui iets groter te kunnen worden, maar het is nog maar een dreiging. De droogte houdt voorlopig aan en hoe!

Samenvattend voor vandaag: Het wordt alweer een volle zomerdag met veel zon en warme 22 en 25-28 graden. Af en toe passeert er eens een wolkje, maar de zon blijft alomtegenwoordig. De wind is eerst zwak noordoostelijk, later wordt die matig en aan de kust komt er later in de middag wel weer een uitgesproken zeebries te staan. Die kan vrij krachtig worden tegen de late middag / vooravond.

Geert, vrijdag 29 juni, 06.50 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen