Weerpraatje van maandag 25 juni:

We zitten nog steeds aan de oostflank van een hogedrukgebied met centrum boven de Britse Eilanden. Dat houdt bij ons een noordelijke stroming in stand waarin af en toe restanten of staartjes van storingen meetrekken met wat wolkenvelden. Gaandeweg de week komt het hoog geleidelijk aan wat dichter waardoor de stroming meer noordoost tot oost wordt en waardoor de aangevoerde lucht geleidelijk aan warmer wordt.

Vandaag is er net als gisteren in de ochtend eerst nog wat bewolking die moet opgeruimd worden. Die hangt opnieuw samen met de staart van een storing die in de buurt ligt, maar de zon komt er aan de kust al snel volledig door. Het wolkendeken is niet zo heel erg dik en begint dan ook snel op te lossen. Die brede opklaringen trekken dan snel landinwaarts en uiteindelijk wordt het in de loop van de dag overal zonnig. De eerst nog noordelijke wind, wordt in de loop van de dag wat meer noordoost van richting en waait eerst zwak boven land, aan de kust nog matig. Later vandaag kan die weer matig worden boven land en aan zee tijdelijk zelfs weer even tot tegen het vrij krachtige aan uitkomen. Daar krijgt ze in de loop van de dag ook weer een volledig noordelijke component onder invloed van een zeebries-effect. De maxima zitten in de lift en kunnen vandaag ook aan de kust eindelijk weer eens de 20 graden halen en overschrijden. Maxima daar in de buurt van een 20 tot 21 graden. Landinwaarts lopen de temperaturen snel verder op en kan het al 21 tot 23 graden worden. Dat laatst is dan in het oosten van de regio het geval.

Vanavond en vannacht koelt het vervolgens wel weer flink af. De temperaturen kunnen tegen de ochtend wegzakken naar een tiental graden aan de kust terwijl dat landinwaarts maar een 8 à 9 graden zal zijn. De wind valt dan weer grotendeels weg. Zeker landinwaarts. Aan zee blijft die zwak waaien uit een noordoostelijke hoek. Het is daarbij eerst helder tot licht bewolkt, later in de nacht kan zich eventueel hier en daar weer wat lage bewolking vormen.

Morgen halen we nog wat hogere maxima. In het algemene weerbeeld komt er weinig verandering. Het is dan zonnig tot zeer zonnig met nog slechts sporadisch eens wat wolken. De maxima klimmen verder omhoog en halen dan een 22 graden aan de kust tot lokaal al dicht tegen of zelfs voorbij de 25 graden landinwaarts.

De verdere vooruitzichten voor woensdag en de volgende dagen zien er zomers uit. We krijgen telkens veel zon en hoge temperaturen die gemakkelijk rond 25 graden of meer uitkomen landinwaarts. Aan zee blijft het kwik wel telkens een paar graden achter, maar ook daar scoren we dik in de 20 graden; al lijkt de 25 graden grens er daar voorlopig nog niet meteen in te zitten. Daar komt die pas tegen het eind van de week in zicht wanneer de wind tegen dan meer oostelijk tot noordoostelijk wordt. Echter: die wind blijft telkens in de loop van de dag wel een zeebries-component krijgen waardoor de maxima daar telkens wat afgetopt worden. Regen zit voorlopig niet in de weerkaarten.Het mooie zomerweer houdt zeker tot en met het weekeind aan.

Samenvattend voor vandaag: Eerst moet het ochtendlijke wolkendeken opgeruimd worden, maar dat zal zonder veel moeite lukken. Gaandeweg de ochtend komen er dan ook al snel opklaringen binnen en die worden snel breder. Vanmiddag is het zonnig tot hoogstens nog licht bewolkt. De maxima lopen op naar 20 graden aan zee tot 23 landinwaarts bij een wind die eerst zwak, later matig waait uit noordelijke richting.

Geert, maandag 25 juni, 06.30 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen