Weerpraatje van dinsdag 26 juni:

We zitten nog steeds aan de oostflank van een hogedrukgebied met centrum boven de Britse Eilanden. Dit hoog komt geleidelijk aan wat dichter waardoor de stroming meer noordoost tot oost wordt en waardoor de aangevoerde lucht geleidelijk aan warmer wordt. Actieve storingen worden op een verre afstand gehouden.

Vandaag wordt het opnieuw een hele mooie dag met zomerse trekjes. De zon is er al van in de vroege ochtend overal bij, al kunnen er vooral aan de kust wel wat lage wolkenflarden van over de Noordzee binnenlopen. Er ligt meer bewolking verder op de Noordzee, maar die blijft daar voorlopig liggen en lost gaandeweg de dag wel geleidelijk aan op. Toch kan er af en toe wel een beetje van die bewolking tegen de kust aan komen lopen. Ook landinwaarts is van tijd tot tijd wel eens een wolkenflard of een kleine stapelwolk mogelijk, maar de zon blijft toch overheersen. De wind is aanvankelijk wat meer noordoost, maar wordt later vandaag in de kustregio dan weer noordelijk van richting onder invloed van een zeebries-effect. Verder is er uiteraard zon, veel zon, heel veel zon en de maxima halen een 21-22 graden aan zee en in de kustregio tot een 23-24, lokaal 25 landinwaarts en zeker in de stedelijke gebieden.

Vanavond koelt het dan traag weer af. Het wordt pas laat in de avond als we weer onder de 18 graden gaan uitkomen bij een zwakke en afnemende en naar noordoost draaiende wind. Het is licht bewolkt tot helder. In de nacht koelt het verder af tot een 10-12 graden tegen de ochtend. Tegen dan is eventueel links en rechts weer wat lage bewolking mogelijk.

Morgen halen we nog wat hogere maxima. In het algemene weerbeeld komt er weinig verandering. Het is dan opnieuw zonnig tot zeer zonnig met nog slechts sporadisch eens wat wolken. Vooral in de ochtend en aan de kust, is de kans op wat lage bewolking telkens in de ochtend het grootste, maar die worden vakkundig weggebrand door de zon in de loop van de voormiddag (als die er dus al zijn). De maxima klimmen verder omhoog en halen dan een 22-23 graden aan de kust tot lokaal al dicht tegen of zelfs voorbij de 25 graden landinwaarts.

De verdere vooruitzichten voor donderdag en de volgende dagen zien er zomers uit. We krijgen telkens veel zon en hoge temperaturen die gemakkelijk rond 25 graden of meer uitkomen landinwaarts. Aan zee blijft het kwik wel telkens een paar graden achter, maar ook daar scoren we dik in de 20 graden; al lijkt de 25 graden grens er daar voorlopig nog niet meteen in te zitten. De wind blijft voorlopig noordoostelijk en krijgt telkens in de loop van de dag wel een zeebries-component waardoor de maxima daar telkens wat afgetopt worden. Regen zit voorlopig niet in de weerkaarten.Het mooie zomerweer houdt zeker tot en met het weekeind aan.

Ook het weekeind wordt sowieso erg zonnig en zomers mooi, maar er is wel wat onzekerheid over hoe warm het precies zal gaan worden. Eén en ander hangt af van de precieze positie van het hogedrukgebied ten noorden van ons. Blijft dat ongeveer liggen waar het nu ligt, dan zijn de maxima vergelijkbaar met vandaag. Schuift dat wat meer naar het zuidoosten, dan kan het zomaar een flink stuk warmer worden met maxima die zelfs richting 30 graden kunnen gaan oplopen. Dat het sowieso zomers en warm zal zijn, is zeker, maar het zou ook zomaar heet kunnen gaan worden.

Samenvattend voor vandaag: Een mooie zomerdag met veel zon en aangename maxima tussen 21 en 23-24 graden, een lokale uitschieter (zeker in de steden) tot 25 daar niet gelaten. Af en toe passeert er eens een wolkje.

Geert, dinsdag 26 juni, 06.35 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen