Weerpraatje van zaterdag 23 juni:

We zitten nog steeds aan de oostflank van een hoog boven de Britse Eilanden. Daarbij staat bij ons een afnemende noordelijke stroming die van oorsprong koele lucht aanvoert met veel opklaringen, maar ook enkele wolkenvelden. De komende dagen breidt het Britse hoog zich in onze richting uit en komt volgende week boven ons te liggen. Daardoor wordt de stroming oostelijker en de aangevoerde lucht veel warmer waardoor we aan het begin van een lange droge en zomerse periode staan.

Vandaag worden de maxima al iets hoger dan gisteren en eergisteren. We zitten wel nog steeds aan de oostflank van een hoog boven de Britse Eilanden dat langzaam dichterbij komt. De stroming is ook dan nog noord, geleidelijk wat meer noordoost en de wind neemt wel fors in kracht af. Er hoort daarbij een wisselende hoeveelheid bewolking met opklaringen en wolkenvelden. Aan de kust, en zeker aan de Westkust, overheerst duidelijk de zon en zijn er veel minder tot zelfs geen wolken. Landinwaarts kunnen er in de loop van de dag een aantal wolkenvelden passeren. Het blijft ook volledig droog. We halen daarbij een 17-18 graden aan zee tot 19-20 landinwaarts.

Vanavond en vannacht is het licht bewolkt tot helder en koelt het fors af met minima die tegen de ochtend dalen naar een 10-tal graden aan de kust en 8 à 9 graden landelijk. Het blijft rustig en de noordelijke wind valt zo goed als helemaal weg. Enkel aan de kust blijft die zwak waaien.

Morgen wordt net als vandaag een vrij zonnige tot zonnige dag, al kunnen er tijdelijk in de ochtend wel wat meer wolkenvelden voorkomen. Die hangen samen met de staart van een storing die boven Nederland passeert. In de loop van de ochtend breekt de zon dan weer meer en meer door. We halen ook morgen temperaturen die nog aan de koele kant aanvoelen doordat er nog altijd een matige noordelijke wind staat te blazen. Toch noteren we dan al 18-19 graden aan zee tot 20-21, lokaal 22 landinwaarts.

Na het weekeind komt het Britse hoog onze kant op. Dat zal het begin worden van een hoog zomerse week die zal inzetten met gaandeweg steeds hoger oplopende temperaturen. Die bereiken volgende week al snel een zomerse waarde van 25 graden en meer en kunnen tegen het eind van de week uitlopen op maxima die nog hoger kunnen gaan zitten en zelfs in de buurt van een tropische 30 graden zullen uitkomen. We houden het daarbij droog en de zon zal volop meespelen. Er komt dan ook na deze koele dagen een zomerse periode in optima forma aan!

Samenvattend voor vandaag: Vandaag wordt een vrij zonnige tot zonnige dag al zijn er tijdelijk en lokaal wel eens een aantal wolkenvelden mogelijk, zeker later op de dag. Maxima rond 18 graden aan zee tot 20 graden landinwaarts bij een zwakke tot matige noordelijke wind. In de avond koelt het wel vrij snel af.

Geert, zaterdag 23 juni, 09.30 uur.

Opmerking: Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Hoe zijn de wolkbreuken van eind mei kunnen onstaan?

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen