Weerpraatje van donderdag 28 juni:

Een hogedrukgebied met diverse kernen boven de Britse Eilanden en de Noordzee, blijft ons weer bepalen. Het zorgt voor een noordoostelijke aanvoer van zachte lucht, maar aan de kust wordt die door een zeebries telkens getemperd in temperaturen. Er is veel zon en storingen liggen ver op afstand. In het weekeind komt het hoog dichter en wordt nog warmere lucht aangevoerd.

Vandaag start net als gisteren stralend met overal in de regio al van in de ochtend flink wat zon. Die zon blijft er weer de hele dag bij al kan er af en toe wel eens een beetje bewolking de revue passeren, maar veel zal dat zeker niet zijn. Het gaat hooguit eens om een hoge wolkensluier of een kleine stapelwolk of enkele flarden lage bewolking. De wind zit net als gisteren nog steeds in een noordoostelijke hoek en waait eerst zwak of matig, later trekt die aan tot matig en aan de kust zelfs tippend aan vrij krachtig. Daar krijgen we in de middag weer te maken met een uitgesproken zeebries.

Omdat er heel veel vragen tot bij mij geraken over waarom en hoe die zeebries ontstaat, heb ik dat even in een video voor je uitgelegd:

De maxima vandaag doen het ook weer goed en lopen weer gemakkelijk op tot 21-22 graden aan zee. Daar topt de zeebries de maxima zeker vanmiddag af rond een 21 graden. Eens landinwaarts lopen de maxima snel verder op en halen gemakkelijk 25 tot 27 graden. De hoogste waarden zitten het verst landinwaarts en in de stedelijke gebieden.

Vanavond neemt die zeebries snel weer af en koelt het gestaag overal af. De wind kan wel zeker in de kustregio nog vrij lang goed voelbaar blijven en neemt daar maar traag af. Het is pas na zonsondergang als we weer onder de 18 graden gaan uitkomen. Het blijft helder tot hoogstens licht bewolkt. In de nacht koelt het dan verder af tot een 13-14 graden tegen de ochtend. Het blijft helder tot hoogstens licht bewolkt en wat nevelig tegen de ochtend terwijl de wind tegen dan zo goed als volledig wegvalt.

Ook morgen ziet er opnieuw hoog zomers uit.  Het wordt opnieuw een erg zonnige en zomerse dag met hoogstens tijdelijk al eens een paar wolkjes die voorbij trekken. De maxima kunnen dan wel weer een graadje inleveren ten opzichte van vandaag, maar blijven toch zomers met waarden die landinwaarts weer gemakkelijk de 25 graden bereiken en overschrijden. Aan zee is het ook dan weer enkele graden minder warm door een in de loop van de dag doorkomende en tegen de avond ook weer doorstaande zeebries. Het blijft ook aanhoudend droog. Regen zit voorlopig niet in de weerkaarten.

Ook zaterdag wordt sowieso erg zonnig en zomers mooi. De wind draait dan naar een meer oostelijke hoek en voert nog wat warmere lucht aan. De 30 graden wordt daarbij waarschijnlijk net niet gehaald, maar het zal met maxima van 27 tot 29 graden hier en daar zeker niet veel schelen. Aan de kust blijft het steeds wat minder warm doordat de wind daar meer een noordoostelijke oriëntatie heeft en in de loop van de dag kan die daar weer meer naar het noorden toe neigen, alweer onder invloed van de zeebries. Toch halen we ook daar dan toch wel opmerkelijk hogere maxima dan de voorbije dagen en wordt het 23 tot 24 graden.

Zondag wordt ook al een erg warme dag, waarschijnlijk de warmste van de reeks tot nu toe met maxima die weer richting hoog zomerse waarden opstomen. Er is veel zon en amper bewolking. Zelfs de kleine toenemende onweerskans in de avond en nacht naar maandag, is uit de weerkaarten verdwenen.

Begin volgende week blijft het erg warm. De stroming wordt geleidelijk aan meer zuidelijk en voert dan wel wat onstabielere lucht aan. Er komt geleidelijk aan een beetje opzetten, maar de kans op een regen- of onweersbui wordt slechts naar het midden van de week toe wat groter. De eerste dagen van de week zomert het voorlopig gewoon door met erg hoge maxima en veel zon.

Samenvattend voor vandaag: Een mooie zomerdag met veel zon en aangename maxima tussen 22 en 25-27 graden. Af en toe passeert er eens een wolkje, maar de zon blijft alomtegenwoordig. De wind is eerst zwak noordoostelijk, later wordt die matig en aan de kust komt er later in de middag wel weer een uitgesproken zeebries te staan.

Geert, donderdag 28 juni, 06.45 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen