Weerpraatje van woensdag 27 juni:

We zitten nog steeds aan de oostflank van een hogedrukgebied met centrum boven de Britse Eilanden. Dit hoog komt geleidelijk aan wat dichter waardoor de stroming meer noordoost tot oost wordt en waardoor de aangevoerde lucht geleidelijk aan warmer wordt. Actieve storingen worden op een verre afstand gehouden. Morgen en vrijdag wordt het hoog door een nieuw hoog vervangen dat iets meer noordwestelijk ligt waardoor de aangevoerde lucht tijdelijk iets minder warm is op vrijdag, maar in het weekeind komt dat hoog onze kant op en wordt met een oostelijke stroming nog warmere lucht aangevoerd. Tegen het eind van het weekeind nadert een onweerachtig Frans lagedrukgebied ons vanuit het zuiden.

Vandaag start stralend met overal in de regio al van in de ochtend flink wat zon. Die zon blijft er weer de hele dag bij en er zijn amper of geen wolken. De enige bewolking die er is, is hoogstens eens een veeg hoge sluierwolken of een enkele stapelwolk, maar dat stelt allemaal bitter weinig voor. De zon schijnt zo goed als het maximaal aantal uren dat ze rond deze periode van het jaar kan schijnen en dat zijn er heel wat. We halen daarbij nog wat hogere maxima dan de voorbije dagen al het geval was. Die klimmen verder omhoog en halen dan rond en kort na de middag een 22-23 graden aan de kust tot lokaal al dicht tegen of zelfs voorbij de 25 graden landinwaarts. Dat kan pieken tot een graad of 26 in het oosten van de regio (oostelijke delen Oost-Vlaanderen). Ook in de steden is gemakkelijk een graad of 26 te halen. Verder staat er in de ochtend eerst een zwakke wind die overal uit een noordoostelijke richting komt. Landinwaarts blijft die noordoostelijk, maar aan de kust komt er later vandaag wel weer een uitgesproken zeebries te staan uit een noordelijke hoek. Die kan tegen de late middag / avond weer matig gaan waaien.

Er komen trouwens heel veel vragen over waarom en hoe die zeebries ontstaat tot bij mij, daarom heb ik dat even in een video voor je uitgelegd:

Vanavond neemt die zeebries snel weer af en koelt het gestaag overal af, maar het is pas na zonsondergang als we weer onder de 18 graden gaan uitkomen. Het blijft helder tot hoogstens licht bewolkt. In de nacht koelt het dan verder af tot een 12-14 graden tegen de ochtend. Het blijft helder tot hoogstens licht bewolkt en wat nevelig tegen de ochtend terwijl de wind zo goed als volledig wegvalt.

Ook morgen ziet er opnieuw hoog zomers uit.  We krijgen opnieuw veel zon en hoge temperaturen die gemakkelijk rond 25 graden of meer uitkomen landinwaarts. Aan zee blijft het kwik wel telkens een paar graden achter, maar ook daar scoren we dik in de 20 graden; al lijkt de 25 graden grens er daar voorlopig nog niet meteen in te zitten. De wind blijft voorlopig noordoostelijk en krijgt telkens in de loop van de dag wel een zeebries-component waardoor de maxima daar telkens wat afgetopt worden. Ook morgen is er daar een uitgesproken zeebries aanwezig. Er kan verder in de loop van de dag tijdelijk wel al eens een beetje bewolking passeren, maar veel zal dat zeker niet zijn.

Vrijdag verandert er daar niet veel aan. Het wordt opnieuw een erg zonnige en zomerse dag met hoogstens tijdelijk al eens een paar wolkjes die voorbij trekken. De maxima kunnen een graadje inleveren ten opzichte van donderdag, maar blijven toch zomers met waarden die landinwaarts weer gemakkelijk de 25 graden bereiken en overschrijden. Aan zee is het ook dan weer enkele graden minder warm door een in de loop van de dag doorkomende en tegen de avond ook weer doorstaande zeebries. Het blijft ook aanhoudend droog. Regen zit voorlopig niet in de weerkaarten.

Ook het weekeind wordt sowieso erg zonnig en zomers mooi. De wind draait dan naar een meer oostelijke hoek en voert nog wat warmere lucht aan. We kunnen landinwaarts zelfs dicht tegen de 30 graden uitkomen, al zal dat zeker niet overal het geval zijn. Aan de kust blijft het steeds wat minder warm doordat de wind daar meer een noordoostelijke oriëntatie heeft en in de loop van de dag kan die daar weer meer naar het noorden toe neigen, alweer onder invloed van de zeebries. Tegen de late middag / avond kan er wat bewolking opduiken aan de Frans-Belgische grens. De eerste tekenen dat een Franse onweerszone geleidelijk aan naar het noorden begint op te dringen. Ook zondag wordt een erg warme dag, waarschijnlijk de warmste van de reeks tot nu toe. Dan is wel op grotere schaal een maximum temperatuur mogelijk van rond de 30 graden. Tegen de avond neemt dan – zeker aan de Frans-Belgische grens – de kans toe op een paar verspreide regen- en onweersbuien die vanaf het zuiden dichterbij komen. Ook in de nacht naar maandag kan een regen- of onweersbui opduiken.

Begin volgende week blijft het erg warm. De stroming wordt geleidelijk aan meer zuidelijk en voert dan wel wat onstabielere lucht aan. Er komt geleidelijk aan meer bewolking opzetten en de kans op een regen- of onweersbui wordt groter. Zeker in de loop van de middag en naar het eind van de dag toe, kunnen dan enkele verspreide regen- of onweersbuien opduiken, al zullen die zeker het einde van de droogte niet inluiden want die buien zijn plaatselijk.

Samenvattend voor vandaag: Een mooie zomerdag met veel zon en aangename maxima tussen 22 en 24-26 graden. Af en toe passeert er eens een wolkje, maar de zon blijft alomtegenwoordig. De wind is eerst zwak noordoostelijk, later wordt die matig en aan de kust komt er later in de middag wel weer een uitgesproken zeebries te staan.

Geert, woensdag 27 juni, 06.35 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen